*Nettavisen* Sport.

- Det var virkelig ille

Foto: EPA/Scanpix

John Hartson snakker ut om kreftsykdommen som rammet han i sommer.

14.11.09 16:57

John Hartson har en lang og innholdsrik fotballkarriere bak seg. Waliseren var i mange år en landslagsprofil for Wales, og tjente til livets opphold i klubber som Arsenal, West Ham, Wimbledon og Celtic.

I sommer fikk han imidlertid sjokkbeskjeden. Hartson fikk påvist testikkelkreft, og sykdommen hadde spredd seg til både hjernen og lungene.

Etter å ha kjempet for livet og vært gjennom flere operasjoner, er Hartson nå i mye bedre form. Fire måneder etter sjokket snakker han ut om hvordan livet ble snudd på hodet. Nå ønsker den tidligere Wales-spissen å øke oppmerksomheten rundt testikkelkreft.

-Virkelig ille
- Det var virkelig ille. Jeg ble gitt en 50-50-sjanse å overleve. Min far snakket med legen og han sa: ” Vi er ikke opptatt av kreften nå, vi er opptatt av å redde Johns liv. John må komme seg til sykehuset og han må overleve hjerneoperasjonen vi gjennomfører når han kommer”. Så nære var jeg døden, sier en åpenhjertig Hartson til The Guardian.

Men til tross for at Hartson har kommet seg gjennom den traumatiske perioden og klarer seg fint i hverdagen nå, vet han at det ikke er over ennå. Han erkjenner at det fortsatt er et stykke igjen.

- Jeg var koplet på respirator store deler av en femukers periode. Jeg pustet ikke og gikk gjennom den del. Men jeg er på bedringens vei nå, jeg er i de rette hendene, men jeg er ikke helt trygg ennå. Jeg har noen tester igjen, og sannsynligvis noen operasjoner også mot slutten av måneden, når resultatene på testene kommer. Jeg tar ikke av på grunn av bedringen, jeg vet det er et stykke igjen og jeg forsøker bare å være sterk, sier Hartson.

- Ønsker å redde liv
Den tidligere fotballproffen fikk støtte fra blant andre Lance Armstrong da kreftsykdommen ble kjent, og Hartson ønsker å gå i Armstrongs fotspor. Waliseren er nemlig svært opptatt av å øke oppmerksomheten rundt sykdommen.

- Det er ingen symptomer, annet enn klumper på testiklene. Jeg overså det da jeg kjente klumpene. Hadde jeg gått med en gang jeg oppdaget det, ville jeg kanskje sluppet å operere hjernen og få lungebetennelse og alt det andre jeg fikk, sier Hartson.

- Det er mange som nå går til sine sykehus og sjekker seg etter å ha lest om min opplevelse. Hvis jeg kan bidra til å redde en manns liv vil det være verdt det, forteller han.

- Føler meg flott
Og for sin egen del er han opptatt av å komme seg tilbake til hverdagen, og tilbake i arbeid. Hartson jobbet mye i TV og radio, i tillegg til å ha tatt trenerkurs. Men viktigst av alt er det å fungere som normalt i hverdagen.

- Jeg er ferdig med all strålebehandling nå. Jeg har hatt 67 behandlinger, så det skal ha gjort sitt til at kroppen min er kvitt det. Alle som har vært gjennom slik behandling vet at det har bivirkninger, som sykdom, trøtthet og diaré.

Men til tross for bivirkninger, har ikke Hartson latt seg knekke. Faktisk har han aldri følt seg skikkelig dårlig.

- Jeg føler meg flott. Jeg har aldri følt meg dårlig. Jeg er ute og holder på, kjører bilen min, plukker opp barna på skolen og lever et normalt liv. Jeg blir sliten når jeg presser meg for hardt. Men annet enn hodepinene for tre måneder siden, har jeg aldri følt meg dårlig, avslutter Hartson.

Så vil tiden vise om den tidligere hardtarbeidende spissen kan jobbe seg tilbake til livet for fullt.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.