RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det var en fiks ide om å lage noe som var sprøtt og vilt

Foto: Dag Oliver
Sist oppdatert:
Slik ble Norseman en internasjonal suksess.

For ellevte året på rad ble det som kalles verdens tøffeste triatlon, Norseman, arrangert mellom Hardangerfjorden og Gaustatoppen i august.

Nå er en heftig video av konkurransen lagt ut på YouTube (se videoen nederst i denne artikkelen). På ett døgn er videoen sett av over 16.000.

233 deltakere stilte til start og ble fraktet ut i ferge for å legge ut på den 3,8 kilometer lange svømmeetappen til Eidfjord.

Vel på land igjen, la utøverne ut på en 180 kilometer lang sykkeltur fra Eidfjord til Austbygde.

Av de siste 42,2 kilometerne, som utøverne legger bak seg til fots, er de første 25 relativt flate, før klatringen opp mot Gaustatoppen begynner.

Da siste deltaker var i mål, var antallet redusert fra 233 til 215.

Sjette raskest av disse var Kristian Horne fra Nittedal. 23-åringen synes det er vanskelig å forklare hva som får folk til å legge ut på en såpass krevende rute.

- Det er jo det ultimate målet for en utholdenhetsutøver - både distansen og forholdene det konkurreres i. Det er både en tøff test og en fin opplevelse. Det er spektakulært, sier Horne til Nettavisen.

- Hvilke tanker går gjennom hodet ditt når du er på vei ut i fergen for å kaste deg ut i vannet klokka fem om morgenen?

- Det er nok forskjellig fra person til person, men for min del, er det ikke så ille når jeg først er der ute. Da er det ingen vei tilbake. Jeg er heller nervøs noen dager i forveien.

Se video fra årets utgave av Norseman her:

Horne mener det er mulig for de fleste å delta og fullføre, men for å klare en topplassering, må det legges ned en solid dose trening og ren og skjær smerte.

- Det handler veldig mye om hvor vondt du gidder å ha det. Det er ikke noe du melder det på på slump, det er et ganske tøft triatlon, men det blir hva du gjør det til selv.

Nittedølen beskriver de første 25 kilometerne med løping som det verste partiet.

- Du ser veldig langt foran deg, og du ser blant annet Gaustatoppen en god mil, langt der borte. Du må løpe pent og fort, og det er vanskelig å finne rett tempo. Når man kommer til bakken, er det bare jobbing. Det er en liten lettelse å komme dit.

Opp den siste kneika mot mål tok lykkefølelsen overhånd for 23-åringen. Spesielt da han fikk øye på kjæresten, Marie, rett etter han, helt utmattet, har passert målstreken.

- Mange får en sånn følelsesmessig reaksjon når man kommer i mål. Man har ofret mye for å komme dit og tenkt på dette hver dag i 10-11 måneder. Jeg tenkte på alle øktene jeg hadde hatt med venner, og de fine treningsminnene. Når man da får øye på de man er glad i, blir det veldig mye. Det er mye adrenalin og man er ikke helt seg selv, rett og slett.

Sin unge alder til tross, klarte Horne å sikre seg en sjetteplass i årets utgave av Norseman. Han legger ikke skjul på at han en dag drømmer om å gå helt til topps.

- Jeg er veldig ung i dette selskapet. Målet er å ta små steg hvert år, og drømmen er en gang å vinne. Det er et stort mål i livet mitt, men jeg er innstilt på at tålmodighet er viktig.

Daglig leder for Norseman, Dag Oliver, forklarer triatlonets suksess på følgende måte:

- For elleve år siden lå norsk triatlon nede på brukket rygg. Så fikk man en fiks idé om å lage noe som er så «sprøtt og gale» at utlendingene kommer hit. Da ville nordmennene automatisk følge etter.

Det var Norseman-grunnlegger Paal Hårek Stranheim som fikk den fikse idéen.

- Fremdeles er det omtrent 50 prosent utlendinger, og vi må hvert år si nei til over 1000 personer, som ønsker å delta.

Taket som er satt på 160 deltakere, er ene og alene av sikkerhetsmessige årsaker.

- I tilfelle vi får et raskt værskifte, må vi ha muligheten til å evakuere fjellet så fort som mulig, sier Oliver, som kan fortelle om betydelige sikkerhetstiltak både til lands og til vanns.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere