RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AP/Scanpix

- En liten, lett pingle

Sist oppdatert:
Men «pingla» Tarjei Bø besto Halvard Hanevolds syretest - og doblet antall verdenscupseire.

Mens det meste som har blitt skrevet om skiskyting den siste uken har handlet om disputten mellom Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen, har det vært stille rundt unggutten Tarjei Bø.

Men fredag satte han sine to læremestere på plass da han tok sin aller første seier i verdenscupen på sprinten i Hochfilzen.

Lørdag sendte han nok et varselskudd til kongene Svendsen og Bjørndalen.

Da tok han nemlig sin andre verdenscupseier på rad - og doblet med det antall verdenscupseire og begynte for alvor jakten på sin mer meritterte lagkamerater.

- Opptrer som en 40-åring
For med fredagens utklassing på sprinten, sørget Bø samtidig for å gi seg selv et glimrende utgangspunkt for å kjempe om nok en topplassering på jaktstarten. 27,5 sekunder var avstanden til nummer to ut fra start.

Og selv med snøvær og tungt føre, viste Bø mestertakter fra første stund.

På de tre første skytingene skjøt 22-åringen fullt hus og ledet med god margin hele løpet. På siste skyting viste han nok en gang styrke. Da han bommet på det fjerde skuddet hentet han seg mesterlig inn da han skjøt ned den siste blinken.

Én strafferunde kunne han fint tåle og dermed gikk han til en soleklar ledelse.

- Han er helt rå. Han opptrer som en 40-åring, selv om han er 22 år. Akkurat det kjennetegner både Tarjei og Emil, de tar kanskje ting litt lettere enn jeg og Ole Einar har gjort, sier Halvard Hanevold til NRK.

- Ei pingle
Han var spent på Tarjei Bøs siste skyting, som han omtalte som ungguttens syretest.

- Problemet til unggutter er ofte det at de gjør ting annerledes i konkurranse enn i trening, de blir for ivrige. Men Tarjei gjør i konkurranse det han gjør på trening og da går det bra, sier Hanevold.

Syretesten besto han dermed med glans.

- Det var artig. Det er kult å gå ut først og bare brøyte vei, men det er også tungt, sier Bø til NRK. Unggutten bekrefter Hanevolds ord.

- Jeg tenkte jeg skulle gjøre som vanlig og få til gode skytinger. Gå ut og kontrollere på liggende skyting, for med ti treff der visste jeg at mulighetene for seier ville være gode, forklarer den nye skiskytterstjerna.

- Dessuten er jeg en liten, lett pingle som bare flyter oppå snøen, fleiper Bø.

- Kan ha tenkt på konflikten
For Bjørndalen og Svendsen gikk det godt i sporet, men på standplass var det verre. Svendsen hadde hele fire bom, mens Bjørndalen hadde tre. Alle tre til Bjørndalen kom på de to siste skytingene.

Spesielt tredje skyting ble spesiell for de to essene. Da lå de på de to plassene bak Bø, men der unggutten Bø holdt hodet kaldt og leverte feilfritt på den tredje, sviktet de to kongene som mest. De sto side ved side på mattene og begge endte opp med to bom. Dermed ødela de mye av løpet, og en kunne ikke annet enn å tenke om konflikten fra sist helg spilte inn.

- De er veldig fokuserte på det de skal gjøre. Men det er rart med den underbevisstheten som ligger der og kanskje minner de om den situasjonen som var i Østersund, der det ble litt støy, sier Halvard Hanevold.

Men både Svendsen og Bjørndalen gikk forrykende i sporet, og til slutt ble Svendsen nummer fem 43,5 sekunder bak seierherren Bø. Mens Bjørndalen ble nummer sju, 49,9 sekunder bak.

Andreplassen kapret Simon Eder, 38,7 sekunder bak Bø, mens Ivan Tcherezov tok tredjeplassen, halvannet sekund bak Eder. Dermed var det ikke langt opp til pallen for verken Svendsen eller Bjørndalen.

Dette var imidlertid Tarjei Bøs store dag, og med seieren har de norske gutta sørget for at alle rennene hittil i sesongen er vunnet av nordmenn.

Lars Berger og Alexander Os har derimot til gode å hevde seg på lik linje med sine tre lagkamerater i toppen. De gikk inn til henholdsvis 35.- og 36.plass.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere