*Nettavisen* Sport.

- En enorm lettelse

Foto: Anders Skjerdingstad (Nettavisen)

Astrid Uhrenholdt Jacobsen fikk hjelp av trenerlegende (80) – og knuste alle.

15.01.09 13:40

GJØVIK (Nettavisen): Oddmund Jensen (80) ble norgesmester på femmila i 1959, men er mest kjent som innovativ landslagstrener i langrenn i flere perioder på 60- og 70-tallet.

De siste årene har han ikke vært mye i rampelyset. Men Jensen er på plass under ski-NM på Gjøvik. Onsdag kveld steppet han inn som rådgiver da Astrid Uhrenholdt Jacobsen terpet klassisk teknikk. Om det gjorde utslaget, skal være usagt, men torsdag gikk Heming-jenta i hvert fall et kanonløp.

Hun tok inn forhåndsfavoritten Marit Bjørgen på startnummeret foran med et halvt minutt – som også ble seiersmarginen på den klassiske 10-kilometeren.

- Mentor
Og etterpå var det Oddmund Jensen hun trakk fram.

- Oddmund har vært mentor for treneren min, Dag Kaas. Og av og til når jeg sliter litt, henter Dag inn Oddmund. Det er nyttig å få inne noen utenfra.

- Hva hadde han å bidra med onsdag?

- Det er tips om hvordan jeg skal få til å gå avslappa, slik at jeg bruker alle kreftene i fartsretningen, sier Uhrenholdt Jacobsen, og røper at det var nettopp Jensen som smurte skiene da hun tok sin første NM-medalje på Lillehammer i 2005.

21-åringen fra Smestad i Oslo slet som kjent voldsomt innledningsvis denne sesongen. Verden nest beste kvinnelige skiløper sist vinter hadde store problemer med begge akillesene sist sommer, og trente nesten bare alternativt helt fram til konkurransesesongen startet i november.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lang vei tilbake
6. oktober fortalte Astrid Uhrenholdt Jacobsen så sent som dagen før bestemte seg for i det hele tatt å satse på ski i vinter.

Nå angrer hun neppe på avgjørelsen. Torsdagens løp viser at hun kan være en medaljekandidat på 10 km klassisk i VM i Liberec om en måned.

- Det er en enorm lettelse. Veien tilbake har vært ganske lang, erkjenner hun med et stort smil etter sitt første NM-gull på et distanserenn.

Lettelsen gjelder både formen og ikke minst teknikken. For Uhrenholdt Jacobsen har spesielt hatt trøbbel i klassisk. Hun la seg, ifølge trener Dag Kaas, til for mange unoter på vei tilbake fra skadene. Det har kostet mye ekstra anstrengelse å bli kvitt unotene.

- Godt å ha Astrid tilbake
Derfor kjørte Astrid ekstra teknikkøkter før start på konkurransedagene i Tour de Ski.

- Overkroppen gikk altfor mye opp og ned. Krafta gikk rett til himmels. Når du går godt klassisk, ser det lett ut, og all kraft går framover. Det klarte jeg i dag, for første gang i år, smiler Astrid.

Også landslagstrener Egil Kristiansen smiler. Plutselig er han en medaljekandidat rikere før VM.

- Det så ut som Astrid gikk utrolig bra på ski i dag. Det er godt å ha Astrid tilbake, sier han til Nettavisen.

Det synes også Marit Bjørgen, selv om hun ikke likte å bli slått med et halvt minutt.

- Jeg trodde ikke det skulle bli så mye. Men jeg hadde en litt tung dag, og jeg tror Astrid gikk et veldig bra løp.

- Kuitunen-klasse?

- Vanskelig å si, men det hadde nok holdt til pallen i verdenscupen. Det er veldig positivt for laget at hun viser sånn form nå.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tøff VM-kamp
Vibeke Skofterud tok bronse på torsdagens 10-kilometer – og gikk seg dermed inn igjen i diskusjonen om en VM-plass på distansen.

- Jeg følte at jeg hadde litt press på meg, og er veldig fornøyd. Teknisk gikk jeg veldig bra, og fysisk vet jeg at det ennå er mer å gå på, sier Skofterud til Nettavisen.

Therese Johaug ble nummer fire og Kristin Størmer Steira nummer fem. Nå er det det duket for bikkjeslagsmål om plassene på VM-laget. I øyeblikket virker Bjørgen, Johaug og Uhrenholdt Jacobsen trygge, mens Skofterud og Steira slåss om den siste plassen.

10 km klassisk i verdenscupen i Otepää neste helg blir mildt sagt et viktig renn.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag