RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: ADRIAN DENNIS / AFP / NTB scanpix

- Dopingavsløringer fra VM

Sist oppdatert:
Flere friidrettsutøvere sitter i saksa etter ny testing av dopingprøver fra 2005.

Et hundretall urinprøver fra Helsingfors-VM på midten av 2000-tallet er teste på nytt med nye metoder for å avdekke dopingbruk.

Generalsekretær Nick Davies i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har bekreftet overfor The Telegraph at de nye testene avslører flere utøvere som har syndet.

Ifølge den britiske avisen har Davies lovet en stor kunngjøring innen nær framtid. Der skal navnene på flere dopingtatte utøvere blir kjent.

To nye russiske kvinner har allerede gått i fella hos Russlands antidopingbyrå.

Mister VM-gull
Sleggekasteren Olga Kuzenkova, som vant VM-gull i 2005 og OL-gull i 2004, kan forberede seg på å bli fratatt medaljen. Kuzenkova er ikke lenger aktiv som utøver.

En annen russer som trolig mister sølvmedaljen sin fra trestegfinalen i 2005 er Tatjana Kotova. Sistnevnte konkurrerer fortsatt, men er midlertidig utestengt i påvente av en avgjørelse fra disiplinærkomiteen.

Tidligere i vinter avslørte Det russiske friidrettsforbundet at mellomdistanseløperen Olesja Syreva er utestengt i to år for å ha brutt antidopingreglene. Syreva vant sølv under innendørs-EM i 2011. Alle resultatene hennes fra og med 3. mars samme år er slettet fra statistikkene.

I tillegg har Ben Davies uttalt at flere andre mindre kjente utøvere nå er avslørt med positive dopingprøver. Samtidig forsikret han at ingen britiske utøvere er blant disse.

- Innlysende
Den massive retestingen av prøvene fra 2005 ble gjort akkurat i tide før tidsgrensen for foreldelse. World Anti-Doping Code har fastslått positive tester må avsløres innen åtte år etter førstegangstesten.

- Å teste på nytt er noe vi alltid kommer til å gjøre. Vi har åtte år på oss, og det er innlysende at man venter så lenge som mulig, sier Davies, og tilføyer:

- Folk spør hvorfor vi gjør dette nå, og mener det ikke gir mening. Men det gir faktisk helt naturlig, fordi jo lenger du venter, jo bedre blir testmetodene.

Kuzenkova og Kotova er bare de siste navnene i en lang rekke av dopingavslørte friidrettsutøvere fra Russland. Hele 33 russere soner dopingdommer i skrivende stund.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere