RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- En av de største oppturene i moderne historie

Foto: Heiko Junge/SCANPIX
Sist oppdatert:
Nå ligger alt til rette for folkefest i Lillehammer om en uke.

- Det gutta gjorde i dag ligger på et skyhøyt nivå. Jeg tror ikke det er så lett å forstå for folk flest hvor godt de har prestert.

Det sier sportssjef Clas Brede Bråthen til Nettavisen, etter at de norske skihopperne åpnet sesongen med tre plasseringer blant de åtte beste i den individuelle konkurransen i finske Kuusamo.

Helt øverst på lista tronet Bjørn Einar Romøren, som var svært nær ved å bli vraket fra årets elitetropp etter bærumsguttens katastrofale fjorårssesong.

Lørdag takket altså Romøren for tilliten ved å servere Bråthen - og antakeligvis mange flere skihoppelskere rundt omkring i Norge - en opplevelse som sent vil glemmes.

Les også:Nå er han tilbake!

- Mange viste følelser
- At vi snur den gedigne nedturen vi hadde på fredag (da Norge endte på sjuendeplass i lagkonkurransen, journ.an.) til en av de større oppturene vi har hatt i moderne tid på under 20 timer er ubeskrivelig. Det gir en vidunderlig følelse, forklarer Bråthen.

For etter den svake innsatsen i lagkonkurransen i går, var stemningen i den norske leiren svært laber, kan sportssjefen fortelle.

- Det var mange som viste følelser i går. Vi var ærlige om hvordan vi opplevde det, og prøvde ikke å bortforklare noe som helst. Vi konstaterte at dette er det konkurransenivået vi ligger på nå, og det gjør at denne opplevelsen blir en så enorm opptur, forteller en glad Bråthen til Nettavisen.

- Aldri sett maken
Bjørn Einar Romøren landet på 139 meter i den første omgangen i lørdagens renn i Kuusamo. Det var omgangens lengste, og holdt til ledelse.

I andre omgang hoppet flere av de store forhåndsfavorittene over 140 meter, men avstanden opp til bærumsgutten var for stor.

139 meter holdt til en suveren seier, hele 9,1 poeng foran tyske Pascal Bodmer på andreplass.

Verdenscupåpningen kunne ikke blitt bedre for Romøren, som tok sin siste seier tidlig i 2008 - og som stort sett har vært å finne utenfor de 30 beste på resultatlistene etter det.

- Hoppsporten har kontraster som gjør at vi elsker den, og Bjørn Einar Romøren er selve legemliggjørelsen av den. Han har vært opp og ned, men jeg har aldri sett maken på hvordan man kan hente seg inn, sier Clas Brede Bråthen, som forteller at Romøren betyr mye for det norske laget også utenfor hoppbakken.

Norsk suksess også i langrenssporet:- Bare å ta av seg hatten

- Nestor og kaptein
- Han var nærmere enn noensinne å bli vraket fra laget i vår, men takker for tilliten på en utrolig måte. Ikke bare med seieren i dag, men også ved hva han er blitt for laget. Han har fått rutine, og er en slags nestor og kaptein, mener sportssjefen.

I et intervju med Romøren etter uttaket i april, fortalte skihopperen overfor Nettavisen at blant målene for 2010-sesongen sto OL-medalje og seier i VM i skiflyging.

Clas Brede Bråthen har aldri tvilt på at Romøren kan klare nettopp dette.

- Han har alltid vært tydelig med hvilke mål han har, og når du kjenner Bjørn Einar vet du at det ikke bare er tomme ord. Det er det umulig å ikke sette pris på, forklarer han.

Første gang i gul trøye
Neste uke er det duket for ny hoppfest i Lillehammer, etter at rennene i Granåsen i Trondheim ble utsatt.

Da kan Bjørn Einar Romøren for første gang trekke på seg den gule ledertrøya. Det blir en stor opplevelse, om vi skal tro hovedpersonen selv.

- Det blir fantastisk. Gul trøye har jeg aldri hatt på meg, sier Romøren til VG.

- Da håper jeg virkelig folk møter opp og lager stemning for oss, fortsetter han, noe sportssjef Clas Brede Bråthen sier seg enig i.

- Vi satser på at alle som er glade i hoppsporten kommer for å hjelpe oss med å ta nye steg på veien mot å bli verdens beste hoppnasjon. Det blir en tøff kamp, det er mange som har bakkene i Lillehammer som sine favorittbakker, så vi trenger all den hjelpen vi kan få, sier han.

Å hvile på laurbærene er i hvert fall intet alternativ.

- Det er ikke sånn at suksessen nå tilhører oss. Den må vi kjempe for hver eneste helg, avslutter Clas Brede Bråthen.

Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere