*Nettavisen* Sport.

- Eksperten står her!

Foto: (EPA/Scanpix)

Marit Bjørgen droppet Tour de Ski, og fikk betalt.

16.01.10 13:35

Januar har de siste årene vært en bedrøvelig måned for Marit Bjørgen, som gang etter gang har brent seg på å svi av alle kreftene i Tour de Ski.

I år pinte Bjørgen seg igjennom touren som TV-seer, for å ha krefter å spa på med fram mot OL.

Det var en suksess. Lørdag gikk Bjørgen en meget god klassisk 10-kilometer, i sitt internasjonale comeback i Otepää.

Andreplass
Bjørgen måtte riktig nok se seg slått av Tour-vinner Justyna Kowalczyk med 4,2 sekunder, men ble nummer to i rennet. Fra Bjørgen ned til AIno Kaisa Saarinen fra Finland på tredjeplass, skilte hele 25 sekunder.

Bjørgen og Kowalczyk var med andre ord i en egen klasse.

29-åringen fra Rognes leverte den beste avslutningen av samtlige, og kanskje var det Kowalczyks startnummer som avgjorde. Den polske verdenscuplederen startet sist, og hadde dermed Bjørgens tider å gå på.

Dette var Bjørgens første pallplassering i verdenscupen i januar måned siden hun ble nummer to sammenlagt i den første utgaven av Tour de Ski, i 2007. Sist hun var på pallen i et enkeltstående renn i verdenscupen i januar måned, var i Val di Fiemme i 2006.

Lørdagens andreplass var også Bjørgens femte pallplassering på sju starter i verdenscupen denne sesongen. I tillegg har hun en fjerde- og en åttendeplass.

- Gir selvtillit
- Jeg er veldig fornøyd med løpet. Jeg var veldig spent, det var nesten som å begynne på nytt igjen, sier Marit Bjørgen til NRK etter lørdagens løp.

Hun innrømmer at hun gikk for seier mot slutten, da hun fikk tilbakemeldinger på at Kowalczyk begynte å tape tid, men henger ikke med hodet over at det ble andreplass.

- Jeg synes det var et veldig godt løp, og at jeg gikk fort på ski til tider. Dette betyr veldig mye, ikke minst for selvtilliten, sier Bjørgen.

Samtidig understreker hun at det er under OL i siste halvdel av februar det handler om å være i form. Troen på det har hun hatt hele tiden, selv om ekspertene har ventet med å skru optimismen i været.

- Man skal ikke høre på alle eksperter, eksperten står jo her, er en smilende Bjørgens kommentar til akkurat det.

Jacobsen mot OL-formen
Sterke norske løpere som Kristin Størmer Steira, Vibeke Skofterud, Marthe Kristoffersen og Therese Johaug deltok ikke i Otepää. De restituerer seg etter Tour de Ski, og blir neste gang å se i NM kommende uke.

Klikk på bildet for å forstørre.

Likevel ble det en oppløftende dag for de norske jentene. Astrid Uhrenholdt Jacobsen leverte sitt desidert beste løp for sesongen og ble nummer 10. Jacobsen, som brakk ryggen i fjor sommer, gikk meget godt i åtte kilometer. Etter halvgått løp var Oslo-jenta helt oppe på en sjuendeplass.

På de to siste kilometerne fikk hun det tungt, men rennet var uansett et bevis på at hun er i rute til OL i Vancouver om nøyaktig en måned.

Les også: «Må få lov til å drømme om OL, jeg også»

Sterk junior
Også juniorjenta Ingvild Flugstad Østberg leverte meget oppløftende takter, og ble nummer 14. Dermed er hun i rute til junior-VM om halvannen uke, der hun har mye å forsvare etter fjorårets suksess.

Kanskje gikk Gjøvik-jenta seg også inn i kampen om en OL-plass.

Marte Elden ble nummer 22 og Sara Svendsen 28, plasseringer begge har god grunn til å være fornøyd med.

Se komplette resultater her (ekstern lenke)

Søndag er det klassisk sprint i Otepää. Sist det var klassisk sprint, i Rogla før jul, gikk Marit Bjørgen helt til topps.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.