RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Edvald er en joker

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Sky-rytteren regnes blant favorittene foran Tour Down Under.

Allerede tre dager før resten av Sky-troppen, var Alex Dowsett og Edvald Boasson Hagen på plass i australske Adelaide.

Det har ført til spekulasjoner om at det skal kjøres for nordmannen i årets første etapperitt.

Samtidig kan det være greit å minne om at lagets australske ryttere allerede har vært på plass i noen måneders tid.

- I sammendraget er det Michael Rogers og meg det kjøres for. Vi ser an hvem som ligger godt an, og kjører for den sterkeste. Jeg har lyst til å vinne en etappe, og kanskje sammenlagt - dersom det er mulig. Jeg tenker egentlig ikke så mye på det. Det viktigste er å få en god start på sesongen, sier Edvald Boasson Hagen til procycling.no.

Har klassikerne i bakhodet
Allerede i starten av oktober var det klart at 24-åringen skulle kjøre Tour Down Under.

Etter en pustepause, begynte han sesongoppkjøringen i månedsskiftet oktober/november. På tross av at han ønsker å gjøre en god figur i Australia, er det mer langsiktige planer som ligger bak prioriteringen.

Les også: - Jeg ser ingen ulemper med Cavendish

- Edvald har syklet en del mer allerede, enn han har gjort i de foregående sesongene. Han var på to treningsleirer før jul, og dro tidlig til Australia. Det har sammenheng med at han ønsker seg flere kilometer i beina i forkant av klassikerne, sier Kurt Asle Arvesen til procycling.no.

Det har nok også med Mark Cavendishs inntreden på laget å gjøre, noe som gjør at brosteinsklassikerne blir viktigere enn noen gang for det norske esset.

- Presset på GreenEDGE
I Australia er det først og fremst nystartede GreenEDGE som ønsker å starte året med et smell.

Lagoppstillingen består av fjorårsvinner Cameron Meyer, Robbie McEwen, Stuart O’Grady, Simon Gerrans, Leigh Howard, Matt Goss og Luke Durbridge (som erstatter Jack Bobridge).

En bookmaker har sågar satt Edvald øverst på favorittlisten foran rittet til 7.00 i odds, mens GreenEDGE-kaptein Gerrans følger på plassen bak med 8.00.

- Det er hyggelig at folk har tro på meg, men jeg tenker ikke så mye på det. Det er nok GreenEDGE som har det største presset på seg. De har, som alle andre, lyst til å vinne rittet – men det har vi også. Vi får sørge for å gi dem motstand, slik at de ikke får en like god start som vi gjorde for to år siden, påpeker han.

Da vant Christopher Sutton den siste etappen foran Sky-lagkamerat Greg Henderson på rittets siste dag.

Arvesen forteller at Boasson Hagen først og fremst er ute etter en god start på sesongen.

- I utgangspunktet er det CJ Sutton og Rogers det kjøres for. Edvald har en fri rolle, og er en slags joker.

Willunga-bakken avgjør
Årets utgave vil langt på vei avgjøres under den 5. etappen. Da skal rytterne over den gamle Willunga-bakken to ganger.

Målgang er for sikkerhetsskyld lagt på toppen av bakken.

- Jeg har vært ute og kikket på den. Den virker ikke helt uoverkommelig, selv om den kan bli hard mot slutten av en slik etappe. Jeg håper i hvert fall å henge med hovedfeltet oppover der, forteller Boasson Hagen.

SPRINTERE VS. KLATRERE: Peter Sagan har heng på mer klatresterke Luis Leon Sanchez og Alejandro Valverde under Tour Down Under. En slik utvikling får man trolig denne gangen, også.
SPRINTERE VS. KLATRERE: Peter Sagan har heng på mer klatresterke Luis Leon Sanchez og Alejandro Valverde under Tour Down Under. En slik utvikling får man trolig denne gangen, også.

Den andre etappen mot Sterling kan også være interessant for nordmannens del.

- Den bør passe meg ganske bra. Jeg skal prøve å få til noe der, avslører han.

I Sterling venter tre avsluttende runder og spurt i oppoverbakke. I fjor vant Michael Matthews (Rabobank) etappen, foran André Greipel og Matt Goss.

Klatrere vs. sprintere
Den gang ble Sterling-etappen unnagjort på dag tre. Arrangøren håper at dette vil bidra til å gjøre konkurransen mellom sprinterne og klatrerne enda mer tilspisset denne gangen. Og dersom man er ute etter å gjøre seg bemerket i sammendraget, er det en god idé å plukke bonussekunder på den 2. etappen.

- Hvordan kjennes formen din, Edvald?

- Jeg føler meg grei, men jeg er jo litt spent ettersom dette blir sesongens første ritt. Det er vanskelig å vite hvor man står selv, og det er vanskelig å vite hvor sterke konkurrentene er.

- Jeg tror ikke jeg er i kanonform, men det ønsker jeg ikke å være så tidlig i sesongen, heller.

Blant andre favoritter for Tour Down Under kan man nevne André Greipel (Lotto-Belisol, vinneren av rittet i 2010), Ryder Hesjedal (Garmin-Barracuda), Oscar Freire (Katjusja), Alejandro Valverde (Movistar), José Joaquin Rojas (Movistar), Mark Renshaw (Rabobank), Michael Matthes (Rabobank) og Luis Leon Sanchez (Rabobank).

I tillegg skal man ikke glemme allerede nevnte Rogers (Team Sky), i tillegg til Goss, Meyer og Gerrans (alle fra GreenEDGE).

Tour Down Under sykles fra 17.-22. januar. Søndag 15. januar skal rytterne også kjøre Down Under Classic (resultatene teller ikke sammendraget).

Her finner du etappeprofilene!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere