*Nettavisen* Sport.

- Dette er verdens tryggeste sted

Foto: Getty/All Over Press

Men Norge tar sikkerhetstruslene på alvor.

19.04.12 14:14

SOGNSVANN (Nettavisen): Onsdag var det 100 dager igjen til de olympiske sommerleker går av stabelen i London. Lekene starter den 27. juli og varer fram til 12. august.

Helt siden det ble klart at den engelske hovedstaden skulle ha OL, har sikkerheten rundt arrangementet vært både en utfordring og et viktig tema.

Mange frykter en terroraksjon eller voldsomme demonstrasjoner under sommerlekene og IOC-medlem Gerhard Heiberg uttalte nylig at nettopp dette er en stor utfordring.

- Skrekkscenarioet er at én eller flere skal stryke med i en demonstrasjon eller terrorhandling, sier Heiberg om situasjonen til NRK.

- Stoler på arrangøren
Et sommer-OL er et av verdens største idrettsarrangement og svært mange utøvere, funksjonærer, tilskuere og pressefolk er involvert. Slik sett er det også attraktivt for terrorister.

Olympiatoppen i Norge, som har ansvar for den norske troppen som skal reise til London, er fullstendig klar over disse utfordringene og tar derfor sine forholdsregler.

- Både IOC og Heiberg har vært klare på at det blir sikkerhetsutfordringer. Men vi stoler på at arrangøren og IOC skal skape et trygt sted, sier toppidrettssjef Jarle Aambø til Nettavisen.

- I tillegg har vi denne gangen med oss PST både i planleggingen og i forberedelsene. Vi har jevnlig kontakt med dem og får beskjed om det er noe som rører på seg, sier han.

Aambø påpeker også at PST - Politiets sikkerhetstjeneste - også har god kontakt med både britisk sikkerhetstjeneste og britiske myndigheter, noe han føler er betryggende.

- PST skal ikke ivareta vår sikkerhet, det skal vi selv, men det er betryggende å ha noen som kommuniserer direkte med oss. Spesielt om vi skal arrangere noe utenfor den indre kjernen av OL.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX

- Tryggest i verden
Toppidrettssjefen er også helt klar på at det som foregår rundt sikkerhet ikke skal gå ut over det sportslige under OL. Dette har hele tiden vært tatt med i betraktningen.

- Vi har hele veien gjort valg og forberedt oss ut fra det som er sportslig optimalt. Vi har ikke gjort noen endringer i det sportslige opplegget på grunn av sikkerheten, sier Aambø.

Den norske troppen vil bestå av rundt 60 utøvere under lekene. Majoriteten av disse vil bo og stort sette oppholde seg i den olympiske deltakerlandsbyen i Øst-London.

- Vi føler at arrangøren har tatt sikkerheten på alvor og det er en trygghet. De sier jo at deltakerlandsbyen er det tryggeste stedet i verden akkurat under lekene, sier toppidrettssjefen.

- Det gir likevel en ekstra trygghet å ha med PST. Det går litt på praktiske ting i forhold til der vi bor og hvordan vi skal oppføre oss i ulike sammenhenger, fortsetter han.

PST vil være tilgjengelig for den norske delegasjonen under hele OL, og noen ledere vil være klarert til å få opplysninger om det skulle være behov for det.

- London er en svær by og det er mye som kan skje rundt omkring, så selv om utøverne stort sett oppholder seg i deltakerlandsbyen, er det fint å være forberedt om noe skulle skje.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty/All Over Press

- 5-7 medaljer
Sikkerhetstrusler til tross, det er først og fremst idrett det skal handle om i perioden 27. juli til 12. august. Aambø forteller at det er satt et mål om at Norge skal kapre fem til sju medaljer.

- Vi er enige med utøvere, trenere og forbund om hvem som er i posisjon til å kjempe om medalje. Vi håper flest mulig av dem er på hugget når vi kommer til London, sier han.

- Pressen har skrevet masse om de kjente medaljekandidatene, så det er ingen hemmeligheter der, men vi håper og tror at noen også kan overraske i London, sier toppidrettssjefen.

Av norske gullfavoritter finner vi spydkaster Andreas Thorkildsen, svømmer Alexander Dale Oen, skytter Tore Brovold og håndballjentene.

Folk som syklistene Edvald Boasson Hagen og Gunn-Rita Dahle Flesjå, padleren Eirik Verås Larsen og skytteren Ole Kristian Bryhn må også regnes som medaljekandidater til sommeren.

- Vi har god tro på å få uttelling i lekene og fokuserer på de mulighetene som er der. Nå skal vi jobbe tett med utøvere og trenere fra mot OL for å spisse dem og få dem så gode som mulig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty/All Over Press

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty/All Over Press

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty/All Over Press

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.