*Nettavisen* Sport.

- Det var ikke smart av svenskene

Foto: Reuters/Scanpix

Therese Johaug mener svenskene gjorde en tabbe da de undervurderte Heidi Weng.

01.03.13 08:30

VAL DI FIEMME/OSLO (Nettavisen): Norge var stor, veldig stor, favoritt til gullet på damestafetten i Val di Fiemme torsdag. De skuffet ikke.

Seieren var overlegen, akkurat slik oppskriften fortalte på forhånd.

Det startet allerede på førsteetappen, hvor Heidi Weng utklasset resten av feltet.

Følg VM live hele tiden her!

Før stafetten hadde Sverige uttalt at de hadde utpekt Heidi Weng som Norges svake ledd, noe som viste seg som en skivebom.

Therese Johaug mener det var en tabbe av svenskene.

- Jeg synes ikke det var noe smart sagt av dem. Heidi er veldig sterk, og har bevist før at hun har vilje av stål. Hun har mange pallplasser fra før, så det var litt overraskende at de sa det, sier Johaug.

Lykkelig sjef
Norges overlegenhet kom til landslagstrener Egil Kristiansens store begeistring.

- Er stafett fortsatt stafett?

- Ja, stafett er fortsatt stafett. Jeg er aldri sikker før vi er i mål, sier Egil Kristiansen til Nettavisen.

- Heidi Weng forteller at hun egentlig hadde fått beskjed om å holde seg rolig i teten. Men hun gikk på likevel?

- Ja, hun skulle holde seg i ro i teten på den første halvdelen av løpet, men så kunne hun klinke til og gjøre som hun selv ville på sisterunden.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Hva synes du om måten hun klinker til på?

- Hun har et rykte da, at det er ingen som henger med, og jeg tror hun er ganske fornøyd selv, også. Det er tøft gjort, og man må ha guts, men vi må ikke glemme at hun er en god skiløper.

Ikke noe svakt ledd
- Hun er tøff i hodet?

- Ja, hun er det, og hun har lyst til å prøve spesielle ting, og hun syntes nok det var morsomt å klinke til slik hun gjorde.

- «Norges svakeste ledd», sa svenskene før start?

- Hva andre sier og ikke sier, bryr vi oss veldig lite om. Vi gjør jobben vår, og det får stå for andres regning om de ønsker å være eplekjekke.

- Hvordan var det å få være med på feiringen, med ny jakke?

- Det var en fin jakke, men det var ikke så veldig godt planlagt, for det ble litt surr med bokstavene, sier Kristiansen lattermildt etter Nettavisens jakkespørsmål.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

- Hvem tror du brukte mest krefter av Johaug og Bjørgen?

- Jeg tror Johaug brukte mest krefter, Marit «safet» nok litt da hun skjønte at dette gikk greit.

Heidi Weng tok det med ro på den første runden av åpningsetappen, men klinket til for fullt bare et par hundre meter ut i andre sløyfe. Da måtte resten av feltet slippe tak.

- Jeg hadde bestemt meg for å gå fort. Det var jo søndagstur på førsterunden og jeg hadde ikke tid til det, jeg, sa Heidi Weng til NRK etterpå.

Rått av Kowalczyk
Frankrike var nærmest Norge, men vekslet nesten ti sekunder bak. Det samme med Russland. Tyskland, USA, Sverige og Finland var i praksis ute av gullkampene allerede etter fem av de totalt 20 kilometerne.

- Jeg ville ha en luke, så Therese skulle kunne slappe av litt på sin etappe, forklarte Heidi Weng.

Wengs innsats imponerte alle, selv skidronningen Marit Bjørgen.

- Det Heidi gjorde i dag, er helt rått. Det er hennes første mesterskap og det hun leverte, er jeg veldig imponert over, sier Bjørgen til NRK.

Therese Johaug tok seg av andreetappen og økte til alle unntatt én: Justyna Kowalczyk. Den polske langrennsstjernen leverte en fenomenal klassisketappe og vekslet faktisk først, med Johaug rett bak.

- Kowalczyk kom hardt bakfra, men stafett er stafett og det er lettere å komme bakfra når du har rygger og ser etter. Jeg tror nok at hun har formen inne til lørdag (30-kilometeren), sier Johaug.

- Jeg er veldig godt fornøyd med etappen min. Jeg klarte å øke forspranget på Sverige og Finland, og det var dem vi så på som de største konkurrentene. Så jeg er veldig fornøyd med det, legger hun til.

Egil Kristiansen sier du brukte mer krefter enn Marit Bjørgen i dag. Hva betyr det med tanke på lørdagens tremil?

- Det kan bety begge deler. Jeg føler jeg fikk en ordentlig god gjennomkjøring på klassisk i dag, og jeg fikk øvd på å gå med syre i høy fart, så det tror jeg går bra, sier Johaug.

Enkelt for Bjørgen
Polen ble ikke ansett som noen trussel og det skyldes at Kowalczyk er den eneste toppløperen i laget deres. Det ble merkbart på tredje etappe, da Kristin Størmer Steira gikk Norge opp i en soleklar ledelse på nytt.

Hun sendte Marit Bjørgen ut med 25,6 sekunders forsprang til Sverige. Finland lå her på tredjeplass, ytterligere 4,5 sekunder bak.

Resten av feltet lå 55,2 sekunder (USA) eller mer bak Norge etter tre av fire etapper.

Stafetten var i praksis avgjort.

Charlotte Kalla tok innpå Marit Bjørgen, men 25 sekunder er mye å hente inn på fem kilometer og når man i tillegg må slå Marit Bjørgen i en spurt, blir oppgaven i realiteten nesten helt umulig.

Og det ble det. Marit Bjørgen rotet ikke bort dette, og gikk i mål til norsk gull.

Sverige og Charlotte Kalla endte 26,2 sekunder bak, mens Russland tok tredjeplassen - slått med 45,8 sekunder.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Best i verden
Verdens beste jenter er med andre ord norske.

Marit Bjørgen har nå tatt tre gull og ett sølv under dette verdensmesterskapet i Val di Fiemme, mens Therese Johaug har tatt to gull og ett sølv.

Heidi Weng fikk sitt første VM-gull med denne stafettseieren, og tok tidligere i mesterskapet også en bronsemedalje på skiathlonen, mens Kristin Størmer Steira torsdag tok sin første medalje i dette mesterskapet.

VM i Val di Fiemme åpnet med norsk gull (Marit Bjørgen) og bronse (Maiken Caspersen Falla) på sprinten, og fortsatt med trippelt norsk i skiathlon (Gull til Marit Bjørgen, sølv til Therese Johaug og bronse til Heidi Weng). Lagsprinten endte med gull til USA, sølv til Sverige og bronse til Finland, mens det på 10-kilometeren ble norsk gull (Johaug) og sølv (Bjørgen) og bronse til Russland (Julia Tsjekalova).

Totalt sett har altså Norge tatt fire av fem langrennsgull på damesiden i Val di Fiemme. I tillegg er det blitt to av fire mulige sølvmedaljer og tre av fire mulige bronsemedaljer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.