*Nettavisen* Sport.

- Det var systematisk doping hos Riis

Foto: Jarle Fredagsvik (procycling.no)

Tidligere CSC-rytter angir Bjarne Riis til danske antidoping-myndigheter.

03.07.13 13:00

Denne uken dukket omsider den kontroversielle lagsjefen opp i Tour de France.

Et ni måneders stillhet måtte Riis kommentere påstander som sier han bisto sine ryttere med dopingbruk.

Nå kommer tyskeren og tidligere CSC-rytter Jörg Jaksche mer ferske beskyldninger om organisert dopingbruk på Riis sitt lag i 2004.

LIVE: Edvald og Kristoff kjemper om etapperseier

- Vi kunne spørre laglegene om ulike behandlinger. Vi kunne for eksempel spørre dem om hvilke dager vi kunne bruke EPO uten å bli oppdaget. De fortalte oss at vi skulle stoppe seks dager før et løp. Vi fikk hjelp, slik at vi kunne dopet oss, sier Jaksche til Sporten.dk.

I 2004 vant Jaksche etapperittet Paris-Nice. To år kom navnet hans opp i forbindelse med dopingsaken rundt Eufemiano Fuentes og den såkalte Operación Puerto.

I slutten av juni 2007 innrømmet Jaksche å ha brukt EPO og bloddoping siden juni 1997, og sa at han ville samarbeide med etterforskere for å få en kortest mulig straff.

- Riis viste om doping
I Danmark foregår det nå en etterforskning av Bjarne Riis og hans lag. Jaksche ble avhørt av Anti Doping Danmark tidligere i år.

- Det virket som om Anti Doping Danmark hadde godt kjennskap til hvordan den organiserte dopingen fungerte på Bjarne Riis lag. Og de visste at Riis hadde fullt kjennskap til det, sier Jaksche til Politiken. dk

Les også: Skadet tour-rytter kastes ut

Kurt Asle Arvesen syklet også for CSC fra 2004 og senere Team Saxo Bank.

Nordmannen har flere ganger nektet for å hatt kjennskap til dopingbruk under Bjarne Riis sin ledelse.

Utsetter doping-rapport
Det er ikke bare påstandene om organisert doping hos Bjarne Riis som kaster et mørk lys over det pågående Tour de France.

18. juli planla det franske senatet å offentliggjøre en større rapport om dopingbruk i sykkelfeltet på slutten av 90-tallet.

Den rapporten skal angivelig avsløre 44 ryttere som testet positivt i 1998-utgaven av touren.

Nå har imidlertid franske myndigheter bestemt at rapporten skal offentliggjøres på et senere tidspunkt, og ikke under den 18. etappen når rytterne kjører opp Alpe d’Huez to ganger.

En gruppe ryttere, frontet av blant andre veteranen Jens Voigt, protesterte mot offentliggjøringen av rapporten sist lørdag.

Ifølge L’Equipe har også flere av lagene kommet med innvendinger. De frykter at flere av sine ansatte kan være nevnt i rapporten, noe de er redd kan skremme bort potensielle sponsorer.

LIVE: Edvald og Kristoff kjemper om etapperseier

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.