RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)

- Det var en krise

Sist oppdatert:
Derfor sa Johann Olav Koss ja til å hjelpe norsk skøytesport.

Jarle Pedersen ble onsdag presentert som ny landslagssjef for de norske skøyteløperne. Det var ikke overraskende.

Én overraskelse trakk skøyteforbundet likevel opp av hatten: Johann Olav Koss blir ny assistent. Dermed må nok Pedersen finne seg i å spille en birolle i alle fall det nærmeste døgnet.

- Det var utrolig hyggelig at de mente jeg kunne ha en påvirkningskraft i laget, sier Koss til Nettavisen.

Rett i samtaler
41-åringen ankom Norge lørdag, og ble umiddelbart dratt inn i Skøyte-Norges problemer. Peter Mueller satt da fortsatt som landslagssjef, han ledet de norske løperne under verdenscupløpene på Hamar, men i kulissene gikk tankene allerede mot et nytt norsk trenerteam.

Samtidig med at Mueller ledet de norske løperne på Hamar, ble nemlig Koss kontaktet av Johan Kaggestad, fagansvarlig for skøyter hos Olympiatoppen. Søndag møttes de to til samtaler, mandag forsvant Mueller og onsdag ble så Koss presentert som Norges nye assistent.

- Det blir utrolig spennende. Norge har et utrolig godt lag på gang - et lag som var i krise, et lag uten trener. Det er derfor jeg vil bidra nå. På grunn av den situasjonen som har oppstått.

(Saken fortsetter under bildet)

- Stort sportslig tap
Spørsmålet er hvordan han, med fire OL-gull fra 1992 og 1994, kan hjelpe Håvard Bøkko til suksess i Vancouver.

- Det er ingen hemmelighet at det er et stort tap sportslig for Håvard at Peter Mueller ikke lenger er treneren hans. Det har man lett kunnet forstå ut fra uttalelsene hans. Så får jeg og Jarle sette oss ned med Håvard, og finne ut av hvordan vi skal gjøre det beste ut av situasjonen videre fram mot OL, sier Koss.

Han har selv mye erfaring i det å snu motgang til opptur med kort tid igjen til et mesterskap. I 1992 ble han operert for nyrestein bare et par dager før mesterskapet startet. Likevel endte det med gull og sølv i Albertville. Før Lillehammer-OL to år senere slet han også med sykdom, men ble likevel lekenes store utøver med sine tre gull.

- Jeg vet en del ting gjennom den erfaringen jeg tilegnet meg som aktiv. Nå håper jeg at jeg kan dele litt av den erfaringen med hele laget, ikke bare Håvard, sier Koss nå.

- Mentor i Canada
Selv om han nå gjør offisielt comeback innen skøytesporten, så har han ikke stått helt utenfor de siste årene. Koss har vært mentor for flere av de kanadiske skøyteløperne i deres forberedelser til OL på hjemmebane.

- Noen sjanse for at du fortsette lenger enn ut sesongen?

- Foreløpig så gjelder dette ut sesongen. Ikke noe mer. Det er også meningen at jeg, sammen med Jarle Pedersen, skal lage en anbefaling for hvordan landslagsteamet skal se ut også videre etter årets sesong.

Først drømmer han imidlertid om suksess som trener i Vancouver - 16 år etter at han selv ble OL-kongen på Lillehammer.

Les mer i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere