RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Du er ikke trent for dette, Cav!

Foto: Pascal Pavani (Reuters/Scanpix)
Sist oppdatert:
Mark Cavendish ble utskjelt av fysisk trener som førsteårsproff.

Foran 2007-sesongen ble Axel Merckx hentet til T-Mobile for å ta seg av lagets yngste ryttere. Blant dem var en smålubben guttunge fra Isle of Man.

- Hei! Jeg er Mark Cavendish. Jeg er lagkameraten din denne sesongen, sa en av dem.

Merckx har omtalt deres første møte på sin egen hjemmeside.

«Det var ikke sånn at jeg ikke kjente til Mark, men jeg må innrømme at jeg visste veldig lite om den lubne lille rytteren fra Isle of Man. Jeg kjente dog til ryktene om at han var svært rask», skriver Merckx.

Like tester for norsk kvartett
I januar det året var det tyske profflaget samlet til treningsleir på Mallorca. Her skulle rytterne gjennom testene som nordmennene Edvald Boasson Hagen, Lars Petter Nordhaug, Alexander Kristoff og Frederik Wilmann senere også har fått bryne seg på.

Husker du? Derfor vil de ha nordmenn

Det dreier seg blant annet om test av makspuls, oksygenopptak og andre fysiske tester som måler styrke og utholdenhet.

Mercx merket seg at det var spesielt én av de nye rytterne som fikk gjennomgå.

- Lagets fysiske trener var spesielt tøff mot Mark (Cavendish) etter disse testene. Han fortalte ham at han ikke hadde det som skulle til for å bli en ProTour-rytterne. Tallene hans var ikke gode i det hele tatt, forteller belgieren.

Fortalte Museeuw-historie
Cavendish tok naturlig nok dette tungt, men både Merckx og Roger Hammond (en annen rutinert herremann) gjorde sitt beste for å muntre ham opp.

- Jeg bestemte meg for å fortelle Mark en historie om en viss Johan Museeuw (belgisk sykkellegende som blant annet har vunnet Flandern rundt og Paris-Roubaix tre ganger) tilbake i 2000. Johan gjorde unna noen fysiske tester på det berømte treningssenteret til Mapei i Italia. Dette skjedde en uka for den viktigste delen i sesongen hans: Brosteinsklassikerne.

Gjør som Edvald Boasson Hagen og Kurt Asle Arvesen: Bli venn med procycling.no på Facebook!

- Resultatene var ikke som han hadde håpet. Johan leverte sine dårligste resultater noensinne. Deretter dro han hjem og tenkte vel ikke så mye mer på det. Sju dager senere vant han Dwars Door Vlaanderen på imponerende vis. Han viste fram sin egen versjon av formen sin, når det gjaldt som mest.

- Ritt vinnes ikke med testresultater
Nå vet vi jo allerede at Cavendish har blitt mer enn habil ProTour-rytteren. Han går jo fremdeles for å være verdens raskeste sykkelrytter på flatt underlag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SÅNN, JA! Det tok ikke lang tid før André Greipel og Mark Cavendish leverte for det som en gang het T-Mobile. Men idyllen skulle sprekke mellom de to stjernesprinterne.
SÅNN, JA! Det tok ikke lang tid før André Greipel og Mark Cavendish leverte for det som en gang het T-Mobile. Men idyllen skulle sprekke mellom de to stjernesprinterne.

Men det kan jo være at Axel Merckxs historie var en av grunnene til hans voldsomme framgang. Litt senere den sesongen vant han i hvert fall GP Van Steenbergen ved å utmanøvrere Robbie McEwen og resten av hovedfeltet på oppløpet.

Les også: Slik trimmer Cav mesterhjernen

Mercx mener det finnes en åpenbar svakhet ved alle de fysiske testene lagene bruker, og at den skiller seg ekstra godt ut hos en rytter av Cavendish’ kaliber:

- Fysiske tester er flotte instrumenter, men det måler ikke kreftene hodet kan få kroppen til å mønstre. Tall er tall, men et ritt har aldri blitt vunnet kun basert på oksygenopptak, minner Mercx om.

Du kan lese hele bloggen til Axel Merckx ved å følge denne lenken!

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere