RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette skal du betale for

(Reuters/Scanpix)
Sist oppdatert:
Philippe Gilbert beholdt roen da Amstel Gold Race skulle avgjøres.

Ved foten av Cauberg fikk ølstinne nederlendere se Aleksandr Kolobnev i ensom majestet foran den siste bakken i årets Amstel Gold Race.

Men Team Kajtusja skulle ikke få en reprise av 2009-triumfen til Sergei Ivanov. Den russiske duoen kjørte svært offensivt etter at Marco Mercato (Vacansoleil) satte fyr på rittet med sitt angrep oppover Kruisberg, 22 kilometer fra mål.

I favorittklyngen satt blant andre belgieren Philippe Gilbert. Han boret øynene fast i ryggtavlen til Kolobnev, og avslørte etter målgang hva slags tanker som snurret rundt i toppetasjen:

- Jeg bestemte meg for å angripe på Kuitenberg, men så gikk Kolobnev. Jeg tenkte: Hvorfor gikk du alene? Kanskje var det en feilvurdering, men dette er noe du skal betale for. I kontanter, lød meldingen fra Gilbert overfor Sporza.

Taktisk blemme
Russeren fikk da også betale. Det var kanskje ikke årets trekk å støte seg vekk fra lederkvintetten, med syv kilometer igjen til mål. Da Kolobnev ble kjørt inn oppover Cauberg av restene av bruddet og hovedfeltet, sto beina hans 45 grader ut fra sykkelen. I stedet satte evigunge Bert De Waele (Landbouwkrediet-Tönissteiner) inn et optimistisk rykk.

Gilbert fulgte landsmannen enkelt, og den 27 år gamle klassikereksperten til Omega Pharma-Lotto fant ut at han like gjerne kunne stikke av med seieren selv.

Rabobank, Saxo Bank og Kajtusja var alle spekket med forhåndsfavoritter, men de måtte resignere alle sammen. Det ble aldri noe av den første nederlandske vinneren (Robert Gesink, Karsten Kroon?) på ni år.

I stedet lot de seg parkere av den råsterke belgieren, Gilbert:

- Jeg var veldig sterk i dag. Jeg fikk meget god hjelp av laget mitt de første 20 milene. Da rittet åpnet seg, med 45 kilometer igjen, fulgte jeg alle angrepene som kom, oppsummerte han.

Amputert utgave
Dermed hjalp det lite at brødreparet Fränk og Andy Schleck tidvis støtet i annenhver bakke på vei mot Falkenberg. Det hjalp ikke Kajtusja mye at de trolig stilte med rittets sterkeste mannskap, og hadde doble kort å spille på i finalen.

Les mer på procycling.no:

Tyrkia rundt: - Nesten som Roubaix
Castilla y Leon: Tilbake i det gode selskap
Tyrkia rundt: - Vil noen gi Greipel motstand?
Tour du Loir-et-Cher: Ingen norske seier

Det hjalp heller ikke å være 2008-vinneren og hete Damiano Cunego, eller å være formstinn spanjol og forsøke å gi vertsnasjonen heder ved å sprinte seieren hjem for Rabobank, slik Oscar Freire hadde planer om.

2010-utgaven av Amstel Gold Race bar da også preg av å være en amputert utgave. Flykaoset i Europa, kunne i verste fall ha avlyst den 45. utgaven av rittet. I stedet måtte man tåle at Caisse d’Epargne stilte med tre (!) mann, Cervélo TestTeam med fem, HTC-Colmumbia med seks, mens AG2R-La Mondiale, Francaise des Jeux, Euskaltel-Euskadi og Team Sky alle hadde én mann i manko.

Rittet ble dermed ribbet for attraksjoner som Carlos Sastre, Bradley Wiggins, Alejandro Valverde og Luis Leon Sanchez – uten at det bør stå til forkleinelse for Gilberts prestasjon.

Belgisk opptur
Seieren gjør også at belgisk sykkelsport kan trekke et lettelsens pust. I forkant av De Brabantse Pijl hadde Belgia faktisk ikke stukket av med en eneste seier i brosteinsklassikerne.

Gilbert ble selv nummer tre i både Gent-Wevelgem og Flandern rundt, og det sykkelgale folkeslaget vant heller ikke den helt store trøsten i Tom Boonens to 2.-plasser.

Det hjalp noe da Sebastien Rosseler (Team RadioShack), Thomas De Gendt (Topsport Vlaanderen) og Jurgen Vandewalle (Quick Step) tok de tre første plassene i De Brabantse Pijl.

Trolig finner de trøst i søndagens seier også, selv om rittet foregikk mellom Maastricht og toppen Cauberg i Valkenburg kommune.

- Det var en voldsom sprint opp Cauberg. Vi fikk samlet oss i front, og da ga jeg bare alt. Det var fantastisk, utbrøt Gilbert overfor Sporza.

PS! Alexander Kristoff brøt rittet, mens Lars Petter Nordhaug kjørte inn til en imponerende 45.-plass - 3 minutter og 19 sekunder bak vinneren.

Les flere nyheter på procycling.no!

1. Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) 6.22,54
2. Ryder Hesjedal (Garmin-Transitions) +2
3. Enrico Gasparotto (Astana) st
4. Bert De Waele (Landbouwkrediet) +5
5. Roman Kreuziger (Liquigas-Doimo) st
6. Damiano Cunego (Lampre) st
7. Fränk Schleck (Team Saxo Bank) +7
8. Marco Marcato (Vacansoleil) +9
9. Karsten Kroon (BMC Racing Team) +11
10. Christopher Horner (Team RadioShack) st
(...)
45. Lars Petter Nordhaug (Team Sky) +3.19

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere