*Nettavisen* Sport.

- Du må tåle å bli hersa med

Foto: AP/Scanpix

Ole-Kristian Tollefsen snakker ut om tiden i NHL og gir kompisen Mats Zuccarello Aasen gode råd.

OSLO (Nettavisen): Ole-Kristian Tollefsen er i ferd med å bli en av Norges mest rutinerte ishockeyspillere. Kun 26 år gammel har han allerede en lang karriere bak seg (og foran seg, får vi tro). Nå har Modo-spilleren fått tittelen landslagskaptein og deler mer enn gjerne sin erfaring med gutta.

- Det er kjempegøy at jeg nå er kaptein. Det er en stor ære og viser at jeg har tillit på landslaget, sier Tollefsen til Nettavisen, og beskriver seg selv som en energisk leder.

- Jeg vil gi av meg selv.

Turbulent tid i NHL
Den som for tiden har mest bruk for Tollefsens erfaring og tips, er nok Mats Zuccarello Aasen. Oslo-gutten fikk sin debut for NHL-klubben New York Rangers denne sesongen, og har imponert en hel hockeyverden. Men marginene er små i verdens tøffeste liga, og AHL (det nest øverste nivået) er aldri langt unna for ferskingene. Ikke for noen, egentlig.

Det vet Tollefsen alt om. Han spilte selv fire år på den amerikanske isen og opplevde en turbulent tid med like mange nedturer som oppturer.

- Du må tåle å bli hersa med, forteller Nes-gutten, som debuterte i NHL for Columbus Blue Jackets i november 2005.

Han ble beryktet for sin knallharde spillestil, men klarte ikke å unngå å bli sendt ned til AHL etter fem kamper i den øverste ligaen.

- Det er jævlig å bli sendt ned. Det eneste du tenker på er at du vil opp, husker Roy Joahnsens nye tillitsvalgte.

- Hockey sluttet å være gøy
Tollefsen kom seg i 2006 opp igjen til NHL, og ble et fast innslag på Columbus Blue Jackets. Skader ødela imidlertid de neste årene og spilletiden ble stadig tynnere. I 2009 fikk han ikke forlenget kontrakten med Ohio-klubben, og signerte med Philadelphia Flyers. Seks måneder senere ble Tollefsen tradet til Detroit Red Wings i bytte med Ville Leino.

Da begynte Tollefsen å få nok. Nok av usikkerheten og nedturene.

- Det var ikke lenger gøy. Jeg ville vekk. Jeg ville komme meg hjem for å spille hockey, for å ha det moro igjen.

Etter fire år i NHL, med fire mål og tolv poeng på merittlista, forlot Tollefsen det amerikanske hockeyhysteriet og ble Modo-spiller i den svenske eliteserien.

Når han ser tilbake, innser Tollefsen at det er mye han savner.

- Alt det som skjer rundt NHL er veldig spesielt, sier den defensive spilleren, som kommer med en avsløring til Nettavisen.

- Jeg har absolutt ikke satt strek for NHL-karriereren. Kanskje jeg returnerer en dag. Det håper jeg, i alle fall.

Har hjulpet Zuccarello
Kanskje er det Zuccarellos suksess i New York som frister Tollefsen til comeback.

Og kanskje er det Tollefsen Zuccarello kan takke for at status etter 21 kamper i NHL er tre scoringer, 13 poeng og lovprisning fra både lagkamerater, trener John Tortorella og amerikanske journalister.

- Vi er gode venner, så vi snakket mye sammen den første tiden han var der. Han var veldig frustret over å bli sendt ned til AHL igjen etter den første kampen, men jeg sa at han måtte bite tenna sammen.

Etter den samtalen har Zuccarello nytt godt av mye spilletid for Rangers og opplever fantastisk omtale i mediene.

- Jeg følger selvfølgelig med, og synes det er kjempekult at det går så bra. Det unner jeg ham virkelig, forteller Tollefsen, som fremstår som en utrolig symptisk type.

Rangers har imidlertid tapt fem strake kamper og lagets skadede stjerner er på vei tilbake. Dermed kan Zuccarello fort oppleve å bli sendt ned til AHL igjen.

- Ja, de kommer til å måtte kvitte deg med noen. Men til tross for tabellplasseringen, har ikke Mats gjort det noe dårlig. Jeg har stor tro på at Rangers har langsiktige planer for han, spår Tollefsen.

Kaptein for Norge
Nå blir Tollefsen også Zuccarellos kaptein på landslaget. I helgen spilles firenasjonersturnering i Lørenskog Ishall. Det skjer imidlertid uten Rangers-spilleren, som i likhet med Jonas Holøs og Patrick Thoresen ikke har fått fri fra liga-spill.

Spillerne som oppholder seg i europeiske ligaer er på sin side på plass på landslagssamlingen, og møter Italia på torsdag, Ukraina fredag og Latvia lørdag - med Ole-Kristian Tollefsen som ladslagskaptein for aller første gang.

Her kan du lese hvorfor han fikk jobben med å lede Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.