*Nettavisen* Sport.

- En kjempe-dommerbrøler

Foto: Peter Byrne / Pa Photos / NTB scanpix

En 28 år gammel dommer snøt Everton for seieren mot Liverpool.

05.05.13 16:55

LIVERPOOL - EVERTON 0-0:

Det var Jamie Carraghers siste lokalderby mot Everton, oppgjøret på Anfield søndag ettermiddag.

Som om ikke det var nok prestisje i byderbyet fra før, liksom.

En borteseier ville sikre at Everton endte over Liverpool på Premier League-tabellen for andre år på rad - noe som ikke har skjedd siden 1937 - og samtidig melde de blå på i kampen om Champions League-billetter neste sesong.

En hjemmeseier, derimot, ville sende Liverpool helt opp i ryggen på rivalene på tabellen.

Kampen endte til slutt 0-0, men ikke helt målløs: Etter en knapp time kom den 28 år gamle dommeren Michael Oliver i søkelyset, da han blåste frispark til Liverpool etter at Everton hadde fått ballen i mål på en corner.

Store protester til tross; den unge kamplederen sto på sitt, og dermed endte merseysideoppgjøret med en broderlig poengdeling.

- Skulle ha vært gjeldende
Det irriterer Everton-manager David Moyes.

- Jeg ønsker ikke å være en manager som klager, men vi scoret et lovlig mål i dag - det skulle ha vært gjeldende, sier Moyes ifølge BBC.

- Jeg synes det er et rettferdig resultat. Det var ikke for mange sjanser noen av veiene. Det var et ganske intenst derby, og all ære til Everton som kommer hit og får et uavgjort, sier Jamie Carragher etter kampen.

Også Steven Gerrard er imponert over rivalene.

- Everton har forbedret seg mye. De er et godt lag som er vanskelige å slå, sier Liverpool-legenden.

- Denne kampen oppsummerer sesongen vår godt. Vi har spilt bra, men manglet litt på den aller siste biten, legger Gerrard til.

Første
Lokaloppgjøret startet slik et lokaloppgjør ofte gjør. Tøffe dueller, høyt tempo, men laber pasningskvalitet.

Så kom mulighetene.

Først fikk Liverpool en kjempesjanse, før var det Everton og Fellainis tur. Ingen av angrepene ga mål, men begge skapte liv på en tribune i fyr og flamme. Og selv om Everton var hakket vassere i banespillet, hadde også vertene sine sjanser.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: John Powell / Getty Images / All Over Press

Kun et oppofrende Everton-forsvar sørget for at det fortsatt var målløst ved pause, og i andre omgang var det keeper Tim Howard som måtte trå til som levende vegg.

Bare tre minutter etter hvilen plukket nemlig Daniel Sturridge opp en pasning fra Philippe Coutinho i bakrom, og forsøkte å trekke seg forbi Everton-keeperen. Howard holdt seg imidlertid på beina, og fikk kastet seg foran Sturridge og avverget forsøket som ellers ville gått inn i det tomme målet.

Snytt for scoring
Knappe ti minutter senere oppsto situasjonen som kommer til å bli diskutert lenge.

Everton hadde hjørnespark, og Leighton Baines slo ballen inn mot Sylvain Distin, som raget høyere enn Jamie Carragher inne i feltet. Midtstopperen stanget kula i nettet, men dommer Michael Oliver blåste umiddelbart frispark til Liverpool - uten at det var enkelt å se hva som ble gjort galt.

Muligens blåste han mot Victor Anichebe, som var oppe i en duell med keeper Pepe Reina og José Enrique, men det så ikke ut som om nigerianeren heller gjorde noe feil.

- En kjempe-dommerbrøler etter mitt syn, sier TV 2s fotballekspert Ståle Solbakken etter kampen, etter å ha analysert situasjonen.

- Dommeren blåser tidlig, han blåser ikke på duellen Distin mot Carragher. Han blåser på Anichebe, som etter min mening ikke gjør noe annet enn å være stor og sterk, forklarer den tidligere Wolves-treneren videre.

- Hvis det skal pirkes på, blir det mye å blåse for, konstaterer han.

Dommer Oliver sto uansett på sitt, og var også raskt oppe med å gi Anichebe gult kort for protestene etter avblåsingen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: John Powell / Getty Images / All Over Press

Store Liverpool-sjanser
Kvarteret før slutt var Steven Gerrard nær ved å putte for Liverpool, i en situasjon som lignet mye på Sturridges forsøk tidligere i omgangen. Denne gangen var det imidlertid Sylvain Distin som avverget forsøket til corner.

Og selv om det fortsatt var Everton som styrte mye av banespillet, var det vertene som kom til flest sjanser. Ti minutter før slutt var det Daniel Aggers tur til å prøve seg, men headingen fra seks meter gikk like utenfor mål.

To minutter senere var det José Enrique og innbytter Fabio Borini som forsøkte, men kula ville ikke inn for Liverpool.

Dermed endte det 0-0, noe som betyr at de to lagene sannsynligvis kommer til å ende på sjette- og sjuendeplass på tabellen. Everton har 60 poeng, fem bak Tottenham. Liverpool følger på plassen bak med 55 poeng, sju poeng foran West Bromwich.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.