- En kombinasjon av Ronaldinho og Deco

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX.

Les historien om hvordan Tippeliga-lagene ødslet bort sin sjanse til å hente Makhtar Thioune.

22.04.09 14:49

El Hadji Makhtar Thioune har vært sesongens største positive overraskelse. På toppen av landets spillerbørser troner Molde-spilleren, men faktum er at en rekke Tippeliga-klubber kunne sikret seg midtbaneesset allerede for tre år siden.

- Jeg var og så ham i Senegal med Molde i slutten av 2005. Molde-representanten kløp meg i armen og sa at han var som å se kombinasjon av Deco og Ronaldinho, sier speider Jon Thorstensen.

Norge rundt
Thioune var allerede senegalesisk landslagsspiller, og ble kjapt hentet til Norge. Veien videre var likevel kronglete. Et opphold i Molde ble ikke som forventet, og en tur til Tromsø ble stoppet på grunn av visumtrøbbel. I stedet trente Thioune litt med Lillestrøm, men de syntes ikke han var noe, forteller Thorstensen.

Dermed ble listen senket, og neste stopp var Oslo Øst.

- Der var han veldig god på noen treninger, og de ville ha ham. Men samme kveld som han skulle undertegne overgangspapirene var det årsmøte i klubben, og overgangen ble stoppet.

Fikset kontrakt – og lønn
Deretter fortsatte turen til Sarpsborg, hvor det endelig ble kontrakt for den eminente midtbanespilleren, selv om heller ikke den kontraktundertegnelsen gikk på skinner.

- De ville egentlig ha Momo (Latyr), men jeg fikk ham inn på noen treninger der. Lønna kunne de ikke ordne, så jeg fikk noen kompiser til å ta seg av den, forteller Thorstensen.

Det var man glad for i Sarpsborg. Kjapt ble Thioune en stor hit i Sparta, og etter hvert begynte også Tippeliga-lagene å titte på senegaleseren. Noe bud lot likevel vente på seg.

- Det var en del og så ham, og mange mente han var god nok for Tippeligaen.

- Men han var jo under kontrakt med oss hele den tiden han var her, så de vurderte ham nok som litt for dyr, mener Sarpsborg-trener Conny Karlsson.

Først mot slutten av fjorårssesongen fikk Molde på nytt opp øynene, forteller Thorstensen.

- Det var vel i en kamp mot Odd de var og så ham sammen med meg. Han var veldig god, og de sa de håpet ikke det var andre Tippeliga-klubber til stede for å se på ham.

- Hvem er han?
Sarpsborg 08 FF, den gangen kjent som SFK Sparta, var i en presset, økonomisk situasjon, og ønsket mest mulig for midtbanespilleren, og det ble også forsøkt å kontakte andre Tippeliga-klubber for å få hevet prisen på Thioune. Uten den helt store suksessen.

- Jeg var blant annet i kontakt med Stabæk, og mente at han ville ha passet glimrende inn i deres system. Men der fikk jeg til svar at de ikke engang visste hvem han var, forteller Thorstensen.

- Viking var litt interesserte, men valgte i stedet å gå for Tomasz Sokolowski. Jeg lurer på hva de tenker om det valget nå, undrer talentjegeren.

Ifølge Romsdals Budstikke skal i tillegg også Vålerenga, Brann og Lyn ha blitt tipset om senegaleseren, uten at de valgte å gjøre noe mer ut av det.

- Ser jo ut som en Drogba
Selv mener Thorstensen at Thioune er det største talentet blant de mange afrikanske spillerne han har hentet til Norge, men innrømmer samtidig at den utrolige starten han har fått på årets Tippeliga har gitt ham gåsehud. Samtidig er han ikke redd for å spå enda mer suksess for 24-åringen.

- Han tar alle nivåer, og ser jo ut som en Drogba når han tar av seg trøya.

- Og nå som han spiller i Tippeligaen kommer han garantert inn på landslaget igjen. Da er veien kort til for eksempel Premier League, sier Thorstensen til Nettavisen.

Sjekk siste fotballnytt her
Sjekk siste sportsnytt her

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.