*Nettavisen* Sport.

- Er du blitt «saftblander», Egil Kristiansen?

Foto: (FOTO: Erlend Aas/Scanpix)

Landslagsjentene går sine egne veier. Men Egil Kristiansen føler ikke at han har gitt fra seg kontrollen.

18.06.07 16:10

Lørdag skrev Adresseavisen om Marit Bjørgens nye samarbeidsavtale med Svein Tore Samdal. I regi av gammeltreneren skal bolkleggingen av kapasitetstreningen rendyrkes, mens den totale treningsmengden skal reduseres noe.

Dette er stikk i strid med det landslagstrener Egil Kristiansen skisserte overfor Nettavisen for halvannen måned siden.

Helomvending
- Det er riktig at Marits opplegg blir annerledes enn det jeg hadde sett for meg, bekrefter Kristiansen.

- Hvorfor?

- Fordi dette er noe Marit ønsker selv. Og det er hun som skal gjennomføre treninga. Jeg kan ikke tvinge noen til å gjøre noe de helst ikke vil.

- For et år siden var det uaktuelt å gi Samdal det siste ordet i forholdet til Bjørgens treningsopplegg. Hva har endret seg?

- Igjen – det er Marit som sitter med nøkkelen her. Og når hun har bestemt seg for et slikt opplegg, så støtter jeg hundre prosent opp om det, understreker Kristiansen.

Ikke «saftblander»
Marit Bjørgen er ikke den eneste av landslagsjentene som bruker eksterne rådgivere i treningsplanleggingen. Vibeke Skofterud er nylig blitt enig med Steinar Mundal om å fornye samarbeidet, og i tillegg har hun knyttet til seg Rita Vedvik. Astrid Jacobsen og Marte Monrad Hansen får tett oppfølging av Dag Kaas, mens Therese Johaug (formelt tilknyttet juniorlandslaget) har Maj Helen Nymoen som trener.

- Er du i ferd med å bli en slags «saftblander», Egil Kristiansen?

- Ja, jeg er degradert til en saftblander, sier Kristiansen – i en fleipete tone.

For Kristiansen hevder han ikke føler at han er blitt nedjustert på noen som helst måte.

Har hovedansvaret
- Det er fortsatt jeg som har hovedansvaret for fem av jentene på laget – Marit, Vibeke, Kristin-ene og Ella. De andre på laget er det John Arne Schjetne som følger opp.

- Er landslagstrenerrollen i endring?

- Nei, jeg vil vel heller si at den er som den støtt har vært. At løperne har egne rådgivere, er ikke noe nytt. Og jeg har en tett dialog med disse rådgiverne. Det er et samarbeid.

- Er det som skjer på landslagssamlingene blitt mindre viktig?

- Nei, absolutt ikke, fastslår Egil Kristiansen.

Bra med diskusjoner
Sportssjef Åge Skinstad har tidligere understreket overfor Nettavisens at de mange personlige trenerne ikke er noen trussel mot Kristiansens autoritet.

- Overhodet ikke. Alle løpere kommer fra et miljø, og det er naturlig at de får råd fra personer som har fulgt dem oppigjennom karrieren. Poenget er at det hele tida er en ramme. Den rammen er i hovedsak det som skjer på landslagssamlingene, og her er det landslagstreneren som legger opplegget, sa Skinstad for en måned siden.

At det er diskusjoner om treningsopplegget til hver enkelt løper, ser han heller ikke på som noe problem.

- Jeg synes faktisk det er fint at vi kan ha faglige diskusjoner. Saklig uenighet og diskusjoner er det som bringer verden framover, understreket sportssjefen i forbindelse med uttaket av langrennslandslagene for 2007/08.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.