*Nettavisen* Sport.

- Edvald vinner aldri Tour de France

Foto: EPA/Scanpix

Men Kjell Erik Kristiansen tror han kan vinne alt annet.

14.09.09 20:41

OL? Ja. VM? Ja. Paris-Roubaix? Ja. Tirreno-Adriatico? Ja. Flandern Rundt? Ja. Etappeseier i Tour de France? Ja.

Gent-Wevelgem og etappeseier i Giro d’Italia har Edvald Boasson Hagen allerede.

Tour de France sammenlagt? Nei.

- Mangler det ekstreme
Svarene tilhører sykkelkommentator Kjell Erik Kristiansen. Over to sider i fredagens VG brettes det ut hvordan Edvald skal bli en tour-vinner.

- Jeg tror ikke Edvald noen gang vil bli en potensiell Tour-vinner, svarer den tidligere Eurosport-kommentatoren.

- Hvorfor ikke?

- Edvald er kanskje det største talentet som finnes på sykkel i dag, men han er ikke den type rytter. Thor Hushovd er også en av verdens beste ryttere, men kommer likevel aldri til å vinne Tour de France. Edvald er en annen type enn Hushovd igjen. Likevel mangler han de mest ekstreme kvalitetene for å vinne et etapperitt over tre uker, svarer Kristiansen.

Allsidig supertalent
Torsdag ble Boasson Hagen lansert med brask og bram i det nye Team Sky.

Les også: - Columbia sa de skulle satse på meg

- Han var det første navnet på lista da dette prosjektet startet, fortalte manager Dave Brailsford.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Selv om 22-åringen vil bli satset på i sitt nye lag, råder Kristiansen ham til å glemme Tour de France.

- Allsidigheten er det som imponerer meg mest med Edvald. Og evnen hans til å oppnå resultater tidlig.

- Samtidig må han snart ta et valg: Han kan ikke bli best i alt. Han kan være med i store spurter, vinne VM, OL og har potensial til å vinne alle de store vårklassikerne. Jeg er ganske sikker på at han aldri kommer til å vinne Tour de France.

Armstrong, Riis og Contador
Kristiansen mener det er nok å se på rytterne som har vunnet rittet det siste tiåret. Lance Armstrong la hele sesongen opp mot Tour de France. Det gjorde også Bjarne Riis, i tillegg har han senere vedgått at han ikke kun drakk kildevann under oppladningen.

- Armstrongs lag var kjøpt inn slik at han skulle vinne Tour de France. Hele sesongen var lagt opp til at han skulle kjøres fram til seier. Heller ikke Schleck-brødrene er synlige mer enn i noen uker i året, selv om Andy vant Liege-Bastogne-Liege i år, påpeker han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Årets Tour de France ble vunnet av Alberto Contador. Selv om spanjolen også har et eksepsjonelt talent for sykkel, vil ikke mistankene om doping gi seg helt rundt Astana-rytteren.

- Jeg tror Edvald kan vinne mange etapper både i Tour de France og Giro d’Italia, men dem som skal vinne rittet sammenlagt – må kjøre 21 etapper uten å ha én eneste dårlig dag.

Med «norske» øyne
- Hva sier det om oss nordmenn at vi diskuterer Edvalds Tour-triumfer allerede nå?

- Det sier meg at folk ikke er helt klar over hva det vil si å vinne dette rittet. Hvem har vunnet før? Hva har de gjort? Hvem har de hatt med seg? Hvordan har de gjort det? Det er en rekke slike spørsmål man heller bør stille seg.

- I Norge har vi et litt skjevt syn på internasjonal sykling. Da jeg startet med dette, trodde man ofte at Thor Hushovd var den eneste som kunne spurte i verden. Da var han kanskje blant de 10 beste. Han er bedre nå, men det finnes fremdeles ryttere som er bedre enn ham.

Kurt: - Edvald kan klare det
Kurt Asle Arvesen, som for tiden er opptatt med Vuelta a España, var delaktig i at Boasson Hagen endte opp i Team Sky.

- Er Edvald en potensiell Tour-vinner?

Klikk på bildet for å forstørre.

- På sikt er han det. Det har vært snakk om at han må slanke seg for å klare det, men det er ikke noe å tenke på i det hele tatt. Edvald kommer naturlig til å gå ned i vekt som proff. Jeg mistet én kilo i året i mine fem første proffår.

- Er det tidlig å snakke om ham som Tour-vinner allerede?

- Man kan ikke forskuttere noe som helst, fordi ingen vet hva fremtiden bringer. Edvald er et supertalent som kan klare det. Han er komplett allerede nå, men han litt å gå på når det gjelder lange stigninger. Det trenger ikke å være så vanskelig å gjøre noe med det, men det kan gå på bekostning av tempo- eller sprintegenskapene hans, mener Arvesen.

- Jeg skal ta av meg hatten
Dermed er han litt tilbake til Kristiansens utgangspunkt. Tour de France er det vanskeligste gudbrandsdølen – eller noen andre ryttere, for den saks skyld – kan vinne.

Mens klassikerne, endagersrittene og de mindre etapperittene er som skapt for stortalentet.

- Jeg vil råde ham til å satse på de store klassikerne. Paris-Roubaix, Flandern Rundt og alle de andre. Jeg synes det er like stort som å vinne Tour de France, sier Kristiansen og legger til:

- Men jeg skal ta av meg hatten, jeg, dersom han gjør mine tips til skamme. Det hadde bare vært moro.

Sjekk siste sportsnytt her!
Her finner du nyheter om sykling!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.