*Nettavisen* Sport.

- Det var som en drøm

Foto: Getty Images/All over Press

Masse dramatikk i EMs åpningskamp.

08.06.12 22:19

POLEN - HELLAS 1-1:

Det var spilt 68 minutter av fredagens åpningskamp mellom Polen og Hellas i EM da Arsenal-keeper Wojciech Szczesny ble sendt i dusjen.

Burvokteren hadde lagt innbytter Dimitrios Salpingidis i bakken, og dommeren trakk opp det røde kortet. Det andre som ble vist i kampen.

Fra før hadde Sokratis Papastathopoulos tulset i dusjen. Grekerne fikk også straffe i situasjonen, og fikk dermed muligheten til å gå opp i en 2-1-ledelse.

- Som en drøm
Inn på banen for Szczesny kom PSV-keeper Przemyslaw Tyton. Foran et ellevilt hjemmepublikum vartet 25-åringen opp med en redning som nok vil bli husket i Polen lenge.

- Szczesny ble utvist, men for meg føltes det som en drøm. Dette var sjansen jeg ønsket, og det var en mulighet til å hjelpe laget, sier Tyton ifølge UEFA.com.

- Jeg vil takke Gud for at jeg reddet straffen. Et uavgjortresultat var greit for begge lag, men vi kunne ha avgjort kampen til vår fordel, sier PSV-keeperen.

Redningen betød også at vertsnasjonen fikk med seg ett poeng fra åpningen i gruppe A, og dermed fortsatt har alle muligheter til avansement i turneringen.

- Åpningskampen i så store turneringer ender ofte med uavgjort. Alt er likevel ikke tapt. Vi skal spille minst to kamper til i EM, og skal vinne begge, sier Polen-trener Fraciszek Smuda.

Hellas-trener Fernando Santos mente hans gutter burde fått med seg alle tre poengene.

- Vi hadde en gylden mulighet til å vinne, men klarte det ikke. Jeg er likevel stolt av spillerne mine, sier treneren.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Afp/scanpix

Lewandowski scoret
Det var knyttet store forventninger i forkant av mesterskapet til hva et spennende polsk lag kunne utrette på hjemmebane, og vertene leverte fra første spark på ballen.

Borussia Dortmunds Jakub Blaszczykowski var frisk på sin høyrekant og inne foran mål var lagkamerat Robert Lewandowski alltid en trussel for grekernes forsvar.

Hellas' venstreside fikk virkelig kjørt seg de første 45 minuttene på Stadion Nardowy. Allerede etter seks minutter var hjemmelaget nær sin første scoring i årets EM.

Et innlegg havnet hos Lewandowski, som fikk lagt igjen. Det første skuddet ble blokkert, mens returen fra Rafal Murawski ble fistet til side av keeper Konstantinos Chalkias.

Polen fortsatte å presse og i det 15. minutt var Lewandowski på farten igjen. Vertenes gode back Lukas Piszczek slo inn og spissen var centimetere unna å heade inn ledermålet.

Bare to minutter senere skulle det imidlertid lykkes. Igjen rullet polakkene opp på høyresiden. Blaszczykowski fant Lewandowski og Dortmund-spissen brukte hodet klokt.

Avslutningen til måljegeren gikk ned i bakken og opp i nettaket bak Chalkias i grekernes bur. Årets første EM-mål var et faktum, og stadion i Warsawa eksploderte i rødt og hvitt.

Lewandowski ble med dette, ifølge Infostrada, den åttende spiller i et EM som har scoret mål under turneringen i byen der han ble født.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ap/scanpix

Utlignet med ti mann
Hellas på sin side hadde lite å by på i løpet av de første 45 minuttene, og hadde mer enn nok med å forsvare seg. Framover hadde de noen dødballer, men det ble sjelden farlig.

Og vondt skulle bli verre da Sokratis Papastathopoulos ble utvist rett før pause. Den greske midtstopperen pådro seg sitt andre gule kort i duell med Murawski og måtte ut.

Det første gule kortet kom i det 35. minutt, da i duell med Polens Lewandowski. Papastathopoulos var ute med en arm, og fikk det som muligens var et strengt gult kort.

Ni minutter senere kom det andre, og også dette var av det tvilsomme slaget. Murawski var i ferd med å vende bort stopperen, men skled. Dommeren så det imidlertid som en felling.

Det andre gule kortet ble dratt opp, og Papastathopoulos ble dermed den spilleren som har blitt raskest utvist i en EM-åpningskamp.

Det så mørkt ut for Hellas da lagene gikk til pause på stillingen 1-0 til Polen, men det skulle ikke gå lang tid av andre omgang før håpet på nytt ble tent for bortelaget.

I det 51. minutt vartet grekerne opp med et godt angrep og etter hvert falt ballen ned hos Dimitrios Salpingidis. Han banket ballen inn bak en vaklende Wojciech Szczesny.

Dimitrios Salpingidis ble byttet inn for stjerneskuddet Sotiris Ninis i pausen, og satte ballen i mål med et av sine første spark på ballen i oppgjøret.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ap/scanpix

Grekerne våknet
Og nå var grekerne for alvor med i matchen, og skapte mye trøbbel for polakkene. I det 68. minutt skaffet målscorer Salpingidis Hellas straffe, da han ble felt av Szczesny inne i feltet.

Den greske spissen ble spilt flott igjennom, og den polske keeperen la ham soleklart i bakken. Dommeren dro igjen opp det røde kortet, denne gang til Arsenal-keeperen.

Veteranen Giorgios Karagounis gjorde seg klar fra krittmerket, men innbytter Przemyslaw Tyton var ikke lett å lure. Keeperen stoppet straffen til grekeren og tok imot publikums hyllest.

Med 10 mot 10 på banen fikk kampen en helt ny nerve og lagene begynte nok plutselig å tenke at ett poeng ikke var så ille. Hellas var imidlertid farlig frampå igjen i det 75. minutt.

Innbytter Salpingidis trodde han hadde sendt de blå i føringen, men linjedommeren hadde vært oppe med flagget. Godt sett av mannen på linjen.

Mot slutten begynte spillerne å bli slitne, og tempoet dalte flere hakk. Hellas var nærmest å sikre tre poeng, men flere mål ble det aldri og de to nasjonene delte poengene.

Annonsebilag