*Nettavisen* Sport.

- Dette øker Zuccarellos aksjer

Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

NHL-ekspert er positiv.

30.05.13 19:59

Mats Zuccarello gjorde suksess i New York Rangers denne sesongen, selv om han først sluttet seg til klubben etter at godt over halvparten av den forkortede sesongen var unnagjort.

25-åringen fra Oslo var lagets nest beste poengplukker i sluttspillet, med sju poeng på tolv kamper. Han gjorde i tillegg åtte poeng på 15 kamper i grunnserien.

Hadde han spilt hele sesongen og holdt det samme tempoet, ville han endt opp med 26 poeng og vært lagets femte beste poengplukker.

Lønnstaket reduseres
Nå står Rangers uten trener og Zuccarello uten kontrakt. Samtidig sitter New York Rangers fremdeles på rettighetene til nordmannens NHL-karriere. Skal han bytte klubb, må han enten trades eller spille i liga utenfor Nord-Amerika.

Spørsmålet, som vi stiller allerede i tittelen i denne artikkelen, er om New York Rangers har plass til ham neste sesong. Lønnstaket skal nemlig reduseres fra 70,2 til 64,3 millioner dollar. I tillegg står nok andre kontrakter høyere på arbeidslisten til manager Glen Sather.

- Jeg ønsker å bli i Rangers, har Zuccarello tidligere fortalt Nettavisen.

Rangers-fansen ønsker også å beholde ham. I avstemninger hos både New York Post og New York Daily News har over 70 prosent av fansen svart «ja» på om Rangers bør forlenge avtalen med Zuccarello.

- Jeg tror sjansen er hyggelig stor. Han gjorde et bra inntrykk på alle innblandede under sitt comeback, ikke minst trener John Tortorella. Nå er Tortorella borte, men jeg tror ikke det påvirker Mats så mye, sier Per Bjurman, som er svenske Aftonbladets NHL-ekspert og bosatt i New York.

- Forhåpentlig ansettes en mer offensivt anlagt trener og da burde nordmannens aksjer øke ytterligere, sier Bjurman til Nettavisen.

NHL-nettstedet Capgeek.com forteller at New York Rangers denne sesongen hadde lønnsforpliktelser på 68,7 millioner dollar og snaut 1,5 millioner ledig plass under lønnstaket.

Neste år skal altså taket ned til 64 millioner. Rangers har allerede bundet opp 50,9 millioner på 17 spillere. Laget må signere seks spillere til for maksimalt 13,4 millioner totalt.

Det er uvisst hvor mye Mats Zuccarello kommer til å kreve. Han tjente 700.000 dollar denne sesongen (på papiret, ikke i praksis)

- Mats bør kunne få et sted omkring to millioner dollar i årslønn, mener Bjurman.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Roy Kvatningen

La oss leke litt med hvordan dette kan gjøres:

Kjøper ut Richards?
Keepersiden er dekket opp. Henrik Lundqvist og Martin Biron har begge kontrakt i ett år til. De koster til sammen 8,18 millioner dollar.

På backsiden er Marc Staal (3.975.000), Dan Girardi (3.325.000), Michael Del Zotto (2.550.000), Anton Strålman (1.700.000) og John Moore (965.000) under kontrakt. Det er fem.

Ryan McDonagh er lagets kanskje viktigste back. Han er nå en såkalt «restricted free agent», akkurat som Zuccarello, og sannsynligvis Sathers førsteprioritet i sommer. McDonagh tjente 1,3 millioner dollar denne sesongen. Hans ferdigheter tilsier at han kommer til å gå kraftig opp i lønn, sannsynligvis til et sted rundt fire millioner.

Legger vi til en sjuende back, som Rangers er nødt til å ha, kan vi nok plusse på fem millioner dollar til Rangers-totalen. Da er vi oppe i 56,5 millioner dollar.

Det betyr at Glen Sather da vil ha 8,3 millioner igjen å rutte med. Fordelt på fire spillere. Det er nå dette blir komplisert.

Derek Stepan har etablert seg som lagets førstesenter og er ferdig med sin første NHL-kontrakt. Han skal kraftig opp i lønn. Sammenligner vi med spillere som har produsert omtrent like bra, eller nesten (tenk Mikko Koivu/Matt Duchene), ser vi at Stepan vil kunne kreve mellom fire og fem millioner per sesong. La oss si 4,5.

