RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette her tror jeg ingenting på

Foto: Aas, Erlend (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Kaggestad grillet Kjærgaard.

ULLEVÅL STADION (procycling.no): Etter én times utspørring fra pressekorpset, hadde Steffen Kjærgaard endelig fått lettet på sannheten. Ti års løgn og bedrag ble erstattet med en innrømmelse av å ha brukt EPO og kortison i løpet av proffkarrieren.

Misbruket startet i danske Chicky World og fortsatte hos Lance Armstrong og hans US Postal, forklarte vestfoldingen.

- I 1999 tok jeg kontakt med Georges Mouton, både til veiledning og av helsemessige årsaker. Det var for å unngå risikoen for å bli tatt, og jeg fikk en god sesong. Det gjorde at jeg fikk kontakt med US Postal. Mens jeg tidligere måtte ordne opp i ting selv, skjedde tingene der mer i regi av laget, fortalte Kjærgaard som fikk injisert mikrodoser av EPO inn i blodårene av den nå utestengte Luis Garcia del Moral.

procycling.no har den siste uka gravd fram informasjon om Kjærgaards kontakt med dopinglegen Mouton. Vi var i kontakt med den avgåtte sykkelsjefen senest mandag formiddag, men fikk etter hvert beskjed om at han ikke ønsket å snakke før dagen etter.

I stedet tok vestfoldingen en ringerunde til familie og venner og varslet det som skulle komme. Tirsdag klokka 12:30 sto han skolerett foran et fullt pressekorps, og la kortene sine på bordet.

De mest leste sakene i Nettavisen nå:

Reiste seg og tok ordet
Blant tilhørerne var Mads Kaggestad på oppdrag for TV 2 Sporten. Han hørte 39-åringen dukke unna spørsmål om hvilke andre ryttere han så dopet seg, og hvem som formidlet kontakten mellom han og sykkelsportens uærlige leger.

Det fikk til slutt Kaggestad til å rette en lengre tirade mot den avtroppende sykkelsjefen i Norges Cykleforbund (Kjærgaard gikk ut i permisjon fra stillingen tirsdag, red. anm.):

«Da jeg var sykkelproff i 2003, sammen med deg, snakket vi veldig mye om doping i laget. Vi snakket mye om hvem som dopet seg, inkludert dere. Vi brukte masse krefter og energi på å snakke om dopingspøkelset i sporten vår. Hvem som dopet seg, hvem som ikke dopet seg og hvorfor de ikke ble tatt. På den måten synes jeg det er rart at dere aldri snakket om doping på deres lag. Jeg følte at det var en del av miljøet. Det var som ild i et tørt gress. Mye av det som kom fra nå med Tyler Hamilton har jeg fått høre for lenge siden av andre ryttere. Jeg har snakket med andre ryttere som har fortalt meg at «der og der», var det «sånn og sånn». Bo André Namtvedt og Lars Kristian Johnsen har jeg snakket med om dette, alle visste hva som foregikk Det var en offentlig hemmelighet, og at dere ikke snakket om doping på laget: Det tror jeg rett og slett ingenting på. Følte du noen gang at vi mistenkte dere, at andre kolleger i feltet mistenkte dere?» spurte Kaggestad.

- Jeg har nok gjort det, men jeg tror nok det har blitt snakket mye om doping i US Postal – men jeg har ikke tatt del i de samtalene, lød det unnvikende svaret til Kjærgaard.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Til en viss grad ødelagt av doping
Mens Kjærgaard forlot seansen med langt færre venner enn han hadde da den først startet, kunne Kaggestad holde hodet høyt hevet. Som proff i franske Crédit Agricole sto han imot presset som stadig lurte der ute.

Der Kjærgaard innrømmet at «dersom han skulle være med på racet videre, måtte ta del i premissene han følte rådet i feltet». Altså å gå til anskaffelse av EPO på (ifølge Kjærgaard) eget initiativ, ble Kaggestad i stedet frakjørt.

Det gikk langt at han endte opp med å kjøre sin egen kropps til bunns i et forsøk på henge med doperne.

- Hvordan var det for deg å sitte og høre på det her i dag? Nå er jo Steffen en av drittsekkene som var med på å ødelegge din egen proffkarriere.

- Jeg har alltid visst at karrieren min til en viss grad ble ødelagt på grunn av mye doping. Jeg regnet ikke med å bli verdensmester eller å vinne Tour de France, men at jeg kunne gjort det bedre, det tror jeg nok, om det hadde vært mindre dop i feltet. Jeg tror også Thor Hushovd hadde hatt noen Flandern rundt og Paris-Roubaix i sekken, hvis det ikke hadde vært for doping. Her er det mange ofre. Ikke bare ender de som jukser opp som ofre seg på grunn av sine dårlige valg, men alle blir ofre her. De svindler sitt kollegiale miljø, det har de dårlig samvittighet for og det hadde Steffen, sier Kaggestad til procycling.no.

Kaggestad: - Oppreisning og hevn
TV 2-kommentatoren sier han snakket med Gabriel Rasch i forkant av seansen. De to var skjønt enige om at dagen da Norges tidligere landslagssjefen skulle røpe sine mørkeste hemmeligheter, var en solid oppreising for de som har operert på riktig side av loven.

- Det første vi snakket om var hvor deilig det er nå, at vi ikke har gjort noe galt. For en lettelse det er, når vi ser det presset som er på de som har gjort dumme valg. Stoltheten nå er betydelig blant dem som har holdt seg unna. Det er en oppreisning og en hevn, også.

- En ting er at det gikk fort der og da. En annen ting var at jeg fikk en forskrudd forestilling om hva som skulle til for å bli god. Jeg trente meg selv fullstendig ned på slutten av karrieren, fordi gapet opp mot de beste var altfor langt. Jeg var sannsynligvis små anorektisk fordi det hele tiden gikk på å tyne på detaljer for å bli litt bedre. Jeg ble til slutt helt kraftløs og ble mobbet for det av diverse medier og publikum. Jeg ble kalt for «vraket» og så videre. Derfor føler jeg dette som en liten oppreisning, sier Kaggestad.

Presidenten brøt inn
Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen valgte å bryte inn i seansen da spørsmålene om å navngi bakmenn og andre dopere i feltet, økte i antall.

procycling.no ba for eksempel Kjærgaard fortelle om «Kim Andersen, som din sjef i Chicky World, visste om at du eller andre ryttere på laget hans dopet seg».

- Det tviler jeg på, men det må du nesten spørre han om, lød svaret.

Det har vi for så vidt gjort, men alt den danske sykkeldirektøren ville si var «ingen kommentar».

Tiedemann Hansen vil i stedet at Kjærgaard skal fortelle sin historie til Antidoping Norge.

- Jeg synes det er viktig at personspørsmål får være en sak mellom Steffen og Antidoping Norge. De må gå opp det løpet. Jeg synes det er feil at han kommer ut med navn i denne sammenhengen. Hvis det er noe her, mener jeg at han må ta det med Antidoping Norge. Det er de er myndigheten i dette, mener sykkelpresidenten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kjærgaard taus om doperne
Dermed fortsatte Kjærgaard å svare unnvikende på spørsmål om sykkelsportens juksemakere og bakmenn.

- Jeg synes at min historie dreier seg om meg. Det er jeg som har vært nødt til å lette på min samvittighet.

- Kommer du til å nevne navn overfor Antidoping Norge?

- Jeg kommer til å reflektere høyt med dem, ja.

- Er det et ja?

- Jeg kommer ikke til å si navn, for jeg har som sagt ikke sett eller vært vitne til at andre har drevet med dette. Det vil jeg heller ikke sette dem i stikken for, uten at min viten er trygg.

- Nevner færrest mulig
Det var en holdning som naturlig nok skuffet deler av de frammøtte, all den tid sykkelsporten er inne i sin største krise i moderne tid og dette bør være tidspunktet for å få alle skjelettene ut av skapet.

- Synes du det er rart at Steffen ikke så noe som helst, Kaggestad?

- Ja, Steffen bruker pressekonferansen til å snakke om sin sak. Han prøver å nevne færrest mulig. Han nevner stillhetens lov i innledningen, men den bærer han betydelig preg av ennå. Han ønsker å beskytte sine tidligere kollegaer og tidligere venner. Det har jeg forståelse for til et visst punkt, men da vil han igjen oppleve press fordi at han ikke forteller om roten til problemet som er dårlige ledere.

- Tror du på ham når han sier dette?

- Alle andre snakket jo om det, og han forsnakker seg jo der. Først innrømmer han at fikk kontakt med legen i Belgia gjennom praten i miljøet, og så sier han at det aldri ble snakket om. Det rimer ikke for meg. Det jeg opplevde i feltet var en slags galgenhumor rundt doping. Vi snakket om det i humoristiske termer bare for å takle spøkelse vi visste lå over feltet, og det gjorde de i alle miljøer. Men det var forskjellig måte å snakke om det på, noen snakket om det som et problem, andre snakket om det som en mulighet, sier Kaggestad som la til at han kommer til å forholde seg til Kjærgaard som person også i fremtiden:

- Jeg kjenner ham personlig, og jeg dømmer ham ikke ut fra den enkelthandlingen. Jeg kommer til å ha kontakt med Steffen i framtiden, det er ingen fare for det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere