- Det ville være galskap

Foto: Erlend Aas (Scanpix)

Sprintsjefen gambler ikke med Ola Vigen Hattestad for å få med en ekstra mann til VM.

20.01.11 15:31

Ola Vigen Hattestad ble sprintverdensmester i Liberec for to år siden. Som tittelforsvarer på en individuell distanse har han friplass på tilsvarende distanse i Holmenkollen senere i vinter.

Han går også utenfor kvotebegrensningene – men bare hvis han kun går distansen han er tittelforsvarer på.

Det betyr at hvis Hattestad også skal være aktuell for lagsprinten, må han inn i kvoten på totalt 18 langrennsløpere (i utgangspunktet ti menn og åtte kvinner).

Og det må han. Å frata Hattestad muligheten til å gå lagsprint for å få med en ekstra spesialsprinter, er nemlig helt uaktuelt.

- Større kabal
- Det ville være galskap. Når vi så hvor fort Ola gikk i klassisk på klassisk sprint for eksempel i Kuusamo, er det ingen tvil om at han må inn i kvoten, sier sprintlandslagstrener Ulf Morten Aune til Nettavisen.

Det betyr at de øvrige spesialsprinterne trolig slåss om tre VM-plasser – og at Petter Northug kan føle seg nokså trygg på en sprintplass selv om han ikke har noe særlig av resultater å vise til i sprint denne vinteren.

Det vil være oppsiktsvekkende om Norge fyller fem av ti VM-plasser for herrer med rene sprintere.

- Det er en større kabal som skal gå opp, og det er ingen bakdel å kunne gjøre flere ting, fastslår Aune.

To i finale
Lørdag går sesongens tredje verdenscupsprint i fristil av stabelen – nettopp i VM-løypene fra Liberec i 2009. Og foreløpig er det overraskende åpent i kampen om VM-plassene.

Før jul var faktisk Øystein Pettersen den eneste nordmannen den eneste nordmannen som kom til finale i en individuell fristilsprint, da han ble nummer tre i Düsseldorf. Samme helg gjorde Anders Gløersen, Eirik Brandsdal og John Kristian Dahl meget hederlige innsatser i lagsprint.

Gløersen deltar ikke i Liberec. Det gjør derimot Johan Kjølstad, som slet med sykdom og gikk for sakte på ski før jul.

- Jeg forventer at vi har to løpere i finalen. Det er alltid målet. Og nå mener jeg vi er fysisk i stand til å klare det. Vi kommer fra en meget bra samling i Orsa, sier Aune.

Åpen for unggutta
På startstreken i Liberec står også tre norske førsteårsseniorer: Finn Hågen Krogh, Pål Golberg og Tomas Northug.

- De er selvfølgelig også med i kampen om en VM-plass hvis de kommer på pallen her. Men jeg forventer ikke det. De har ikke prestert noe tidligere som tilsier at det er realistisk, sier Ulf Morten Aune til Nettavisen.

Sprinten i Liberec er viktig med tanke på VM-uttak, men også NM-sprinten i Steinkjer kan bli avgjørende. Aune kan dessuten vente helt til etter verdenscupen i Rybinsk før han gjør det endelige VM-valget.

Også Marit Bjørgen er tilbake i verdenscupen lørdag – naturligvis som storfavoritt.

PS. Lørdag morgen ble det klart at Øystein Pettersen ikke går i Liberec. Han reiser hjem med sår hals.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.