*Nettavisen* Sport.

- En av de største dagene i mitt liv

Foto: Terje Bendiksby / NTBscanpix

Dette VM-gullet betyr ekstremt mye for Petter Northug.

27.02.13 15:34

VAL DI FIEMME/OSLO (Nettavisen): Petter Northugs svakhet sies å være individuell start. Martin Johnsrud Sundbys beste medaljesjanse skulle være onsdagens 15-kilometer i fristil med individuell start, men han måtte trekke seg på grunn av sykdom.

Det luktet ikke sterkt norsk av medaljene i Val di Fiemme onsdag.

Tord Asle Gjerdalen kom inn som reserve for Johnsrud Sundby, etter en sterk innsats på skiathlonen. Favorittene som ble nevnt før løpet, var likevel utlendinger som Dario Cologna, Alexander Legkov og Johan Olsson.

Så startet løpet og Petter Northug gikk raskere enn alle andre.

Det var ingen i nærheten, engang.

Petter Northug leverte rett og slett en maktdemonstrasjon.

- Noen ganger våkner du og kjenner at det er din dag. Litt sånn var det i dag. Jeg tenkte at mange ville være litt defensive og dra til på siste, så jeg bestemte meg for å dra til fra start, sier Petter til NRK.

- Dette er kanskje en av de største dagene i mitt liv, når jeg vinner en 15-kilometer med individuell start. Den følelsen jeg har i kroppen nå, er vanskelig å beskrive.

Northug står nå med åtte VM-gull og totalt 11 VM-medaljer.

- Synd på Martin
- Han gjorde alt rett i dag, sier Thomas Alsgaard, NRKs langrennsekspert.

Og Gjerdalen?

Reserven gikk sannelig i mål til bronsemedalje. Det var nesten ikke til å tro.

- Det er moro! Det hadde jeg ikke trodd, utbryter Gjerdalen.

- Det viser hvor vanskelig det er for Trond (Nystad) å ta ut laget, når en reserve kan gå inn til medalje. Det er synd Martin ikke kunne gå i dag. Man kan bare tenke seg hva han hadde klart, sier Gjerdalen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Skjermdump NRK

Knallåpning
Northug åpnet knallhardt og tok ledelsen ved 1,8 kilometer. Bak ham kom Alexander Legkov og Dario Cologna - to av favorittene - uten å klare å matche nordmannens tid.

- Det er gull eller full sprekk for Northug, utbrøt NRKs langrennsekspert Thomas Alsgaard da han så åpningsfarten til trønderen.

Cologna lå 7,8 sekunder bak Northug ved 1,8 kilometer. Nærmest var Sjur Røthe, som åpnet på 4.27,7 og dermed var 3,8 sekunder bak Northug og 2,3 foran Legkov.

Røthe hadde jo best tid av alle på fristildelen av skiathlonen.

Gjerdalen spesial
Det knallharde tempoet som Petter Northug satte ut fra start, klarte han å holde fram til 5-kilometersmerket også. Konkurrentene tapte ytterligere til Mosvik-ekspressen.

Cologna la seg nå på andreplass, men var hele 17,6 sekunder bak. Røthe hadde bare 0,6 sekunder svakere tid enn Cologna her, men hadde svenske Calle Halfvarsson imellom.

Tord Asle Gjerdalen åpnet også bra og holdt omtrent samme fart som Alexander Legkov og Marcus Hellner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lise Åserud / NTBscanpix

Rutinerte Gjerdalen satte opp en voldsom fart utover i løpet, og gikk seg opp i medaljestriden. Fra fem kilometer til 11,8 tok han inn Halfvarssons forsprang på tolv sekunder og ledet i stedet selv på svensken med 17 sekunder. Dermed var Halfvarsson ute av dansen.

Alexander Legkov eller Marcus Hellner måtte også bøye seg for Gjerdalen.

Heller ikke Røthe klarte å matche dette tempoet.

Økte ytterligere
Det gjorde Petter Northug. Han knuste bestetiden til Johan Olsson på 9,4 kilometer og var 23 sekunder foran svensken der. Olsson klatret til andreplass her, ettersom Dario Cologna tapte ytterligere til Northug.

Fem kilometer før mål så det ut til at gullet var avgjort - Petter Northug var i en klasse for seg. Johan Olsson så ut til å ha et solid grep om sølvmedaljen, mens bronsemedaljen dinglet foran øynene på både Gjerdalen, Halfvarsson og Cologna.

Etter 10 kilometer lå Gjerdalen på bronseplass, svenske Halfvarsson på fjerdeplass og Cologna på femteplass, alle et drøyt halvminutt bak Northug. Røthe hadde sjetteplassen, men lå her 45 sekunder bak bestetiden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Johan Olsson ga seg imidlertid ikke uten kamp i gulljakten.

Han tok inn ni sekunder på Northug fra 9,4 til 11,8 kilometer og sørget dermed for en ekstremt spennende avslutning. Så det ut til.

Northug ville det annerledes. Han fant nye krefter da det begynte å se tomt ut, og holdt Olsson på over ti sekunders avstand hele veien fram til mål.

- Pappa ga meg utrolig bra motivasjon i løypa i dag, mot slutten. De siste to kilometerne begynte jeg å miste balansen og traff ikke på skjærene, men han motiverte meg, forteller Northug til NRK.

Vinnertiden til Petter Northug ble 34 minutter, 37 sekunder og ett tidel. Olsson endte 11,8 sekunder bak, mens Gjerdalen på tredjeplass ble slått med 22,3 sekunder.

Sjur Røthe endte på femteplass, mens forhåndsfavoritten Dario Cologna gikk inn til åttendeplass.

Syk Sundby
Martin Johnsrud Sundby vant den første 15-kilometeren i årets verdenscup-sesong, som også ble gjennomført i fristil med individuell start.

Bronsevinneren fra VM i Holmenkollen i 2011 er dessverre syk og måtte trekke seg før start på onsdagens renn i Val di Fiemme.

Johnsrud Sundby imponerte også i skiathlonen, hvor han gikk i mål til sølvmedalje bak Dario Cologna. Hans plass på det norske laget ble overtatt av Tord-Asle Gjerdalen.

Forhåpentlig blir oslogutten frisk i tide til å gå på det norske stafettlaget, som skal i aksjon lørdag.

Gullmedaljene i herrelangrennene så langt er blitt delt ut til russeren Nikita Krijukov (sprint), Dario Cologna (skiathlon), Russland (lagsprint) og nå endelig Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.