- En seier for Dale Oen

Foto: EPA/SCANPIX

Alexander Dale Oen reiser fra Roma som en vinner.

28.07.09 18:54

Det er ikke i bassenget Alexander Dale Oen (24) har vunnet, men i regelverket. Det internasjonale svømmeforbundet (Fina) har nemlig gjort helomvending i draktspørsmålet. Under en pressekonferanse i Roma tirsdag opplyste Fina-president Julio Maglione og generalsekretær Cornel Marculescu at de kontroversielle superdraktene forby fra første halvår 2010.

– Dette er en seier for Alexander (Dale Oen). Rettferdigheten har vunnet fram. Dette var veldig fornuftig og positivt gjort av de gamle menn, sier Norges svømmepresident Per Rune Eknes til NTB.

Nektet å bruke superdrakten
Dale Oen nektet å bruke superdrakten under VM, som for hans del ble avsluttet med tirsdagens kvalifisering på 50 meter bryst. Draktene har bidratt til at en rekke verdensrekorder er blitt slått i bassenget i Roma, men Dale Oen protesterer fordi draktenes betydning er så stor at betydningen av utøvernes evner reduseres betydelig.

Ved utgangen av 2010 skal det nye regelverket være på plass, skriver NTB. Da vil det kun være lov til å bruke nylondrakter, som ikke skal være elastiske.

De mange verdensrekordene som er blitt satt med superdraktene, blir imidlertid ikke strøket.

Fokus på London 2012
Tirsdag avsluttet Alexander Dale Oen svømme-VM i Roma med 50 meter bryst. Han svømte uten superdrakten, og har heller ikke prioritert VM denne gang. Det endte med 29.-plass i kvalifiseringen med tiden 27,78, noe som ikke var godt nok til semifinaleplass.

– Jeg visste det før VM, men valgte likevel å være med her. Målet var å svømme fort. Dette er et ledd i arbeidet frem mot OL, og det var viktig å komme skikkelig i gang. Det er ingen hemmelighet at jeg ikke har hatt en lang nok treningsperiode for å kunne prestere her, sier han til Aftenposten.

Nå skal han først en på en fjelltur med en kameratgjeng, før han i høst skal prioritere treningsleirer med landslaget framfor konkurranser. Neste sommer er EM i Budapest det store målet.

Knuste Michael Phelps
Det andre store samtaleemnet i Roma tirsdag, var tyske Paul Biedermanns utklassing av Michael Phelps på 200 meter fri. Biedermann knuste verdensrekorden til Phelps med 96 hundredeler da han svømte i mål på tiden 1.42,00 og samtidig henviste amerikaneren til sølvmedaljeplass.

Dette var ifølge NRK det første tapet til Phelps på denne distansen siden finalen i OL i 2004 og hans første finaletap overhodet i VM eller OL siden 2005. Phelps ble slått med ett sekund og 22 hundredeler i tirsdagens VM-finale.

Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.