- Dette var verre enn alpinbakken i Val di Fiemme

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Måtte ta ut alt for å sikre bronsemedalje.

- Jeg kan ikke huske å ha vært så sliten etter et renn før, sa Therese Johaug som holdt på å gå feil inn mot mål da hun kapret OL-bronsen på 10-kilometer klassisk torsdag.

Johaug koblet inn den berømte turboen da hun fikk høre at hun lå på 5.-plass, og kun tre sekunder bak Aino-Kaisa Saarinen med to kilometer igjen.

I mål var hun to sekunder foran.

- Jeg hadde bestemt meg for at jeg ikke skulle ha en 4.-plass til, og jeg gikk og kjente på smerten i hodet og føttene og tenkte på elghufsintervaller om sommeren.

- Jeg tenkte at smerte er godt, sa Johaug.

Kunne gått galt
Inne på stadion kunne det endt i et komisk rabalder.

- Det gikk nesten galt inne på stadion. Jeg så en løper foran meg. Jeg var så sliten at jeg holdt på å følge i sporene hennes, da jeg så ordet «transit» og tenkte «shit!».

- Så jeg måtte krysse helt over for å komme inn til mål, og da jeg krysset mållinjen trodde jeg at det hadde blitt 4.-plass.

Etter å ha reist seg opp igjen, spurte hun en FIS-representant om hun hadde blitt nummer fire, og først etter at representanten sa 3.-plass, kunne hun slippe jubelen løs.

- Har du noen gang vært mer sliten?

- Jeg kan ikke huske sist jeg var så sliten. Dette var verre enn alpinbakken om Val di Fiemme.

Ikke optimalt
Johaug innrømmet at OL-varmen var tyngende, men ville ikke skylde verken på at hun hadde for mye klær eller at det var for få drikkestasjoner underveis. Johaug mente at hun hadde taklet varmen ganske greit.

Men én ting innrømmet hun etter å ha blitt slått av vinneren Justyna Kowalczyk, med 28,3 sekunder.

– Såpass ærlig må jeg være å si at vi hadde kanskje ikke de mest optimale skiene i dag, men sånn er sporten. Skal man være med i toppen skal alt lykkes. Jeg hadde nok litt bakglatte ski, ja. Men vi har hatt kjempegode ski så langt i mesterskapet, bedre enn alle de andre nasjonene. Og du tar ikke bronsemedalje i et OL på dårlige ski. Jeg hadde bra ski, sa Johaug.

Sveriges Charlotte Kalla var 9,9 sekunder foran på sølvplass.

Bra, men ikke perfekt. Heidi Weng (9.-plass) slet også med glatte ski, mens Marit Bjørgen (5.-plass) mente at skiene var bra.

Vant bronsen
Johaug tok sin første OL-medalje under stafetten i Vancouver for fire år siden. Torsdagens bronse var hennes første individuelt i et OL. Den neste og siste sjansen til et individuelt gull, kommer på tremila neste lørdag.

- I dag føler jeg at jeg vant bronsemedaljen.

- I dag var det like godt som gull. Jeg har aldri vunnet en 10 kilometer klassisk før. Jeg har heller ikke mange 2.-plasser, så jeg er veldig fornøyd med en 3.-plass.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Therese Johaug

Mest lest på Sport

Annonsebilag