*Nettavisen* Sport.

- Døden var i ryggen min

- Det var bare tilfeldigheter som sørget for at jeg og familien overlevde, sier Odd-trener Gaute Larsen etter katastrofen i Asia. I dag var han tilbake på treningsfeltet.

04.01.05 15:15

Larsen og familien skulle ut på noen øyer med en lokal taxibåt da bølgen traff Karon Beach klokka 10 andre juledag.

Det var bare marginer som skilte mellom liv og død.

- Familien min var på plass i båten, men jeg og en annen mann som skjøv den ut ble tatt av bølgen. Man mister litt perspektiv når noe som dette skjer, men vannet steg vel 15 meter på ett minutt. Jeg ble sugd under, skylt innover flere hundre meter og var vel under i 10-15 sekunder, sier Larsen til TV 2 Nettavisen.

Med døden i ryggen
Han konsentrerte seg, telte til ti, og brukte enormt med krefter for å komme seg til overflaten igjen. Alt gikk rundt for ham i vannet, og Odd-treneren brukte lang tid på å finne ut hva som var opp og hva som var ned.

- Døden var i ryggen min, eller i hvert fall veldig nære. Hadde ikke alle de andre i mitt følge kommet seg på båten, ville vi også mistet familiemedlemmer. Det var bare tilfeldigheter som avgjorde, sier han videre.

- Man måtte bruke maksimalt med krefter for å klare seg selv. Vi hadde ikke greid å holde sammen. Hadde vi vært ett minutt senere ute, ville alt vært annerledes, sier han og tenker på familien.

Slapp å se døde
Området rundt Karon Beach ble ikke truffet like hardt som mange av de andre stedene i Thailand. På Larsens hotell omkom én tysker. Men det ble også funnet flere døde på stranda.

- Men jeg så ikke noen lik som fløt rundt. Jeg så folk som ble sugd under, men vet ikke hva som skjedde deretter. De kan ha blitt sugd under, dratt ut på havet og druknet der, forteller Larsen trist.

Først sju timer etter at bølgen traff stranda, fikk Larsen møtte familien igjen. Først da turte båtene å legge inn til land igjen.

Følte seg ikke trygg
To dager etter var strendene ryddet, og Larsen og familien prøvde deretter å leve et normalt liv som mulig de siste dagene av ferien.

- Men man følte seg aldri helt trygg. Andre valgte å kun ligge ved bassenget etterpå. Vi dro på stranden. Men jeg lot ikke barna mine på 12 og 15 år gå alene. Før katastrofen gikk det greit. Etterpå var jeg med. Og jeg så alltid ut en fluktrute før jeg satt meg i ro på stranden, sier Larsen.

- Men jeg føler en voldsom medfølelse for alle som mistet barn, ektefeller og familiemedlemmer. Vi priser oss lykkelige over at det gikk bra med oss, men det var så små marginer, fortsetter han.

- Man blir veldig reflektert etter noe som dette. Det blir en påminnelse om hvor viktig det er å verdsette det man har, og over hva livet og medmennesker betyr for én. Vi var på et idyllisk feriested. Det var 34 grader i skyggen, og 28 grader i knallblått vann. Det var en herlig sandstrand, og man var sammen med familie og venner. Så, i løpet av ett minutt var alt snudd opp ned. Det setter ting i perspektiv, sier han.

Gleder seg til hverdagen
Han fikk tilbud fra Odd om ekstra fri da han kom tilbake til Norge. Det sa han nei til. Tirsdag stilte han derfor til Odd-trening.

- Jeg er veldig lysten på å komme tilbake til hverdagen igjen. Rutinene. Det blir greit med litt fotball igjen. Så kan vi ta pinnekjøtt, julebord og roe det ned fredag, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.