*Nettavisen* Sport.

- Det vanskeligste du kan vinne

Foto: AP/Scanpix

Nå starter kampen om verdens tøffeste trofé.

15.04.09 21:01

I 1961 ble den stjålet av en Montreal-fan like før Chicago vant finalen. Supporteren, Ken Kilander, fortalte domstolen at han bare ønsket å bringe den hjem til Montreal, «der den hører hjemme».

I 1964 poserte Red Kelly med den og sin sønn sittende oppi, urinerende. Siden har Kelly begynt å le hver gang han ser spillere drikke sjampanje av den.

Joda, Lord Stanleys bøtte har opplevd mye.

- Kan ikke sammenlignes
Det er sannsynligvis ingen pokaler som er vanskeligere å vinne enn nettopp Stanley Cup, som deles ut til vinneren av sluttspillet i National Hockey League (NHL). Ikke bare må du kunne gå på skøyter, kontrollere kølle og puck, men du må også ha spilleforståelse, styrke og utholdenhet god nok til å få plass på et av verdens 30 beste lag.

I ishockey er det nemlig slik at alle vil spille i NHL. Her er det ingen som ønsker seg til England, eller Spania, eller Italia, eller Tyskland. Alle vil til Nord-Amerika.

Når du først har kommet deg dit - Ole-Kristian Tollefsen er den eneste nordmannen i NHL nå - må du få plass på laget, og laget må være godt nok til å kvalifisere seg for sluttspillet. Det krever at man vinner godt over halvparten av de 82 grunnseriekampene.

- Det er helt klart det vanskeligste trofeet du kan vinne. Andre pokaler i andre idretter kan ikke engang sammenlignes, sier Tollefsen til Nettavisen.

- Bittert!
Tollefsen har plass på laget, og laget har vunnet nok kamper til å kvalifisere seg for sluttspillet. Laget heter Columbus Blue Jackets, og har aldri klart dette - ikke før nå. Men den 25 år gamle hardhausen fra Nes på Romerike er dessverre skadet og mister hele sluttspillet.

(artikkelen fortsetter)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Bittert? Det kan du banne på.

- Ja, er du gæren? Dette er det tredje året mitt i NHL, og jeg har kjempet så hardt for å få spille i sluttspillet, og så er jeg skadet når vi endelig klarer det, sukker Tollefsen.

Sluttspillet starter natt til torsdag. Det er bare 16 lag igjen nå, 14 er slått ut. Nå skal åtte lag i vest og åtte lag i øst kjempe mot hverandre, i best av sju kamper, før vinnerne møtes i den store finalen.

Tollefsens Columbus Blue Jackets møter regjerende mester Detroit Red Wings i første runde. Det første laget som vinner fire kamper, går videre til andre runde.

- Jeg har faktisk en følelse av at Columbus klarer det, sier nordmannen.

Men det holder ikke med fire seirer for å få pokalen. Det må 16 seirer til. Det høres kanskje enkelt ut, men er fryktelig vanskelig. Det er nemlig dette de har drømt om hele livet, de spillerne som fortsatt har sjansen. Noen har vunnet pokalen før, og kjent hvor god følelse det gir, og vil gjøre alt for å oppleve det en gang til. Noen har bare lest og drømt om den gode følelsen og vil gjøre enda mer for å få oppleve det.

Ville ofre armen
«Jeg hadde gladelig ofret armen min for å vinne Stanley Cup,» uttalte den svenske backkjempen Calle Johansson en gang. Han vant den aldri.

Vi sjekker med vår mann i NHL igjen, Ole-Kristian Tollefsen. Betyr Stanley Cup så mye?

- Det er faktisk så sykt, helt klart, konstaterer Tollefsen.

- Se på Ray Bourque. Du kan spille i NHL i 21 år uten å vinne. I Norge trenger du bare å bytte til Vålerenga, så vinner du, billedlegger Tollefsen.

(artikkelen fortsetter)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Afp/scanpix

Ray Bourque, ja. Hvilken eventyrhistorie!

Bourque var en av NHLs mest populære og respekterte spillere, en gigant i historien til Boston Bruins, men måtte forlate Boston etter 21 sesonger for å få en realistisk sjanse til å vinne med Colorado Avalanche.

«Jeg fikk ikke puste, og det var ikke fordi jeg var sliten. Det var bare for mye. Jeg måtte kjempe mot tårene,» sa Bourque etter at han vant pokalen i 2001.

Da han endelig vant, var det så stort at selv statsministeren i Canada ringte Ray Bourque for å gratulere ham. Ishockey er - beklager floskelen - virkelig religion i Canada.

Kjendis
Pokalen er selv en kjendis i Nord-Amerika og har reist verden rundt. Den har vært i Stockholm og Örnsköldsvik, i Moskva og Kandahar, i Det hvite hus og ikke minst på tv utallige ganger. Den er et symbol på utholdenhet og håp, på den ultimate suksess og triumf.

Detroit Red Wings vant Stanley Cup i fjor, og er sammen med Boston Bruins og San Jose Sharks blant favorittene igjen i år. Men faktum er at de færreste lagene kan utelukkes.

Det eneste som er sikkert, er at samtlige 16 lag vil kjempe til siste sekund for å oppfylle drømmen.

For å kunne drikke sjampanje av Lord Stanleys bøtte.

Så får heller gode, gamle Red Kelly flire av dem.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag