*Nettavisen* Sport.

- Dette skjer ikke ofte i Team Sky

Foto: (AFP/Scanpix)

Richie Porte får sjelden sjanse i Paris-Nice.

01.03.13 10:54

Søndag starter etapperittet Paris-Nice, og da vil manges øyne hvile på Richie Porte.

Ettersom Bradley Wiggins har bestemt seg for ikke å forsvare 2012-tittelen, er den klatresterke 27-åringen fra Tasmania forfremmet til lagkaptein på det britiske laget.

Og han kan saktens trenge noen lykkeønskninger på veien.

Andrew Talansky (Garmin Sharp), Tejay van Garderen (BMC Racing), Robert Gesink (Blanco), Jacob Fuglsang (Astana), Denis Mensjov (Katjusja), Andreas Klöden (RadioShack-Leopard), Ivan Basso (Cannondale), Rui Costa (Movistar Team), Thomas De Gendt (Vacansoleil) og Jean-Christophe Péraud (AG2R) er blant rytterne som drar dit med ambisjoner.

Porte: - Man blir ekstra nervøs
Men Porte er ingen smågutt, han, heller.

Det er tredje året på rad han kjører etapperittet, og australieren var også instrumental i laget som feide all motstand av veien under fjorårssesongen, Tour de France inkludert.

Tilfeldighetene ville ha det til at Porte var mannen Saxo Bank-laget kjørte for under 2010-utgaven av Giro d’Italia. Da kvitterte han med 7.-plass i sammendraget, noen dager i ledertrøye og hentet hjem rittets ungdomstrøye.

Å bli kjørt for i et storlag som Team Sky er noe annet, men ingen bestrider 27-åringens kvaliteter som sykkelrytter.

- Man blir jo litt ekstra nervøs, når laget skal kjøre for deg, innrømmer han overfor cyclingnews.com.

- Det er fint å få muligheten til å kjøre for egne sjanser. Det får man ikke ofte i Team Sky, innrømmer han.

Selv om Porte er en sterk rytter, er han ikke vant til å vinne sykkelritt. Med unntak av tempotriumfer, står fremdeles Algarve Rundt-seieren igjen som den eneste sammenlagttriumfen hans i Sky-trøya. Det skyldes selvsagt også at alt han gjorde i etterkant av dette rittet i fjor, var til Wiggins beste.

Sky prioriterer andre ting
Til Frankrike får han med seg et lag som blant annet består av sterke Vasili Kyrienka og Kanstantsin Sivtsov.

Borte fra laget som dominerte i fjor er Christian Knees, Geraint Thomas, Rigoberto Uran og Bradley Wiggins.

Sky har da også valgt å spille kortene noe annerledes foran årets sesong. Wiggins sikter mot å toppe formen inn mot Giro d’Italia, mens Chris Froome skal være kaptein under Tour de France.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Klassikergjengen er heller ikke aktuelle til årets ritt, noe som betyr at blant annet Thomas, Edvald Boasson Hagen og Gabriel Rasch setter kursen mot høydesamling på Tenerife.

Forblåst og kald affære
Forhåndsspådommene heller mot at det blir BMC Racing, Garmin Sharp og Blanco som vil kjempe om tronen Wiggins etterlater seg, men verdens beste sykkellag drar selvsagt heller ikke til ritt for å være fyll på listene.

- Jeg synes nok det er litt mer nervepirrende å gå inn i et ritt med et helt lag rundt deg til å hjelpe, enn å slå oppover som neopro uten press, og tingene bare utfolder seg underveis (slik det gjorde i Giro d’Italia).

- Når det er sagt, føler jeg formen er bra. Dersom det utvikler seg til å bli et ritt for klatrerne, bør jeg bli en man kan regne med. Men det er Paris-Nice og det skjuler seg en overraskelse rundt hver sving.

Paris-Nice kan fortone seg som en kald, røff og forblåst affære.

Les også: - Det er et beinhardt ritt

Fredag venter en toppavslutning på Montagne de Lure på rytterne, og her vil trolig sammendraget avgjøres. Avslutningen av etappen holder 6,6 prosents gjennomsnittlig stigning.

Først mann på toppen vil ha en god sjanse til å bli Wiggins tronfølger i Paris-Nice.

Og kanskje kan mannen være Richie Porte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag