*Nettavisen* Sport.

- Eivind (17) er herrenes Nora Mørk

Foto: Kyrre Lien/Scanpix

Men unggutten må nok vente litt til på det store mesterskapsgjennombruddet.

Han er ikke gammel nok til å kjøre bil, og kan heller ikke traske inn på sin lokale dagligvarebutikk og kjøpe seg en six pack med jodlevann.

Landslagsspiller i håndball er imidlertid 17 år gamle Eivind Tangen gammel nok til å være, og er attpåtil en del av den norske VM-troppen.

Fyllingen-spilleren har lenge vært regnet som et meget stort talent, allerede etablert seg i eliteserien, og ble i tillegg landskjent og et aldri så lite webfenomen i en alder av 15 år da han vartet opp med en straffe av det litt utradisjonelle slaget tilbake i 2009.

- Eivind har alltid vært en ener og best i sin generasjon. Han er helt unik i at han er så sterk i kroppen til tross for sin unge alder, sier Fyllingen-trener Anders Fältnäs til Nettavisen.

- Kan bli en av de store
I Fyllingen - et av Norges beste klubblag på herresiden - har 17-åringen allerede blitt en meget sentral spiller og har måttet ta mye ansvar.

Siden debuten for bergensklubbens A-lag i oktober 2009, har unggutten scoret 156 ganger på totalt 37 opptredener i den gule og blå drakten.

- Han har fått mye ansvar i Fyllingen de siste sesongene, men han er ung, uredd og liker den rollen, sier Fältnäs om sin talentfulle elev.

- Hva er hans største stryker?

- Han har et sykt skudd, som er hardt og tungt. Han er råsterk i kroppen, og ikke redd for å ta ansvar, forteller den svenske treneren.

- Hva kan han bli bedre på?

- Alt! Det må være svaret. Han kan bli mye bedre i forsvar, og han har mye å gå på når det gjelder gjennombrudd og samspill med kant, bakspillere og strek. Det er mye å jobbe med, men det vet han også om selv. Men han er såpass ydmyk og villig til å lære at dette vil komme med tiden, sier Fyllingen-treneren.

- Lærer han seg dette kan han bli en verdensstjerne i framtiden, uten tvil. Han har de egenskapene som skal til. Det er også viktig å huske at en kan ikke være god i alt når en bare er 17 år gammel. Det viktigste nå er at han trener bra en fire-fem år og får spilt mye. Da kan han nå så langt han selv vil, og kan bli en av de virkelig store spillerne, skryter svensken.

- Herrenes Nora Mørk
Også håndballekspert Frode Scheie er enig i at Tangen er et stort talent med en stor framtid. Scheie sammenligner 17-åringen med kvinnelandslagets Nora Mørk - ikke nødvendigvis spillemessig, men i måten unggutten alltid har vært et skritt foran de fleste andre på sin egen alder.

Den tidligere landslagskeeperen tror likevel ikke at Tangen vil få et stort gjennombrudd i VM på samme måte som 19 år gamle Mørk fikk det under kvinne-EM i desember.

- Jeg tror ikke vi får et gjennombrudd på samme måte som Nora. Hun har vært helt suveren fra en tidlig alder. På herresiden tar det litt lengre tid å etablere seg, og en spiller trenger rundt 75 landskamper under beltet for å ha den rutinen som trengs, forteller Scheie til Nettavisen.

- Men Eivind Tangen har et enormt potensial og kan sammenlignes med Nora Mørk. Han er jo bare 17 år også. Men jeg tror det er Espen Lie Hansen (Drammen HK) som nok er nærmest et ordentlig gjennombrudd av de unge i årets VM-tropp, forteller TV 2-eksperten.

Fyllingen-trener Anders Fältnäs er imidlertid ikke helt sikker på om Mørk-sammenligningen stemmer. Svensken innrømmer nemlig at han aldri har hørt om kvinnelandslagets nye yndling. I stedet drar han fram en tidligere norsk landslagsspiller på herresiden til sammenligning.

- Han kan sammenlignes med Simen Muffetangen. Også han slo igjennom i tidlig alder, og var en goalgetter på samme måte som Eivind.

- Vet hvor målet står
Fredag kveld fikk unge Tangen, som før VM sto bokført med 12 scoringer på 10 landskamper for Norge så langt, sin mesterskapsdebut i seieren over Japan. Totalt fikk han fire minutter og 11 sekunder på banen i oppgjøret.

17-åringen er tatt ut i troppen som tapte 26-23 mot Ungarn lørdag, men i løpet av den kmapen kom aldri Tangen på banen.

- Han er ekstremt ung, og skal nå være med å møte noen av verdens beste spillere i denne turneringen, noe han vil lære utrolig mye av. Men får han sjansen, og blir brukt riktig er det ingen tvil om at han vet hvor målet står, sier Fältnäs.

Sandefjord-trener og tidligere landslagsstjerne Øystein Havang tror at Tangen og de andre ungguttene i den norske troppen må belage seg på mer tid på benken i løpet av VM.

- De yngste er nok i utgangspunktet med for å lære. For å se og skaffe seg erfaring. De skal også være med på treninger, og løfte treningene. De vil få oppleve internasjonal topphåndball på nært hold, og det er et viktig steg på veien mot å utvikle seg til stjernespillere, sier Havang til Nettavisen.

- Tror på Rambo
Sandefjord-treneren tror det først og fremst er Christoffer Rambo (21) blant den yngre garde som kan bli en viktig bidragsyter i løpet av mesterskapet i Sverige.

- Den som er nærmest et stort gjennombrudd nå er Christopher Rambo. Han har fått mer og mer spilletid den siste tiden, og besitter internasjonal skuddkraft. Han kan brukes som en joker i jevne kamper, og vippe resultatet i Norges favør, men noen enkle mål. Han blir spennende å følge i VM, sier han.

Frode Scheie har ennå større forhåpninger til Spania-proffen.

- Jeg håper Rambo blir litt mer enn en joker denne gangen her, og at han kan spille i lengre perioder. Jeg håper at Hedin bruker ham, og at han blir satt opp i gode skuddposisjoner. Han kan fort hamre inn fra fire til åtte mål, og gi Norge en ny dimensjon, som har vært savnet tidligere, sier den tidligere målvakten.

I løpet av de første to kampene i mesterskapet har imidler5tid Rambo kun fått åtte minutter på banen, og står uten en eneste fulltreffer.

Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.