*Nettavisen* Sport.

- En spesiell og tøff tour

Foto: AFP/SCANPIX

Alberto Contador holdt hodet kaldt på «skrekkens fjell» og tok sin andre sammenlagtseier i Tour de France.

26.07.09 10:46

Søndag vil Alberto Contador hylles som vinneren av 2009-utgaven av Tour de France. Etter det som lenge fremsto som en indre rivalisering i Astana, mellom hvem det skulle kjøres for av Lance Armstrong og Contador, ga årets ritt etter hvert svar. Contador viste seg som sterkere enn «veteranen» Armstrong – og resten av feltet.

Med en ledelse på 4,11 minutter til nærmeste utfordrer, Saxobanks Andy Schleck, måtte det noe ekstraordinært til for at noen skulle kunne tukte Astanas spanske stjerne. Det skjedde ikke, og dermed tok Contador sin andre Tour de France-triumf. Han vant også i 2007.

- Det har vært en annerledes, spesiell og tøff tour, sier en lykkelig Contador.

Rotterace om pallplassene
På den 20.- og nest siste etappen lørdag var det derfor knyttet større spenning til hvordan det ville se ut bak Contador. Armstrong – på tredjeplass før dagens etappe – fulgte 1,11 minutter bak lillebror Schleck, mens overraskelsesmannen Bradley Wiggins fra Garmin bare lå 15 sekunder bak amerikaneren. Andreas Klöden (Astana) fulgte bare to sekunder bak Wiggins, mens Fränk Schleck var 21 sekunder etter Klöden. Dermed var det lagt opp til et realt rotterace opp det siste fjellet lørdag, Mont Ventoux.

Men i mål var sammenlagtrekkefølgen fremdeles Contador, foran Andy Schleck og Armstrong.

Schleck forsøkte flere ganger å støte og dra med seg storebror Fränck, men åtte forsøk på å stikke fra de andre rytterne til tross, Saxobanks lillebror og storebror klarte ikke å gjøre noe med henholdsvis Contador og Armstrong.

- Det eneste jeg måtte gjøre var å ha kontroll på Andy Schleck, og det klarte jeg. Han forsøkte å angripe mange ganger og var veldig sterk, men det var jeg også, sier Contador.

- Jeg er også veldig glad for at vi klarte å få Lance inn på tredjeplassen.

Garate vant
Lørdagens etappevinner ble Rabobanks Juan Manuel Garate.

Allerede etter tre kilometer gikk tretten mann – inkludert Garate – i brudd. De tretten fikk følge av tre til, og på det meste hadde gruppen over ni minutters ledelse til hovedfeltet.

Både ledelsen og antallet ryttere i brudd krympet oppover den siste stigningen mot Mont Ventoux, og til slutt var det bare Tony Martin som klarte å henge på. Men Garate viste seg som den sterkeste og kunne juble for seieren etter 167 kilometer på sykkelsetet lørdag.

Bak tetgruppen begynte Astana-lokomotivet – ikke overraskede fulgt av Garmin og Saxobank – å skru opp farten. Tempoet sørget for å bryte opp hovedfeltet, og 23 ryttere – inkludert alle de store sammenlagtrytterne – hang med da klatringen begynte.

Så startet angrepene. Klatrekongen Franco Pellizotti fikk gå alene for å ta opp jakten på Martin og Garate.

Bak Pellozotti angrep brødrene Schleck angrep i tur og orden – Andy angrep intet mindre enn åtte ganger – uten å klare å riste av seg de argeste konkurrentene.

Dermed kan Astana skåle i champagne på vei mot Paris søndag.

Hushovd kjempet seg til mål
Thor Hushovd kom seg til mål på den knalltøffe etappen sammen med Mark Cavendish. Cavendish ble nummer 104 og Hushovd nummer 105, 25,42 minutter etter Garate.

PS. En skogbrann ved foten av Mont Ventoux truet en stund med å spre seg til området der tilskuere og syklister befant seg, men det lokale brannmannskapet, etter hvert hjulpet av en gunstig vind, sørget for at rittet ikke ble påvirket av brannen.

Her finner du resultater fra etappen og sammenlagt (ekstern lenke)

Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.