*Nettavisen* Sport.

- Det største jeg har opplevd

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Selv Marit Bjørgen var sjanseløs mot Therese Johaug på 30-kilometeren.

05.03.11 14:03

Hun ble verdensmester i stafett tidligere denne uka, men Therese Johaugs største triumf kom i Holmenkollen lørdag.

I kamp mot VM-dronningen Marit Bjørgen - som hadde vunnet alle øvelser hun hadde deltatt i så langt - gikk Johaug helt til topps på 30-kilometeren.

- Dette var min sjanse
I strålende solskinn kunne hun motta det norske flagget fra en sekundant og veive med det de siste to hundre meterne.

- Jeg har ikke ord. Det har ikke helt gått opp for meg. Dette er det største jeg har opplevd. Dette er definitivt øverst av alt jeg har gjort, sier Therese Johaug til NRK.

- Jeg har jo ikke engang en verdenscupseier, smiler hun.

Det var dette løpet Johaug hadde sett mest frem til i hele år.

- Jeg visste at dette var min store sjanse. Når jeg klarer det på en dag som det her ... det er knallblå himmel, sol, løypa er stappfull av folk og stemningen var helt herlig, fortsetter hun.

Stakk fra midtveis
22-åringen fra Dalsbygda stakk fra resten av feltet midtveis. Marit Bjørgen og Justyna Kowalczyk hadde holdt følge lenge, men selv ikke disse knallsterke jentene kunne holde følge da Johaug satte opp tempoet.

Det siste nådestøtet kom i bakkene opp mot mellomtiden på 23,8 kilometer. Johaug økte med et halvt minutt til sine to nærmeste forfølgere - Bjørgen og Kowalczyk - på bare to kilometer.

Bjørgen hadde muligheten til å utligne Jelena Välbes rekord med fem VM-gull i ett og samme mesterskap, men det stoppet altså på fire for Bjørgen i Oslo-VM.

- Therese var det ingenting å gjøre noe med i dag, konstaterer Bjørgen.

Steira falt
Lenger bak i feltet kriget Kristin Størmer Steira med Charlotte Kalla om fjerdeplassen. Steira falt et par hundre meter før mål og endte på femteplass.

Vibeke Skofterud gikk inn til sjetteplass. De norske jentene gjorde med andre ord en eventyrlig laginnsats.

- Vi er fire blant de seks beste i dag. Det er helt utrolig, smiler Bjørgen.

Tidlig gjennombrudd
Therese Johaugs store gjennombrudd kom i VM i Sapporo for fire år siden, da hun bare 18 år gammel gikk inn til bronse på 30-kilometeren.

I årets Oslo-VM kom hennes andre, individuelle bronsemedalje på 15-kilometeren. Torsdag ble hun altså verdensmester i stafett - og lørdag kom kronen på verket.

- Det var så moro at hun endelig klarte det! Også på hjemmebane i Kollen - det er bare helt utrolig, jubler mamma Gro Johaug i et intervju med NRK.

9057

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.