RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette viser hvor desperat han er

(Scanpix/procycling.no)
Sist oppdatert:
Sykkeltopper i full krangel etter slu tvist i presidentvalgkamp.

Ettersom Pat McQuaid har vært et skip uten havn den siste tiden, forventet mange at briten Brian Cookson ville bli stemt fram som ny president i UCI (det internasjonale sykkelforbundet) i september.

Nå er det høyst usikkert.

Presidentkampen tok en dramatisk vending tirsdag, etter et forslag fra det malaysiske sykkelforbundet som virker skreddersydd for å sikre McQuaid en ny periode som sykkeloverhode.

Det asiatiske landet vil åpne opp for at to vilkårlige forbund skal få fremme en egen presidentkandidat, samtidig poppet Marokko og Thailand ut av skapet med nøyaktig samme tanke for McQuaid.

Dermed har 63-åringen sikret seg en ny livline i kampen om presidentvervet.

Fikk nei i hjemlandet
I juni stemte medlemmer i irens hjemland imot å støtte kandidaturet hans. Derfor vendte han seg mot Sveits, landet han har bodd i det siste tiåret.

Alpelandet bestemmer seg endelig den 22. august om de støtter opp om McQuaid.

Det håpet, og forslaget fra Malaysia, sikrer ham to matchballer fram mot UCI-kongressen i slutten av september.

Der skal forbundstoppene (sannsynligvis) stemme for om McQuaid eller Cookson skal lede forbundet de neste fire årene.

I Cookson-leiren raser de mot den siste utviklingen i valgkampen.

- Forsøket på å endre nominasjons- og valgprosessen på vegne av UCIs direktør, er tydelige tegn på desperasjon fra den sittende presidenten, Pat McQuaid.

- Den siste tvisten virker ikke å være mer enn et tomt forsøk på å påvirke en pågående prosess med udemokratiske og grunnlovsstridende innblanding, skriver Cookson på sin egen hjemmeside.

Tiedemann Hansen reagerer
Den kraftige reaksjonen hans har nok også sammenheng med et skriv fra UCI som feier omtrent alle eksisterende regler til side for å bane veien for en ny periode for den sittende presidenten.

Den 29. juni gikk nemlig fristen for å nominere kandidater ut.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

UCI åpner nå opp for å tilsidesette denne fristen før det nye lovforslaget skal stemmes over.

«Ettersom de nasjonale forbundene har blitt informert om dette forslaget etter at fristen for å nominere presidentkandidater har gått ut, vil man i en overgangsfase, kun for valgkampen i 2013, tillate to nasjonale forbund å fremme kandidater nå og fram til 30. august.

- Nominasjonene vil være gyldige dersom forslaget blir tatt til følge. I framtidige valg, hvis forslaget godtas, vil man returnere til en vanlig nominasjonsprosess med frist 90 dager i forveien», skriver generaldirektør Christophe Hubschmid i en famøs pressemelding fra UCI.

Tiedemann Hansen: - Uakseptabelt
Dette punktet får den norske sykkelpresidenten til å steile i godstolen.

- Det er generelt et problem at man bruker småskitne triks for å holde på posisjoner. Om forslaget har kommet inn etter fristen, mener jeg det bør avvises. UCI har selv vært tydelig på at de vil godta noen nominasjonsforslag etter fristen. Da blir det underlig, feil og uakseptabelt om dette skal komme inn én måned på overtid, sier Harald Tiedemann Hansen til procycling.no.

Les også: Bedt om utfordre utskjelt president

Han vil ta saken opp på styremøte i det europeiske sykkelforbundet (UEC) i neste uke.

- Vi har ingen direkte innflytelse på UCI, men presidenten vår (David Lappartient) har et sete der. Dette skal vi diskutere, lover nordmannen.

- Hva synes du om forslaget som nå har dukket opp fra det malaysiske forbundet?

- Så lenge du har to kandidater er det forventet at de vil være en polarisering mellom de to. Derfor var det ikke uventet, men jeg har vansker for å se at det vil ble stemt igjennom på UCI-kongressen og at det kan ha tilbakevirkende kraft.

Får grille McQuaid og Cookson
Som visepresident i UEC er Tiedemann Hansen stemmeberettiget på UCI-kongressen under sykkel-VM i Italia.

På en ekstraordiær UEC-kongress i midten av september skal både Cookson og McQuaid legge fram sine planer for sykkelsporten foran det europeiske styret.

Forslaget fra Malaysia viser at irens støtte i Asia, og trolig også Afrika, er stor. McQuaid har også en sterk støttespiller i visepresident Hee Wook Cho fra Korea. Motstanden økte betraktelig etter at dopingskandalen rundt Lance Armstrong og en rekke andre ryttere på 90- og 2000-tallet har kommet til overflaten den siste tiden.

McQuaid har sittet som UCI-president siden 2006.

Cookson har på sin side bred appell i både Europa og USA.

Er McQuaid desperat?
Tiedemann Hansen er enig i at den politiske maktkampen mellom de to nok fortoner seg merkelig for utenforstående.

- Slik det har vært den siste tiden, synes jeg selv også at spillet har vært litt underlig. Politikk er tøffe tak. Det er uansett helt legalt av noen land å vie sin støtte til McQuaid og det er helt legalt å legge inn forslag om regelendringer.

- Men om dette får demokratisk støtte, er en helt annen sak. Jeg synes ikke vi skal være så redde for nye forslag. Det er mye viktigere å bevare den demokratiske prosessen.

- Brian Cookson stempler McQuaid som en «desperat mann», er det slik du oppfatter ham og?

- Det er tydelig at han inderlig ønsker å bli gjenvalgt, ja.

- Er det viktig at McQuaid liker deg og at du uttaler deg positivt om ham i offentligheten?

- Det er en ting å uttale seg positivt, og en annen ting å gjøre det motsatte. Men jeg synes jeg har vist at jeg ikke prøver å holde meg inne med ham for enhver pris, og at jeg kan tale Roma midt imot. Jeg har hatt flere samtaler med Brian Cookson den siste tiden, og føler jeg har en god dialog med begge to.

- Det kan være at jeg har bestemt meg for hvem jeg skal stemme for allerede, men jeg har ikke noe behov for å farge for noen av dem hvilken retning jeg heller mot foreløpig, avslutter Tiedemann Hansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere