*Nettavisen* Sport.

- En tendens i hver eneste kamp

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Trener Petter Thoresen mener Stavanger Oilers stadig blir snytt for overtallsspill laget skulle hatt.

18.11.12 15:12

VIF - STAVANGER 4-3:

JORDAL (Nettavisen): Petter Thoresen ledet Oilers til det definitive toppunktet i klubbens historie med triumf både i serien og NM-sluttspillet forrige sesong.

Oppfølgersesongen har vist seg å bli vanskeligere, selv om siddisene møtte til kamp i Jordal Amfi med sju strake seirer i bagasjen torsdag. Mye av årsaken til at det er blitt tøffere skyldes utvisninger som ikke blir dømt, mener Stavanger-treneren.

- Vi fikk utrolig mange power play mot oss i dag. Det er for så vidt vår egen skyld. Men jeg synes vi ble snytt for veldig mange overtallsspill selv, og da blir det vanskelig. Vålerenga er et godt lag, og hvis vi havner for mye i undertall blir vi straffen for det til slutt, sa Petter Thoresen til Nettavisen etter Oilers første tap på åtte kamper.

- Vi føler selvfølgelig selv at utvisningene vi pådro oss mot slutten var billige. Vi må også skjerpe oss selv. Men vi får altfor lite power play i matcher vi er med å sette preg på. Det gjelder ikke bare i dag, men generelt. Det ser ut som det er en tendens i hver eneste kamp. Vi spiller hockey, men får ikke spille i overtall.

Stoppet av sønnen
Med en ny seier i ordinær spilletid torsdag ville Petter Thoresens mannskap overtatt tabellteten fra Vålerenga. Matchvinnermålet til Steffen Thoresen, Oilers-trenerens sønn, satte dog en definitiv stopper for det.

Det var likevel ingen selvfølge. VIF har, tross at klubben leder tabellen, svakest uttelling av samtlige lag i Getligaen når det gjelder å score i overtallsspill.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det måtte også en rekke Oilers-utvisninger til før målet kom med flere spillere på isen. Først fem minutter før full tid, på stillingen 3-3, og i spill fem mot tre, banket Steffen Thoresen inn det avgjørende målet.

Sjekk stillingen i Getligaen her

- Vi har snakket mye om det, og vi har slitt. Det ble sagt at vi måtte få flere skudd på mål og ha to spillere foran mål. Men da ble det litt lite folk på backen, og Daniel (Sørvik) fikk ikke skutt ordentlig. Vi gjorde noen rokeringer og vi fikk inn to backer istedenfor én. Til slutt så gikk den heldigvis inn, oppsummerte matchvinneren overfor Nettavisen.

Vålerenga-spilleren tror det er flere årsaker til at laget sliter med uttellingen i overtall. Han peker blant annet på at de dårligste lagene i serien får flere utvisninger dømt til sin favør enn de fire beste på tabellen.

- Det er nok litt av fordelen, men jeg kan ikke skryte å si at vi har hatt bra power play hittil i år. Vi har fått for lite mål, selv om det har sett fint ut. Det har ikke blitt fine sjanser, men mer nesten, mener Steffen Thoresen.

Rakettstart
Ikke uventet startet oppgjøret i et forrykende tempo. Det var ingen tvil om at det befant seg to topp motiverte lag på isen.

VIF holdt pucken mye i Stavangers sone innledningsvis, men det var Oilers og ringreven Lars-Peder Nagel som kjempet inn den første scoringen. Da var det spilt to og et halvt minutt.

Bare et drøyt halvminutt senere fikk siddisenes poengkonge Christian Dahl Andersen en gedigen mulighet alene med keeper. Avslutningen gikk i stolpen, mens VIF-back Erik Follestad Johansen ble vist ut for å ha forstyrret Andersen.

Nesten umiddelbart etter at VIF igjen var fulltallig regisserte brødreduoen Tyler og Justin Donati målet som ga 1-1. Tyler Donati fant tvillingbroren foran mål og sistnevnte hadde få problemer med å overliste Ruben Smith.

Da elleve minutter var spilt av den innholdsrike første perioden dundret Daniel Sørvik dundret inn 2-1 via en Stavanger-spiller. Jubelen sto i taket blant hjemmepublikummet for vertenes effektive angrepsspill.

Kjapp utligning
Oilers' Martin Strandfeldt var svært nær en scoring minuttet senere etter en strålende soloprestasjon. Svensken ble stanset i siste liten av målvakt Steffen Søberg.

Mindre enn 60 sekunder etter lempet landslagsback Juha Kaunismäki inn en ny puck mot vertenes mål. Søberg var denne gangen dekket av flere spillere foran ham. En styring fra Lukas Andersen David ga 2-2 bak en forfjamset Vålerenga-keeper.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX

Starten på midtperioden ga ingen indikasjoner på at den gode underholdningen skulle stoppe. Begge lagene satset offensivt. Både VIF og Oilers ga også bort pucken i farlige posisjoner.

Justin Donati satte inn sitt andre mål for kvelden før tre minutter var spilt. Stavanger misbrukte i tiden rundt flere muligheter helt alene med Steffen Søberg.

Etter hvert dalte tempoet i spillet hos begge lag.

Mest utvisninger
Kampen var ikke bare et møte mellom de to best plasserte i ligaen. Nummer én og to på tabellen har også pådratt seg klart flest utvisningsminutter så langt i sesongen.

Oilers var verstingen før kampstart, og slik var det også i Jordal Amfi torsdag, særlig i andre periode. Vålerenga styrte mye av spillet, mens gjestene gjorde ting verre for seg ved å bli sendt i utvisningsboksen med jevne mellomrom.

Sjekk lagstatistikken i Getligaen her

Hjemmelaget burde utnyttet overtallsspillene bedre, men et tverrliggertreff og en god Ruben Smith sto i veien for en tryggere ledelse.

VIF-trener Espen Knutsen måtte se at mannskapet hans sølte bort en rekke nye muligheter med flere spillere på isen. Tross den gode sesongstarten, og at osloklubben har ført an på tabellen i hele høst, er Vålerenga svakest i eliteserien på det å score mål i overtall.

Da Stavanger et stykke ut i tredje periode fikk sjansen til å spille med én mer på isen ble det andre boller. Tim Kunes sørget for 3-3 med et slagskudd da VIFs Stefan Espeland noe tvilsomt var ilagt to minutters sittetid i fryseboksen.

Upopulære dommere
Dommerne Owe Lütchke og Tor Olav Johnsen fikk stadig mer pepper fra publikummet. Det så etter hvert til å gå over styr med en rekke merkelige utvisninger. De tvilsomme avgjørelsene gikk nå i favør Vålerenga.

Og med fem minutter igjen, i spill fem mot tre, fikk osloklubben endelig overtallsmålet. Steffen Thoresen fikk slutt på blåtrøyenes ovartallsmisære.

Målet måtte til slutt komme. Selv enkelte Vålerenga-supportere ristet på hodet over måten de fikk sjansen til å avgjøre på. Men det betydde lite etter kampslutt. Oslolaget befestet posisjonen på toppen og leder nå med fem poengs margin til Stavanger og Lørenskog.

Kampene i Get-ligaen torsdag:
Rosenborg - Storhamar, 3-3 (3-4 e. str.)
Tønsberg - Lillehammer, 5-2
Lørenskog - Frisk Asker, 6-2
Vålerenga - Stavanger, 4-3
Sparta Sarpsborg - Stjernen, 3-2.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.