RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Elsker når alt er perfekt

Foto: Dani Pozo (AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Geniet Xavi har klare meninger på hvordan fotball skal spilles, og blir gal hvis han ikke får ballen.

Barcelonas midtbanemaestro Xavi Hernández har i flere år vært blant verdens beste fotballspillere. Han har styrt Barcelonas og Spania midtbane med sin evne til å holde på ballen og de fantastiske pasningene som har åpnet ethvert forsvar.

Xavi er på mange måter definisjonen på Barcelona. Han er født i Catalonia, oppflasket i akademiet La Masia, har vært i klubben hele sin karriere og er nå dirigenten i den ballbesittende spillestilen som er kjent verden rundt.

Og nettopp den spillestilen er Xavi glad i. Han foretrekker at et mål skal være resultat av mange pasninger før ballen ligger i nettet.

- Jeg elsker når alt er perfekt, og sånn fungerer det i Barcelona. Det skal være pasning på pasning, sier han i et intervju med L'Equipe, ifølge Aftonbladet.

- Etter Valdès (Barcelonas keeper journ.anm.) skal det være pasning-pasning-pasning. Valdés-Puyol-Piqué. Piqué til Busquets, Busquets til meg, jeg til Messi og tilbake til meg igjen. Så til Alves, pang til andre kanten og pang-pang-pang i to, tre minutter, mens motstanderen jager oss. Det er fantastisk, beskriver spanjolen.

Følg mesterligafinalen fra klokken 20.45 i vårt LIVE-system!

Må ha ballen
Xavi er ofte den som styrer dette spillet, og han forteller at han omtrent er avhengig av å ha ballkontakt.

- Hvis jeg ikke får ballen på to minutter, så skriker jeg etter den. Det er mitt spill. Om jeg ikke spiller, så kan jeg bli hjemme. Jeg rører ballen hundre ganger per kamp. Får jeg den ikke flere enn femti ganger går jeg i garderoben og er forberedt på å dø, sier Xavi i en relativt beskrivende uttalelse.

Les også:Denne mannen er Guardiolas mentor

Xavi forteller videre at han ikke blir redd selv om han mottar dårligere pasninger og at han alltid vet hvem han skal spille til. Spanjolen beskriver hva han tenker i en vanlig angrep når han har fått ballen fra backlinjen.

- Jeg ser over situasjonen. I Barcelona søker vi overtall; to mot en. Jeg bestemmer meg for hva jeg skal gjøre på et tiendedels sekund. Hvis han som markerer meg er et par meter bort, så vender jeg opp. Kommer han raskt mot meg, spiller jeg en pasning på ettouch.

- Med ryggen mot mål er det vanskelig - for meg, for Messi, for alle. Men får jeg vendt opp slik at jeg er rettvendt, er det mitt øyeblikk. Foran meg har jeg Pedro, Villa, Messi, Iniesta, sier Xavi og lar det henge i luften at hvem som helst kan få ballen.

- Barcelona er en levemåte
I kveld spiller Xavi og Barcelona den største kampen i klubbfotballen - finale i Champions League. Der kommer Barcelona til å spille den ballbesittende, pasningsorienterte spillestilen som Xavi er så glad i.

- Jeg foretrekker pasning på pasning. Alle spillerne skal ha sett en ledig medspiller før de får ballen. Går pasningene på ett touch, er det enda bedre. Det er Barça. Mange spiller enkel fotball. En langpasning, så ser man hva som skjer. Det gjør ikke vi. Vi søker et overtak bakfra, og gjør det med kombinasjoner - hele tiden, sier 31-åringen.

Xavi blir en nøkkelspiller i kveldens kamp mot Manchester United. Men uansett hvordan kampen går, vil Xavi Hernández alltid være Barcelona tvers igjennom.

- For meg er Barça - foruten å være en religion - en levemåte, sier midtbaneeleganten.

Champions League-finalen kan du se på Viasat 4, Viasat Sport HD og Viasat 3D. Kampen starter 20.45.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere