- En drøm å bære denne trøya

Foto: BOGDAN CRISTEL (Scanpix/Reuters)

Har du hørt om svensken som nesten vant Tour de France-etappe?

09.07.12 00:15

PORRENTRUY (procycling.no): Under Tour de Suisse sendte svenske Fredrik Kessiakoff et skremmeskudd til konkurrentene da han slo selveste Fabian Cancellara på tempo.

Søndag holdt han på å gjøre det helt store i Tour de France, inntil først etappevinner Thibaut Pinot, og siden sammenlagtfavorittene, suste forbi ham på de siste to milene.

Astana-rytteren fikk i etterkant prisen for etappens mest angrepsvillige rytter. Desto større: Han kjørte seg også inn i den hvit og rødprikkete klatretrøyen etter å ha samlet 21 poeng langs veien.

- Det er en fantastisk følelse. Som liten gutt foran TV’en er det den gule trøyen som er den aller fineste, men så kommer denne. Å få bære denne er en stor ære og faktisk en drøm som går i oppfyllelse, sier Kessiakoff til procycling.no.

Les også:Rittets yngste vant monsteretappe

Frakjørt av unggutt
Oppover den harde etappens aller siste stigning, Col de la Croix, var 32-åringen nødt til å kapitulere mot feltets aller yngste rytter.

- Da det var igjen tre-fire mil, tenkte jeg: - Dette kan gå veien. Men den siste bakken var litt for bratt for meg. Da Pinot kjørte opp på siden av meg, hadde jeg ingenting å svare med. Hadde det skjedd 2-300 meter høyere opp, tror jeg at jeg kunne ha fått hjulet hans inn mot mål.

- Da hadde jeg i hvert fall fått spurte om seieren. Men jeg er fornøyd med å bære denne også, sier han og slår seg på det prikkete brystet.

- Bryr seg ikke i Sverige
De mest norgesvennlige der hjemme, fryktet kanskje at Sverige skulle ende opp med flere etappeseirer enn oss i årets tour, da Kessiakoff gikk solo seks mil unna målstreken.

Svenskene har han og Gustav Larsson med i årets ritt, men uansett hvor godt de presterer, ser ikke landets journalister ut til å ta seg bryet med å skrive om det.

- Har du snakket med svenske journalister her nede i det hele tatt?

- De ringte etter velten for to dager siden, og syntes at det var interessant, men det syntes ikke jeg. Det er ikke det sykkelsporten handler om, sier han til procycling.no.

- Jeg sykler for egen skyld, ikke for det svenske folket. Det er synd at svensk media ikke setter pris på det, men for meg forandrer det ikke så mye.

Løste helsemysterium
Kessiakoff har bakgrunn fra både terrengsykling og et heller mislykket opphold i Garmin-Transitions.

I fjor sommer slo han til og vant Tour of Austria sammenlagt.

Til procycling.no forteller han at helseproblemer er en av årsakene til at han ikke har fått fart på karrieren tidligere.

- Jeg har hatt mye trøbbel med allergi de siste årene. Jeg fant ikke ut av det før denne sesongen. Vanligvis går det helt inn i juli måned før jeg begynner å kjøre bra. Det viste jeg i fjor da jeg vant i Østerrike.

Svensken takket også sin nåværende arbeidsgiver for framgangen på sykkelsetet.

- Jeg føler meg hjemme i Astana. De gir meg mye frihet. Det jeg gjorde her i dag, er min måte å takke laget for tilliten de har vist meg, forteller han.

- Jeg vil forsvare trøya
Så er spørsmålet selvsagt hvor lenge han klarer å beholde klatretrøyen.

Mandag venter tempoetappe i Besançon, før tirsdagens hviledag. Deretter skal 32-åringen mobilisere for å forlenge barndomsdrømmen.

- Jeg kjenner at formen er på vei. Beina blir bedre og bedre. Noe av det fikk jeg vist fram i dag.

- Har klatretrøya vært et mål for deg?

- Nei, men det har vært en drøm. Jeg trodde ikke jeg skulle få muligheten til å ta den, men nå er det en drøm som går i oppfyllelse. Dersom beina kjennes pigge igjen på onsdag, vil jeg selvsagt forsøke å forsvare trøyen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Fredrik Kessiakoff

Mest lest på Sport

Annonsebilag