- Dette er ikke min underskrift

Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)

Norsk sykkelsjef nekter for å ha skrevet under avtale.

17.12.13 08:25

procycling.no beskrev i går hvordan det ble brukt forskjellige sponsoravtaler da Rett Bemanning ønsket å komme seg inn i sykkelsporten foran 2013-sesongen.

Som mellomledd i kontraktene befant rådgiver Morten Guldvik i Heia de som vinner og brødrene Emil og Espen Unaas i Unaas Sports Management seg.

Avtalen Guldvik tegnet opp med Rett Bemanning var en navnesponsoravtale verdt 350.000 kroner. Samtidig formidlet Espen Unaas en avtale mellom Rett Bemanning og sykkellaget Øster Hus-Ridley til 200.000.

De forskjellige avtalene dukket opp da partene møttes til et felles planleggingsmøte i midten av mars.

Hadde ikke sponsormandat
procycling.no kan nå fortelle at dette ikke var de eneste dokumentene som ble diskutert i etterkant av møtet. Guldvik satt nemlig også på kontrakt kalt «Avtale om samarbeid». Her har Espen Unaas gitt mandat til Heia de som vinner til å selge et hovedsponsorat fra Rett Bemanning inn hos et konkurrerende sykkellag.

Avtalen er også signert av Morten Hegreberg i Team Øster Hus-Ridley. Men sykkelsjefen sier han aldri hadde sett den før etter han deltok på et planleggingsmøte i Rett Bemannings lokaler i midten av mars.

Les også: Tigget hjul hos konkurrentene

- Denne avtalen så jeg for første gang den 20. mars. Avtalen er datert «Oslo 18. desember», og jeg var ikke i Oslo den aktuelle dagen.

- Så det er ikke du som har underskrevet den?

- Nei, nei, nei. Det er ikke min underskrift. Jeg skriver ikke «M’ene» på den måten. Navnet mitt er ikke engang riktig, påpeker sportsdirektøren overfor procycling.no.

Ville ha forsikring fra Unaas
Den signerte avtalen er datert 18. desember, dagen etter samarbeidsavtalen mellom Rett Bemanning og Unaas Sport Management ble underskrevet i Oslo.

Det var sponsorformidler Guldvik i Heia de som vinner som etterspurte dokumentet i desember, 2012.

Det skulle være hans forsikring på at Espen Unaas hadde det nødvendige mandatet for å signere sponsoravtaler på vegne av Øster Hus-Ridley.

- Når det er en tredjepart involvert skal det være et mandat som ligger der. For at vi skulle være en rådgivende part til dette samarbeidet, trengte vi en underskrevet bekreftelse på at Unaas hadde fullmakt til å forhandle frem denne avtalen. Da kom den til slutt, så det var greit, sier Guldvik til procycling.no.

Han sier at han etterspurte avtalen i januar, selv om samarbeidsavtalen med sponsoren Rett Bemanning ble undertegnet måneden i forveien.

- Det lå et forbehold til avtalen, at ingenting skulle iverksettes før dette mandatet lå til grunn. Det ble heller ikke gjort, påpeker han.

- Ikke min signatur
Unaas besvarte mailen fra Guldvik i starten av januar. Vedlagt lå avtalen med både hans egen og Hegrebergs signatur.

Det er flere ting som ikke stemmer i den vedlagte avtalen:

* Det som skal være Hegrebergs signatur står over navnet «Hegleberg».

* Laget omtales som Team Østerhus. I realiteten heter laget Team Øster Hus-Ridley og eies av selskapet Team Sykkel Vest.

* I avtalen mellom Rett Bemanning og Øster Hus har Espen Unaas signert som «sponsoransvarlig for Østerhus-Rett Bemanning».

Det reagerer Hegreberg kraftig på:

- Det henger ikke på grep at vi skal gi en person vi knapt kjenner til, muligheten til å skrive en navnesponsoravtale på vegne av oss. Vi hadde heller aldri solgt navnet på sykkellaget vårt for 350.000 kroner, da kunne vi heller lagt ned satsingen.

Det var Guldvik som gjorde Øster Hus-sjefen oppmerksom på avtalen etter planleggingsmøtet i mars.

- Vi fikk en avtale som var scannet inn, tilsendt på mail fra Unaas, den var underskrevet av to parter og det var det vi forholdt oss til sier, sier Guldvik til procycling.no.

Tar ikke skylden
Espen Unaas bekrefter at han har signert den omtalte avtalen, men nekter for å ha signert på vegne av andre.

- Da du sendte mailen med avtalen tilbake til Guldvik, hvem hadde underskrevet på den da?

- Det vet jeg ikke. Jeg aner ikke hvem som har skrevet under på vegne av Morten Hegreberg, sier Espen Unaas til procycling.no.

- Hvis det stemmer, som du sier, at du ikke har undertegnet på vegne av Hegreberg. Hvem kan ha gjort det da?

- Jeg ser bare en som kan ha økonomisk vinning her, og det er Morten Guldvik. Det er bare en antakelse. Jeg vet ingenting og jeg anklager ingen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Torgeir Strandberg

- Morten Hegreberg sier til oss at avtalen er signert i hans navn. Han sier han ikke har sett den selv, og heller ikke har signert på denne.

- Da får han ta det med politiet. Jeg vet at jeg har signert på den, legger han til.

- Men du har ikke signert i Morten Hegrebergs navn?

- Nei.

Skrev under annen avtale
Hegreberg sier at den eneste avtalen han ble forelagt og underskrev, var avtalen mellom Unaas Sport Management og Øster Hus-Ridley. Den dreide seg om å ta Rett Bemanning inn i et delsponsorat verdt 200.000 kroner, og ble underskrevet den 10. januar.

Samlemanus: Unaas-saken

I etterkant har sykkelsjefen sendt et krav på 100.000 kroner til Unaas Cycling. Et krav han mener harmonerer med avtalen han mottok og signerte på i januar.

På tross av at Unaas nekter å betale, og heller ikke har beklaget sin egen rolle i sponsoratet med Rett Bemanning, ønsker ikke Hegreberg å gå videre med saken.

- Jeg tror ikke vi kommer noen vei med det. Da hadde vi brukt mer penger og energi på det, enn hva vi får tilbake igjen.

- Dette gjelder din egen underskrift, blir det da ekstra personlig for deg?

- Jo, det er det jeg blir mest forbannet på. Jeg føler navnet mitt har blitt misbrukt. Avtalen med sponsormandatet er starten til alt. Der gir Espen Unaas mandatet til Guldvik og Heia de som vinner, som lager den andre avtalen, og så drar det hele avgårde mellom Rett Bemanning og Unaas.

- Hva tenkte du da du så den?

- Da visste jeg at vi hadde blitt lurt, men det hadde jeg jo en sterk følelse av da vi reiste hjem fra Oslo (etter møtet den 19. mars), også.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.