- Det viktigste var at han sluttet å spille

Foto: Heiko Junge (Scanpix)

- Men hadde vi ikke slått Molde i fjor, så hadde vi hatt en annen trener nå.

28.04.10 00:07

- Det var opprørsstemning, sier Klanen-talsmann Espen Knutsen.

Han tenker ett år tilbake i tid. Vålerenga hadde akkurat tapt hjemme for Start. De var et bunnlag. Så ventet Molde på bortebane i neste kamp. Molde, som kun hadde tapt én eneste kamp og kjempet om serieledelse.

Det så egentlig helsvart ut.

Ett år senere er situasjonen i Vålerenga imidlertid snudd helt på hodet.

Martin Andresen har ledet laget til 15 poeng på åtte kamper.

Synger igjen
Det er bare ett poeng mindre enn det Vålerenga hadde da de tok gull under Kjetil Rekdal i 2005, og mye mer enn hva Vålerenga har klart i seriestarten de siste årene. I 2006 og 2007 tok de bare åtte poeng på de åtte første kampene. I 2008 tok de 11, og i fjor sto de med ni etter åtte kamper.

Da kan man skjønne hvorfor fansen igjen synger om Martin Andresen.

- Martin, han er godt inne i varmen nå, sier Klanen-talsmannen fornøyd.

Men hva har egentlig skjedd i Vålerenga?

Når snudde det?

Og hvor stor tillit har fansen hatt til Andresen underveis i prosjekt Martin?

- Så raskt hvor det bar
- Han kom med brask og bram. Det var tidenes storsatsing. Han hadde et stort team rundt seg. Det var best i Norden og unike i Europa. På papiret så alt fantastisk ut. Men det tok ikke lang tid før vi så at det ikke fungerte, sier Knutsen om starten i prosjekt Martin.

Andresen kom nemlig til Vålerenga med klare ideer om hvordan fotball skulle spilles. Og hvordan en klubb skulle organiseres.

Teamet rundt var enormt. Norsk fotball hadde ikke sett maken. Gjermund Østby, Johan Kaggestad, Truls Hallen, Andrea Loberto, David Brocken, Tor Ole Skullerud og Mike Speight skulle hjelpe Andresen til suksess.

Nå er bare Østby, Loberto og Andresen selv igjen.

- Vi fikk se at det gamle ordtaket fortsatt fungerer. For mange kokker (for mye søl), sier Knutsen.

Det ble 30 poeng og 10. plass i Andresens første sesong. Høydepunktet var egentlig kun seier både hjemme og borte mot Lillestrøm.

Andresen selv klarte ikke å prestere som han hadde gjort for Brann året før, og etter sesongen fikk han elendige tilbakemeldinger fra spillerne på måten han skjøttet jobben sin på.

Ryddet i rekkene
Oppryddingen startet umiddelbart. Brocken, Speight og Hallen forsvant ut samme vinter. Samtidig begynte spekulasjonene. Resultatene måtte komme fort. Vålerenga måtte prestere før sommeren. Ellers var Andresen ferdig i Vålerenga – selv om det ville koste Oslo-klubben dyrt.

Men resultatene uteble. Én seier på sju kamper økte presset.

Til slutt hadde fansen egentlig fått nok. Som Knutsen sa helt i starten av denne saken – det var opprørsstemning.

- Jeg husker det godt. Vi krevde seier mot Molde. Det var en skjebnekamp. Hadde vi ikke vunnet den kampen, da hadde vi nok hatt en annen trener nå.

- Da ville han fått en jævlig vanskelig oppgave - med Klanen mot seg. Men vi var tålmodige. Ekstremt tålmodige i forhold til det vi ofte ser i andre klubber. Akkurat det kan vi være stolte av. Vi raslet med sablene internt, men vi klarte å holde oss lojale i en grusom motgangsperiode.

Og Vålerenga vant i Molde. 3-0. Troy Perkins stoppet alt Molde-spissene kom med, og fra 6. mai til 24. juni tok Vålerenga 19 av 24 poeng.

Andresen overlevde.

Så kom sju strake serietap og en tidlig exit fra UEFA-cupen. Bortseieren mot PAOK Saloniki ga imidlertid håp, det hele bedret seg og Vålerenga endte sesongen midt på tabellen.

7. plassen og 40 poeng var ti poeng mer og tre plasser høyere enn i 2008.

Framgang, altså.

- Nervøse og spente
Likevel innrømmer Knutsen at han og de andre Vålerenga-supporterne var usikre på hva de kunne forvente i år.

- Ja. Vi var spente, usikre, men positive. Samtidig skal jeg ikke legge skjul på at vi måtte anstrenge oss litt for å tro på at det skulle snu, sier han.

Nå er den tvilen borte.

- Jeg kan ikke huske maken til hjemmekamp som den nå mot Odd. Ja, vi har cupfinaler som er spesielle, sånne kamper, men i seriesammenheng? Nei, da kan jeg ikke huske maken.

Og det handler ikke kun om Odd-kampen.

- Nei, nei, nei. Det handler om alt vi har vist i serieåpningen. Ja, det har vært litt ustabilt, men vi har spilt fin fotball i hver eneste kamp. Ikke hele kampen, men glimtvis.

Og det er da vi kommer til det – hva er årsaken?

- Det viktigste – det aller viktigste – er at Martin selv sluttet å spille fotball, sier Klanen-talsmannen til Nettavisen.

- Han var en ganske middelmådig spiller på slutten, og det nytter ikke med en middelmådig spillende trener. Det å kjefte på folk som spiller dårlig, når man selv spiller dårlig, det blir helt feil.

- Det at Martin kun står på sidelinja var nødvendig for å få tillit i spillergruppa, og de signalene jeg har fått tyder på at det kun er positivt at han ga seg. Det er også lett å se på humøret hans. Og engasjementet. Se på den sinnssyke gleden han viser når vi vinner. Han er jo like glad som oss. Sånt trenger vi. Samtidig som det skinner gjennom hvor lite glad han er i å tape, sier Knutsen.

- Han har også vært flink til å ta de signalene han har fått underveis. Han har korrigert seg selv

- Han skal også ha for å ha stått rakrygget hele veien. Uke etter uke har riksdekkende media ønsket hodet hans på et fat underveis, men han har pokker meg stått rak i ryggen gjennom alt.

Uten at det hadde hatt noe å si hvis det ble tap mot Molde 6. mai i fjor.

- Martin er en skikkelig hyggelig fyr. Han er smart, og det er umulig å ikke like ham hvis du er i samme rom som ham. Men da var det seier eller ingenting, sier Knutsen.

Gull?
Nå handler det også om seirer videre. Men det handler ikke om Andresens skjebne. Nå handler det om gull.

- Vi skal være med å kjempe om gullet i år. Se på Rosenborg nå sist mot Lillestrøm. De er bare mennesker de også.

- Og det er egentlig bare Rosenborg som er målestokken. Kanskje Brann og Lillestrøm når vi snakker om historie og størrelse på klubb. Men lag som Odd Grenland og Strømsgodset – de er kokoslag – det er lag som Vålerenga alltid skal slå.

- Så får vi se – på tribunen under kampen mot Odd mente alle at dette kan gå hele veien igjen, sier Knutsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag