Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Doptestingen er en parodi

Foto: JACQUES DEMARTHON (Afp)
Sist oppdatert:
Mannen som felte Lance Armstrong er rasende.

Det amerikanske antidopingbyrået, USADA, felte Lance Armstrong, men får ikke stå for dopingtestingen i USA Pro Cycling Challenge.

UCI, det internasjonale sykkelforbundet, nekter nemlig amerikanerne å stå for testingen. Det skal de gjøre selv. Det får Travis Tygart til å rase.

- Om et par uker sykles USA Pro Cycling Challenge her. Det er ett av de største rittene i USA, og definitivt det største i Colorado. Likevel får ikke det uavhengige byrået basert i Colorado (USADA) – som styrer programmet for den olympiske bevegelsen som også er basert i Colorado – stå bak testingen fordi UCI nekter å slippe kontrollen, sier Tygart til VeloNation.

Frykter mangelfulle tester
Nå er USADA-sjefen redd for at UCI vil gjøre en slapp jobb med testingen av rytterne.

- Vi er sikre på at det, i likhet med tidligere, ikke blir brukt CIR-testing (en mer presis måte å teste for testosteron), det blir ikke testet for veksthormoner eller EPO. Det er en parodi.

I sykkelsporten står UCI bak mye av testingen. Da det også er de som står bak styringen av sporten, og i stor grad drar nytte av positiv publisitet, oppstår det en klar interessekonflikt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tester de feil med vilje?
Dersom de er nøye i testingen, vil flere ryttere teste positivt, og det vil slå negativt ut for UCI. Samtidig er det viktig for dem å gi inntrykk av at det testes godt i sykkelsporten, med tanke på den brokete fortiden.

Nettsiden Cyclismas har sett nærmere på dopingtestene utført i sykkelsporten. Det viser tydelig at sykkel er blant sportene som tester sine utøvere mest, men at det ikke alltid er de mest hensiktsmessige prøvene som tas.

Blant annet testes det langt oftere (hvis man regner prosentvis av alle tester) for EPO i urinprøver tatt utenfor konkurranse enn i de som er tatt i konkurranse, til tross for at det oftere testes positivt for EPO i konkurranse.

På denne måten kan man altså manipulere resultatene til å vise at mange tester blir tatt, men få kommer tilbake som positive.

I forbindelse med Lance Armstrong-saken har det flere ganger blitt antydet at UCI skjulte positive prøver amerikaneren hadde avlagt.

Se alle tallene her (ekstern lenke)!

- Urettferdig
Tygart har i lengre tid ment at det er på tide at UCI lar uavhengige byråer stå bak testingen.

- Vi har mange ganger prøvd å gjøre at vi står bak all testing som skjer i USA i forbindelse med sykkel. I 2011 snakket jeg med Pat McQuaid på telefon og sa til ham: «Vi må stå bak testingen. Tour of California vil at vi skal gjøre det. Det er et klima i USA som sier at sykkel er i trøbbel på grunn av deres passivitet. Det beste for sporten og rene utøvere er at vi, et uavhengig byrå, står bak testingen.»

USADA-sjefen fikk ikke viljen sin i 2011, og selv om de tok flere prøver før Tour of California, sier UCIs regelverk at de må stoppe mellom 24 og 72 timer før konkurransen, ettersom hvor stor den er.

- Det har aldri en vært en god grunn til at det ikke vi som står bak prøvene. Årsaken er at de vil ha kontroll på resultatene. De vil kontrollere hvem som blir testet og hva det blir testet for, slik at de ikke får noen problemer. Det er ikke overraskende at det ikke har vært noen som har testet positivt i Tour of California.

Systemet som brukes i dag rettferdig, mener Tygart.

- Vi må være veldig mistenksomme på all testing som foregår på denne måten. Og det er uakseptabelt og urettferdig overfor utøvere og arrangører. Utøverne fortjener den høysete standarden, for nå de gjør det bra og de sier «vel, vi er blir testet av UCI», vet alle at det er en parodi.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ser ikke på Tour de France
Dick Pound er tidligere sjef i WADA. Han mener at sykkelsporten ikke er så ren som mange nå har begynt å tro. Han vil for eksempel ikke se på Tour de France før sportens administrasjon er reformert.

- Som et arrangement, tror jeg ikke på det jeg ser, sier Pound til The Mail on Sunday.

- Vi har vært her før og gjort det før. Frem til det har skjedd en holdningsendring på toppen (i UCI), vil jeg ikke se på det.

Canadieren presiserer dog at doping ikke bare er et sykkelproblem. Også mange andre idretter tar ikke dopingproblemet seriøst, skal vi tro Pound.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!