Nå sitter Glen Sather igjen med tre millioner dollar til disposisjon og mangler tre spillere for å ha en komplett stall.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det er på tide å spille ut trumfkortet.

Den nye arbeidsavtalen mellom ligaen og spillerforeningen åpner nemlig for å kjøpe ut spillere fra kontraktene sine. Lokalavisene i New York regner med at Sather vil bruke denne åpningen til å kvitte seg med stjernesenteren Brad Richards, som i årets sluttspill slett ikke har spilt som noen stjerne. Richards ble faktisk vraket fra de to siste kampene i serien mot Boston Bruins.

Han er fullt klar over at han kan bli kjøpt ut.

- Det er businessdelen av dette. Jeg skal spille hockey neste sesong, uansett hva som skjer. Jeg signerte for lenger enn ett og et halvt år, men jeg forstår hva som skjer, sier Richards til New York Post.

Per Bjurman tror Rangers velger å beholde Brad Richards.

- Richards burde bli værende i det minste en liten stund til, sier NHL-eksperten til Nettavisen.

Rangers har muligheten til å kjøpe ham ut også neste sommer. Hvis vi likevel stryker Brad Richards og hans snittlønn på 6,7 millioner nå, sitter vi igjen med ti millioner til rådighet og fire plasser å fylle.

Stepan som førstesenter?
Rangers ønsker å beholde Ryane Clowe, som tjente 3,6 denne sesongen. Han er trolig tilgjengelig for omtrent det samme. I tillegg har svenske Carl Hagelin en høy stjerne i organisasjonen. Han vil nok kunne kreve to millioner, dersom han ikke velger å gi rabatt til den eneste klubben han har spilt for i NHL.

Vi kan anta at Rangers sikrer seg begge for totalt 5,5 millioner.

4,5 millioner gjenstår, og to plasser er fremdeles tomme. Laget har nå to keepere, sju backer, tre sentere og ni vinger.

Det Glen Sather må spørre seg, er om Derek Stepan er moden for å være lagets stjernesenter. Amerikaneren imponerte denne sesongen, men er han god nok til å produsere når han i hver eneste kamp vil møte motstandernes beste backer hele tiden?

Hvis Sather svarer ja, har han god plass under lønnstaket med tanke på å forlenge kontrakten til Mats Zuccarello.

Svarer han nei, beholder han trolig Brad Richards. Alternativet er å hente inn en senter gjennom en byttehandel, men da må Rangers ut med talenter og/eller draftvalg i bytte. Det er nemlig ingen på free agent-markedet som forsvarer en rolle som førstesenter foran Derek Stepan.

Vil Sather beholde Brad Richards, har han bare 3,5 millioner ledig plass før han gir kontrakter til Ryane Clowe, Carl Hagelin og Mats Zuccarello.

Det går sannsynligvis utover Clowe, som vil være den dyreste av disse tre spillerne.

Uansett kan Zuccarello bestemme dette selv. Hvis nordmannen vil godta å spille for omtrent samme lønn som denne sesongen, 700.000 dollar, har Rangers plass til ham. Krever Zuccarello det han er verdt om han var ledig på det frie markedet, rundt to millioner dollar, blir det vanskeligere.

Som vi har sett i denne artikkelen, er det ikke lett for Glen Sather å svare på et slikt krav akkurat nå.

P.S. Rangers må - i henhold til arbeidsavtalen mellom ligaen og spillerforeningen - tilby Zuccarello en kontrakt på minst 735.000 dollar for å beholde NHL-rettighetene til den pasningsdyktige oslogutten.

KONKURRANSE: Vil du vinne en New York Rangers-drakt signert av Mats Zuccarello Aasen? Alt du trenger å gjøre for å vinne, er å sende en mail med navn og adresse til konkurranse@nettavisen.no. Merk mailen med «Zuccarello». Konkurransen stenger 01. juli.

P. S: For å vinne må man være medlem av Nettavisen-sportens Facebook-gruppe. Trykk «like» for å bli medlem, hvis du ikke allerede har gjort det. Lykke til!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.