*Nettavisen* Sport.

- Dette er Italias svakheter

Få i Norden kjenner italiensk fotball bedre enn svenske Glenn Strömberg. Han tror Norge har en brukbar sjanse i lørdagens VM-kvalifiseringskamp.

03.09.04 11:57

Strömberg spilte selv mange år i serie A, og på det svenske landslaget. Nå jobber han som fotballekspert for svensk TV, og kommer med sine vurderinger fra sitt hjem i Italia.

Må prestere
- Italias svakhet er at de har mange spillere som ikke har spilt sammen før. Og en ny trener. Lagmessig så vil jeg kanskje si at høyrekanten, trolig med Lazios Massimo Oddo og Sampdorias Aimo Diana, er en liten svakhet. De kan forsvare seg, men angriper av og til i overkant. Det kan Norge kanskje utnytte, sier Strömberg til TV 2 Nettavisen.

- Italia halter også ofte gjennom gruppespillet, men jeg tror de har fortstått at de må prestere fra starten av nå, fortsetter han.

Men:

- Norge har absolutt en sjanse. De møter Italia på et bra tidspunkt. Italia har ny trener og nye spillere. De har byttet mye siden EM. Italia er favoritter, men jeg tror på en jevn kamp. 60-40 favør Italia før kampen, sier Strömberg videre.

- Lippi er god til dette
Han mener at Italia manglet vilje og lagfølelse i EM. Laget regnet med at alt ville ordne seg til slutt takket være stjernene. Det gjorde det ikke. Nå har supertreneren Marcelo Lippi overtatt. Han har hentet inn nye unge, sultne spillere for å skape et nytt vinnerlag, og krydrer dem med allerede kjente stjerner.

- Det første Lippi må ta tak i, er å skape fighting spirit og entusiasme. Det har vært kort tid, og det er vanskelig å si om han lykkes. Men Lippi er flink til sånn. Han er knallhard, og kjent for å få det som han vil, sier Strömberg.

Uten betydning
Han tror ikke at det hjelper Norge at sesongen ikke er i gang i Italia.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Carl-Johan Söder

- De italienske spillerne er ganske nære formen nå. Den tunge treningen er over. Et godt eksempel for å illustrere dette så man i Champions League-kvalifiseringen mellom Juventus og Djurgården. Djurgården spilte 2-2 i Italia. 14 dager senere vant Juventus 4-1 i Sverige. Spillerne mangler selvfølgelig litt på den absolutte toppen, men ikke mye, sier Strömberg.

- Kan det være en sjanse for at de tar lett på Norge?

- Nei, det tror jeg ikke. Verken spillerne eller folket. I hvert fall ikke de som er fotballinteressert, og det er jo de aller fleste her nede. Respekten for lag som Sverige, Danmark og Norge er blitt mye større de siste årene, og de har sett hvordan vi fra Norden fungerer som lag, sier Strömberg.

- Men innerst i ryggmargen mener nok folk fortsatt at Italia er litt bedre. Jeg tror at hvis Italia spiller på topp, så holder de fortsatt litt høyere kvalitet. Men hvis de bare senker seg litt, så ryker de fort på en smell, fortsetter han.

- Bra du snakket med meg
I norsk presse har det vært mye fokus på valget av kampsted - Palermo. Strömberg er sikker på at publikum blir Italias 12. mann.

- I nord så er det flere storlag, og fansen får sett toppspillere et par ganger i uka uansett. I sør er man ikke like godt vant, og man elsker at Italia kommer dit. Det blir fullsatt, og det skal mye til for at de vender seg mot spillerne. Selv ikke med 0-0 et stykke ut i 2. omgang, regner jeg med at det blir piping, sier SVT-eksperten.

- Men det var bra du snakket med meg. Da jeg spilte for Sverige og vi møtte Italia, så var kampen lagt til Napoli ettersom de aldri hadde tapt der. Akkurat som nå, hvor de har lagt kampen til Palermo, fordi de pleier å vinne der. Men vi slo dem 3-0 i Napoli. Kanskje Norge kan gjøre noe liknende nå, sier han med et smil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.