*Nettavisen* Sport.

- Doping var nærmest forhatt

Foto: Morten Holm (NTB scanpix)

Dag Erik Pedersen presiserer: - Det er ikke riktig at jeg ikke visste hva det var i sprøytene.

29.10.12 17:51

Den tidligere toppsyklisten Dag Erik Pedersen innrømmet overfor VG søndag at han i mottok sprøyter med ukjent innhold da han syklet i Italia på 80-tallet.

Nå presiserer Dag Erik Pedersen, som syklet profesjonelt fra 1982 til 1991, uttalelsene:

- Det er ikke riktig at jeg ikke visste hva det var i sprøytene. Legene forklarte meg alltid innholdet, og jeg hadde ingen grunn til å ikke stole på dem, sier Dag Erik Pedersen til NRK.no.

Nordmannen som på den tiden tjente til livets opphold i Bianchi-Piaggio tilbakeviser altså at han ikke visste hva han fikk.

- Jeg ønsket ganske enkelt å påpeke en kulturforskjell mellom Norge og Italia. Det man i Norge fikk i pilleform, ga italienerne med sprøyter, sier han.

- Mistenkte du noen gang at det var ulovlige midler i sprøytene, som legene ikke opplyste om?

- Nei, aldri. Det var et meget seriøst apparat i laget, og doping var nærmest forhatt. I tillegg forklarte de meg altså hva det var i sprøytene.

- Har du noen gang opplevd en tydelig effekt etter en sprøyte?

- Nei, det har jeg ikke.

Kaggestad: - Betenkelig
Sykkelekspert Mads Kaggestad var lite imponert over innrømmelsene til Pedersen da procycling.no snakket med ham søndag formiddag. Samtidig understreket han at han ikke anklager Pedersen for noe som helst.

- At han har fått sprøyter uten å ha visst hva det var i de er betenkelig. Han beskriver seg som en unggutt og at han hadde stor tillit til støtte apparatet. På generelt grunnlag skal man aldri ta imot noe uten å vite hva det er, sa Kaggestad.

Antidopingforkjemperen dro også paralleller til Steffen Kjærgaard.

- Dette var jo også en av de siste spikerne i kista for Steffen. Han visste ikke hva det var i sprøytene han heller. Det er som å si at man ikke vet om man fikk doping eller ikke.

Les mer: Fikk sprøyter med ukjent innhold

«Clean-up-time»
Dag Erik Pedersen skjønner at det blir stilt spørsmål.

- Forstår du at det også stilles spørsmål ved dine proffopphold?

- Ja. Nå er det «clean-up-time». Jeg forstår at det blir oppstuss rundt uttalelsene mine, men jeg ønsket bare å vise kulturforskjellene, og at sprøyter ikke betyr det samme som doping.

53-åringen avsluttet sykkelkarrieren tidlig på 90-tallet. NRK-profilen har vunnet tre etapper i Giro d'Italia og har en NM-tittel fra 1992. Totalt har han over 40 registrerte proffseirer.

Pedersen testet for øvrig positivt på efedrin og sonet én måned i 1981. Selv hevder han at han hadde bihulebetennelse, legegodkjenning og klarert bruken med rittlegen.

PS! Lederen av Antidoping Norges påtalenemnd, Anstein Gjengedal, forteller til nrk.no at han ønsker at flere norske ryttere skal forklare seg for Antidoping Norge. Hvem det gjelder - utover Steffen Kjærgaard og Svein Gaute Hølestøl - er ikke bestemt ennå.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.