RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette er bare pisspreik

Foto: JOHN THYS (Scanpix/Afp)
Sist oppdatert:
UCI-presidenten nekter for manglende valgstøtte.

Representant for pressgruppen «Change Cycling Now» Jamie Fuller hevder det sveitsiske sykkelforbundet har trukket tilbake sin støtte av Pat McQuaid i det kommende presidentvalget i UCI.

Sittende president for det internasjonale sykkelforbundet, den mye kritiserte McQuaid, avfeier imidlertid påstanden. Irske McQuaid forteller til Cyclingnews at det er planlagt en høring i Zürich torsdag.

- For meg er dette bare pisspreik. Jeg vet at det er en høring på torsdag. Jeg har fått melding fra det sveitsiske forbundet om at et møte skal finne sted. Dette er en skandaløs rapport, sier McQuaid til cyclingnews.com.

Rapporten UCI-presidenten refererer til er Fullers uttalelser på det irske radioprogrammet Newstalk. Der fortalte den ivrige McQuaid-kritikeren at sveitserne har trukket tilbake sin nominasjonsstøtte av den sittende presidenten. Hovedsakelig på grunn av økonomiske årsaker.

McQuaid bor i Sveits, men ble ikke medlem av det nasjonale forbundet før i mai, angivelig fordi støtten fra hans eget forbund hjemme i Irland falt i grus.

Les også: Pat McQuaid er kampklar foran presidentvalget til UCI

Derfor har tre styremedlemmer i det sveitsiske forbundet klaget inn McQuaid-nominasjonen til den nasjonale voldgiftsretten. Den pengesterke klesprodusenten Fuller har bidratt med finansiell støtte for å føre saken. Forbundet sto i fare for å måtte betale store saksomkostning skulle det tape saken.

Andre rapporter i sveitsisk media bekrefter Fullers påstander om at McQuaid nå står uten nominasjonsstøtte fra det sveitsiske forbundet foran UCI-valget.

Malaysisk nødløsning
Nylig foreslo sykkelforbundet i Malaysia en endring ved nominasjonsprosessen som kan være til McQuaids fordel, skulle han befinne seg uten støtte under dagens ordning – hvilket virker mer og mer sannsynlig.

Den foreslåtte endringen innebærer McQuaid kan stille som presidentkandidat hvis to individuelle forbund nominerer ham, uavhengig av hans tilhørighet til noen av forbundene.

McQuaids sjanser for en tredje periode som UCI-president hviler derfor på den kontroversielle støtten han høster hos forbundene i Marokko og Thailand. Irens motkandidat, britiske Brian Cookson, har rettet kraftig kritikk mot den foreslåtte regelendringen og har karakterisert forslaget som «udemokratisk».

- Pat McQuaid er nå i en veldig vanskelig posisjon, spesielt siden han ikke ble nominert av sitt nasjonale forbund som kreves av UCIs grunnlov. Dette sår også ytterligere tvil rundt han andre nominasjoner som mange innenfor sykkelverdenen er bekymret over, sier Cookson i en pressemelding onsdag.

Det britiske sykkelforbundet, ledet av Cookson, hevdet at det malaysiske forslaget ikke ble levert innenfor gjeldende tidsfrister og at det ikke kan regnes som gyldig med tanke på presidentvalget i september. Fristen for å melde inn nominasjoner var 29. juni.

Les også: Ville blokkere knusende rapport om eget lederskap

Onsdag publiserte imidlertid UCI en pressemelding hvor det hevder at forslaget er blitt håndtert korrekt. En slik regelendring krever likevel to tredjedels flertall i UCI-kongressen for at det skal kunne ratifiseres før presidentstemmene avlegges.

McQuaids motstandere har tidligere uttalt at et slikt flertall blir vanskelig å oppnå, selv om den sittende presidenten har solide allianser hos forbundene i både Afrika og Asia. Overfor cyclingnews.com bekrefter imidlertid Fuller at den malaysiske regelendringen skal forfølges.

Valget finner sted 27. september i Firenze.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere