RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jarle Fredagsvik (procycling.no)

- Du er vel ingen idrettsutøver?

Sist oppdatert:
Det var beskjeden Lars Petter Nordhaug fikk som 17-åring.

1700 gram og fire uker før termin.

Så gjorde Lars Petter Nordhaug sin entré til denne verden. Mamma fikk nemlig svangerskapsforgiftning, noe som fikk det til å haste voldsomt med å la guttungen se dagens lys. Historien dukket opp igjen da den nåværende proffsyklisten var innom Rikshospitalet for legesjekk 17 år senere:

- Da er du ingen idrettsutøver, i hvert fall, utbrøt overlegen etter å ha hørt Tønsberg-guttens historie. Premature barn kan nemlig slite med nedsatt lungekapasitet, noe som neppe lar seg forene med konkurransenivået Nordhaug driver på.

Men lite visste lungespesialisten om bragden som ble utført i 2400 meters høyde noen dager i forveien.

- Det var like etter VM-sølvet i terrengsykling i Vail, forteller Lars Petter Nordhaug til procycling.no.

- Ikke unormalt
Ettersom fødsler og eventuelt nedsatt lungekapasitet, ikke akkurat er vårt spesialfelt, tok procycling.no en telefon til Oslo universitetssykehus for å få litt mer kjøtt på kroppen.

Overlege Rolf Lindemann har jobbet med både mødre og premature barn (et barn regnes som for tidlig født før svangerskapsuke 37 av 40) i over 30 år. Han ser ingen grunn for at unge Nordhaug ikke skulle kunne ende opp som toppidrettsutøver.

- Vanligvis ville nok vekten ligget på rundt 2,5 kilo når svangerskapet har kommet så langt, men for meg er det tidspunktet og ikke vekten som er det mest vesentlige. Blir man født en måned for tidlig, og er normalt utviklet, vil både hjernen og de viktigste indre organene i kroppen allerede være fullt utviklet. Jeg ser derfor ingen grunn til at dette skal hindre noen i å få en stor idrettskarriere, sier Lindemann til procycling.no og legger til:

- Jeg synes det veldig moro å høre slike historier. Det kan være med å inspirere andre. For Lars Petter har det nok vært mer et resultat av trening og at man finner en naturlig måte å takle tung belastning i høyden på.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sky-rytteren har taklet det meste på strålende vis i sin første sesong som proffsyklist. Innsatsen under både Amstel Gold Race og La Flèche Wallonne den siste uka, gjør at 25-åringen er i ferd med å skape et navn internasjonalt. Her hjemme har kjennere av norsk sykkelsport, sett konturene lenge:

- Jeg tror nok utenlandske profflag har vært oppmerksom på Lars Petter en god stund. Jeg husker at han vant et ritt i Belgia, der blant andre Jurgen Roelandts (Omega Pharma-Lotto) stilte til start. Roelandts er en tøffing, men Nordhaug har vist lenge at han har både talentet og kapasiteten som kreves, sier Gino van Oudenhove til procycling.no.

Fra seier til seier
Det var imidlertid på terrengsykkelen Nordhaug gjorde seg bemerket først. For snaut ti år siden syklet han fra seier til seier. Før fylte 18 hadde han vunnet både sølv i EM og VM i juniorklassen, hadde tre verdenscupseirer, vunnet NM i terreng og 20 kilometeren på landeveien.

Les også: Danset med Contador

Norsk sykkelsport har kanskje aldri fostret et så stort talent som Edvald Boasson Hagen. Men Nordhaug var ikke så verst, han heller.

- Som førsteårsjunior slo jeg Thomas Lövkvist med 12 minutter under et ritt i Belgia. Det var heller ikke uvanlig at jeg vant verdenscupritt med fem minutters margin.

- Dominerte du i din aldersklasse på samme måte som Edvald gjorde?

- Før jeg ble syk, trodde jeg at jeg skulle vinne alt mulig. Men jeg var ikke like god på landeveien, som for eksempel Edvald var i ung alder.

Mistet to sesonger
Både 2002- og 2003-sesong ble spolert av sykdomsproblemer. Selv har han ikke fått sjekket ut om det kan settes i forbindelse med morens svangerskapsforgiftning og den tidlige fødselen.

- Jeg gikk jo syk i en lang periode i slutten av tenårene. Det kan jo ha noe med at immunforsvaret kanskje har blitt noe redusert, men det er egentlig aldri noe jeg har tenkt så mye på.

Både kyssesyke og virusproblemer bet seg uansett fast i den unge kroppen. I åtte måneder var det full treningsstans for Norhaug, og to hele sesonger gikk med i dragsuget.

2004-sesongen ble en opptur: Nordisk gull i terrengsykling, 4.-plass i Birkebeinerrittet og 5.-plass under den 184 kilometer lange fellesstarten i NM.

Ginos skjulte agenda
Deretter banket Gino van Oudenhove på døra:

- Jeg skulle sykle både terreng og landevei for Maxbo Bianchi-laget, men jeg tror Gino hadde en annen agenda, humrer Nordhaug.

Selvsagt hadde han rett i det. Den belgiske sportsdirektøren har aldri forsøkt å skjule sin kjærlighet for landeveien. «Nordhaug-prosjektet» var også altfor fristende til å skusle bort i terrenget.

- Vi lokket ham med kombinasjonen mountainbike og landeveien, men vi avlyste det ganske fort. For Lars Petters del var det en helt umulig kombinasjon. Jeg er sikker på at han kunne ha lyktes i mountainbike også, men det var ikke det vi holdt på med i Team Maxbo Bianchi (nå Joker Bianchi), forklarer van Oudenhove.

Den ekstra nordmannen?
Etter overgangen fra Joker Bianchi til Team Sky, er da heller ikke så mange andre i tvil om vestfoldingens talent.

Under Murcia rundt kjørte ikke Nordhaug unna Lance Armstrong én, men to ganger. Under Critérium International var det Nordhaug som trakk opp Russell Downing til seieren. Og under Amstel Gold Race og La Flèche Wallonne har nordmannen gjort en fremragende jobb for sitt nye lag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Jeg er ikke overrasket, fordi jeg kjenner til kapasiteten hans. Men jeg hadde nok ikke forventet at han skulle framstå på denne måten allerede i debutsesongen. Som rytter har Lars Petter nesten ikke begrensninger når han først har kommet i flytsonen, sier van Oudenhove.

Les også: Fikk krampe i lillefingeren

Som vet meget vel at mange har stemplet ham som «treningskompisen til Boasson Hagen» - og ikke noe mer.

- Jeg snakket mye med Lars Petter i fjor høst, og da virket han redd for å være den ekstra nordmannen som ble med Edvald (Boasson Hagen) og Kurt (Asle Arvesen) og Team Sky. Nå har det snudd seg helt. Lars Petter trenger ikke å engste seg over slike ting, i stedet bør han være påpasselig med ikke å glemme sine egne ambisjoner. Team Sky hadde aldri sendt ham til Ardenner-klassikerne om han hadde vært en «møkkarytter», mener belgieren.

Rollemodellen Arvesen
Nordhaug er likevel fast bestemt på at 2010-sesongen først og fremst dreier som å utvikle seg til å bli en bedre rytter og å hjelpe lagkameratene sine.

- Jeg har også lyst på resultater, men det viktigste nå er å gjøre en veldig god jobb for resten av laget. Jeg vil vise dem at jeg er en blid og lojal rytter. Det kan være ekstra artig å gjøre en god jobb for Bradley Wiggins, fordi han allerede er en stor stjerne internasjonalt, mener Nordhaug.

- Dette høres nesten litt Kurt Asle Arvesen ut?

- Kurt er en god rollemodell. Han er en fin person som ikke tar fem øre for å hjelpe andre ryttere. Samtidig vet han at han får egne sjanser å kjøre for i løpet av en lang sesong.

Da Sky-laget møttes i Manchester i november i fjor, signaliserte 19 av 25 ryttere at de ønsket plass i troppen til sommerens Tour de France. Nordhaug krysset i stedet av for Vuelta a España og var forsiktig med å antyde at han «kanskje kunne gjøre en god jobb under Ardenner-klassikerne og Giro di Lombardia».

Team Sky angrer neppe på at de lot ham få sjansen allerede nå.

Les flere nyheter på procycling.no!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere