- Dette kan Northug bli bedre på

Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX

Sjefen som hentet Petter Northug opp på elitelaget mener VM-kongen kan forbedre seg på mange områder.

02.03.09 16:07

- Petter har et enormt potensial. Sannsynligvis har vi ikke hatt en junior på et så høyt nivå siden Thomas Alsgaard. Petter trener veldig bra og har et utrolig pågangsmot. Jeg ser ingen begrensninger som gjør at han ikke skal kunne bli like god som Alsgaard og Bjørn Dæhlie.

Sitatet over er hentet fra Nettavisens første dybdeintervju med og om Petter Northug, som ble publisert i november 2005. Ordene tilhører daværende landslagstrener Krister Sørgård.

Les det første intervjuet med Petter Northug her.

Sørgård var mannen som hentet Northug opp på samlinger med elitelaget mens han ennå var junior. Han var også mannen som vraket Northug til OL i 2006. Mer om Sørgårds tanker rundt det senere.

Vinnervilje
Nå bruker han store ord på Northugs prestasjoner i dette VM.

- Petter har vist helt fantastisk gåing. På femmila imponerte han stort. Han har tidligere vist at han er god i spurting og på kortere distanser, men det han gjør på femmila er j**** bra! utbryter han til Nettavisen kort tid etter at Northug har knust konkurrentene og tatt sitt tredje VM-gull.

Sørgård mener Northug det siste året har lagt en alen til sin vekst.

- Det er rått at han er blitt så offensiv. Han tok 15 sekunder på Teichmann i en jafs på stafetten, og da Vittoz rykket på femmila var han den eneste som fulgte på bakskiene, understreker Sørgård.

Han trekker fram hodet, viljen og det sinnssyke rykket som Northugs beste egenskaper.

- Northug har en vinnervilje vi ikke har sett siden Bjørn Dæhlie, mener han.

Fire forbedringsområder
Likevel ser han ytterligere forbedringspotensial hos Northug.

- I år har vi sett at han har blitt klart mye bedre i distanserenn, likevel mener jeg det er mer å gå på, sier Sørgård og ramser opp en liste over potensielle områder Northug kan bli bedre på:

  • Individuelle starter
  • Klassisk stil
  • Etter hvert som styrken og utholdenheten er blitt bedre, kan også det tekniske finslipes mer
  • Dyktigere på å holde seg unna sykdom

- At det ligger et ytterligere forbedringspotensial hos Petter er det som er så betryggende. Da vet vi at han vil levere senere også, sier Sørgård.

I 2005 mente han at Petter Northug kunne bli like god som Alsgaard og Dæhlie. Nå legger Sørgård lista enda høyere.

- Han har fortsatt alle muligheter til å bli like god som Dæhlie. Jeg tror han kan bli den største langrennsløperen gjennom tidene! sier Sørgård.

For å klare det peker han på viktigheten av å holde fokus og prioritere hardt.

- Det er viktig at han har gode støttespillere rundt seg. Presset kommer til å øke ytterligere på ham nå. Petter må konsentrere seg om treningsarbeidet og være flink til å si ”Nei” til mange av de tilbudene som kommer til å dukke opp, råder Sørgård og presiserer at han tror Northug er i de beste hender.

Vraket Northug
Han gleder seg like mye som resten av den norske befolkningen til fortsettelsen.

- Det blir et veldig spennende OL om et år, og året etter det er det VM i Oslo. Det kan bli tre fantastiske mesterskap på rad for Petter. Husk at han bare er 23 år. Det er nå han går inn i sine beste år, påpeker Sørgård.

Sørgårds høydepunkt i sin aktive karriere kom med hans eneste pallplassering i verdenscupen – andreplass på femmila i Holmenkollen i 1996.

Derfor må han nok fortsatt leve med at mange dessverre husker ham best som mannen som vraket Petter Northug til OL i 2006. OL ble ingen suksess for Norges langrennsherrer. Målsettingen var fire gull, men resultatet ble bare to sølv. I ettertid uttalte Sørgård at han ikke angret på vrakingen av Petter Northug.

- Argumentet var at han ikke måtte brennes ut for tidlig. Vi tok ikke sjansen, og i ettertid kan man jo si at det kom noe godt ut av det, når man ser hvor god han er blitt nå. Hva som ville skjedd, både under og i etterkant av OL, dersom vi hadde tatt ham ut, vil vi aldri få svar på, konstaterer Sørgård overfor Nettavisen.

OL i 2006 eller ikke. At Petter Northug uansett vil gå inn i historien som en av Norges beste langrennsløpere gjennom tidene er hevet over enhver tvil.

Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.