RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(FOTO: ERLEND AAS/SCANPIX)

- En hån mot sprinterne

Sist oppdatert:
Inge Bråten mener sprinterne fikk dårlig betalt i Tour de Ski. Tor Arne Hetland vil endre hele poengsystemet.

To dager etter tidenes første Tour de Ski er hele langrennsmiljøet enige om at nyvinningen er en berikelse for sporten.

Samtidig er debatten i full gang om hvordan Touren bør se ut i fremtiden. Sveriges norske trener Inge Bråten har sterke meninger, og er blant annet klar på at sprinterne må bli mer verdsatt.

Lagde parodi
- Sånn som det ble i år, var Tour de Ski en hån mot sprinterne. Det var derfor vi lagde litt parodi på slutten, sier Bråten til Nettavisen – med henvisning til den siste klatreetappen, der sprinterne Björn Lind, Thobias Fredriksson, Petter Larsson og Øystein «Pølsa» Pettersen gikk samlet over målstreken sist av samtlige.

To av seks renn i årets Tour var sprinter. I tillegg var det innlagte sprinter på flere av distanserennene. Men det ble ikke delt ut verdenscup-poeng etter enkeltdistanser. Og det ble heller ikke delt ut poeng basert på sammenlagtlista i den innlagte sprintcupen.

Skulle du få verdenscup-poeng, måtte du være blant de 30 første som kom opp den avsluttende monsterbakken på dag seks. Vinneren Tobias Angerer fikk 400 poeng.

Cristoph Eigenmann, som vant den innledende sprinten i München, ble tatt ut av hele Touren to dager senere da han ble tatt igjen med en runde i Oberstdorf – og fikk null poeng.

Vil endre poengfordelingen
Tor Arne Hetland, som vant sprinttrøya og ble nummer fem sammenlagt i Tour de Ski, har klare tanker om hvordan han mener verdenscup-poengene bør fordeles.

- Jeg mener man bør bli premiert både for hvert enkelt løp og for sammenlagtresultat. Mitt forslag er at man deler ut halv pott i forhold til vanlige verdenscuprenn på hver etappe, altså 50 poeng til vinneren og et halvt poeng til nummer 30. Så kan man dele ut poeng tilsvarende et vanlig verdenscuprenn basert på sammenlagtlista, sier Hetland til Nettavisen.

Han synes samtidig det er helt riktig å ta ut løpere som blir tatt igjen med en runde – fordi Tour de Ski skal kreve et visst minimum av allroundferdigheter.

Vil straffe sprintsinker
Derfor foreslår han også et system som straffer distansespesialister som er svake i sprint.

- Jeg mener at løpere med 10-15 prosent svakere tid enn vinnertiden, bør tas ut av Touren, og det bør gjelde både på sprint og distanserenn. Hvorfor skal Cristoph Eigenmann bli tatt ut av Touren fordi han går dårlige distanserenn, når Kristin Steira får fortsette selv om hun blir grundig slått i sprint? spør den rutinerte 32-åringen retorisk.

Åge Skinstad, Norges sportssjef i langrenn, mener også at poengsystemet er modent for en kritisk evaluering.

- Det er tegn som tyder på at det blir skjevt når det kun deles ut poeng etter totalen, medgir han – uten å ville skissere noe løsningsforslag.

- Konkurranse for allrounderne
- Jeg synes det er veldig fornuftig å legge opp til at et stort felt er med og kjemper mot slutten. Tour de Ski er, og bør være, en konkurranse for allrounderne, sier Skinstad til Nettavisen.

Øystein Pettersen, som endte på 53. plass, antyder at Tour de Ski kanskje ikke bør telle i verdenscupen i det hele tatt.

- Det deles ut så mange poeng at Touren får litt for stor betydning for verdenscupen sammenlagt. Blir du syk underveis, eller mislykkes av andre grunner, har du rotet bort muligheten i verdenscupen sammenlagt i løpet av ei uke. Jeg tror store premier og prestisjen i seg selv vil være nok til at de beste stiller opp, sier Pettersen.

Vil endre hele sporten
Inge Bråten setter seg tirsdag ned og skriver en grundig evaluering av Tour de Ski – primært til intern bruk i Sverige. Han understreker at han utelukkende er positiv til selve konseptet, men er klar på at mye må endres til neste år.

På sikt ser Bråten for seg flere etappeløp – og en gradvis endring av langrennssporten.

- Jeg mener langrenn bør nærme seg sykkelsporten. Jeg ser for meg minst to store etappeløp, hvorav det ene må legges til Norden. Og disse Tourene bør virkelig være ekstreme. Det optimale hadde vært å få Vasaloppet, Kollen-femmila og Birkebeineren i løpet av ei uke.

- I tillegg bør det være et internasjonalt mesterskap, samt flere enkeltstående Grand Prix-løp med store premier, sier en visjonær Inge Bråten.

Ikke tro på omveltninger
Åge Skinstad velger en mer konservativ tilnærming.

- Jeg mener vi nå bør konsentrere oss om å sørge for at Tour de Ski blir en suksess, og enda mer finslipt. Men å lage store omveltninger har jeg ikke sansen for. Langrennsporten bør fortsette i det sporet vi nå er inne i, sier Skinstad.

Vegard Ulvang-prosjektet Tour de Barents er han likevel positiv til.

- Frittstående etappeløp på vårparten, etter at verdenscupen er avsluttet, har jeg ingenting imot. Men det største i langrenn ved siden av mesterskapsmedaljer, bør være den store krystallkula i verdenscupen.

Hvordan synes du Tour de Ski bør være? Si din mening!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere