- Er jeg virkelig så god?

Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)

Anthony Ujah er usikker på om alt skrytet er fortjent.

20 år gamle Anthony Ujah har tatt Tippeligaen med storm siden han kom til LSK i februar 2010. På 30 tippeligakamper har han scoret utrolige 22 mål – kun ett på straffespark.

- Begynner du å kjenne presset, Ujah?

- Jeg kjenner absolutt press og forventninger. I fjor scoret jeg også mange mål, men da ble jeg ikke like anerkjent. I år har folk begynt å legge mer merke til meg. Jeg må uansett innrømme at jeg noen ganger spør meg selv – er jeg virkelig så god som folk sier, smiler Ujah til Nettavisen.

Har mye å lære
Han har akkurat vært på besøk hos Nettavisen og deltatt i nettmøte med leserne. Mange ville vite hva han har gjort for å bli så god som han er, men det er viktig for Ujah å få frem at han fortsatt sulter etter å bli bedre.

- Det er fryktelig mye jeg kan bli bedre på. Selv om jeg får mye skryt, er jeg fullstendig klar over at jeg fortsatt har mye å lære, sier Ujah.

Og lærevillig er han utvilsomt.

Ujah står ofte igjen og trener avslutninger på LSK-treningene, og treningen er målbevisst. Skal vi tro stjernespissen, har han faktisk vært tilbakeholden med ferdighetene sine så langt.

- Jeg trener mye på forskjellige bevegelser og ting med ballen, men jeg kommer ikke til å bruke de i kamp før jeg har trent nok på det. Jeg må være sikker på at jeg kan det godt nok, før jeg prøver det i kamp. Jeg vil ikke gjøre ting bare for å vise meg frem, jeg må gjøre det som er det beste for laget, påpeker nigerianeren.

Lover mål på brasse
En egenskap han har trent mye på, er brassespark. Mot Vålerenga tidligere i år var han en meter unna å sette ballen i mål, med et hardt brassespark fra 12 meter.

- Det er faktisk en av de første egenskapene i fotball jeg ble god på tidlig. Da jeg gikk på skole i Nigeria, scoret jeg mange mål på brassespark i friminuttene, da vi spilte gatefotball. Jeg sluttet å gjøre det da jeg ble proff, mye på grunn av at ballen går mer langs bakken. Men får jeg sjansen, da prøver jeg, sier han.

- Så LSK-fansen kan forvente seg et mål på brassespark av deg i år?

- Så klart, jeg håper jeg kan klare det, smiler Ujah.

Kamp mot Prica
- Hvem ser du på som den største rivalen om toppscorertittelen i år?

- Rade Prica. Ikke fordi han har scoret seks mål så langt, for jeg visste allerede før sesongen startet at han kom til å score mange mål. Han spiller for et godt lag som skaper mange sjanser, og som spiss for RBK får man fort fem store målsjanser på 20 minutter. Dermed øker også sjansene for å score mange mål, sier Ujah.

- I Norge er det i disse dager en fair play-debatt gående, etter flere innslag av filming og kynisk spill så langt i Tippeligaen. Hva er din holdning til debatten?

Ønsker videodømming
- Slike ting er ikke bra for barn å se, i en alder hvor de ser veldig opp til de store stjernene. Det burde bli strengere straffer for spillere som jukser på den måten. Man prøver å lure dommerne, og det viser mangel på respekt, sier Ujah, som ønsker videodømming for å bli kvitt problemet.

- Man må bruke TV-bildene til å straffe spillere som jukser, sier han, og utdyper:

- Om man begynner å bruke TV-bilder til å straffe spillere som jukser, vil det få en preventiv effekt. Spillere vil bli redde for å gjøre det, og det vil bli mer rettferdig fotball av det, sier Ujah, som er tydelig opptatt av debatten.

Nigerianeren har selv lurt mange motspillere i år, men det ved hjelp av smartness og dyktighet. Sammen med Bjørn Bergmann Sigurdarsson danner han et av Tippeligaens beste spisspar – om ikke det beste. De to 20-åringene har jobbet lenge med samarbeidet, som nå begynner å betale seg.

- Petter Belsvik har ansvaret for spissene, og før hver kamp har vi separat trening sammen med han. Bjørn og jeg bruker tid sammen med Petter for å jobbe med bevegelsene våre. Vi har lyst til å spille hurtig éntouch-spill, og det er bra for oss at vi får trent på dette. Det gir oss en god følelse før vi skal spille kamper, sier Ujah.

Han skryter voldsomt av spissmakker Sigurdarson, som har fått sitt gjennombrudd i LSK-trøya i år.

- Han er en fantastisk spiller, og jeg kommer til å slite om jeg ikke spiller sammen med han. Hvis han spiller ballen til meg, vet han at han får den tilbake om han er i en bedre posisjon. Vi er ikke egoistiske, og begge vet hvor vi har hverandre på banen. Det er hemmeligheten bak det gode samarbeidet på banen, sier Ujah.

16.mai får Ujah en ny mulighet til å vise seg frem, når Ole Gunnar Solskjær og Molde kommer på besøk til Åråsen.

PS: Den signerte ballen Ujah holder i hendene, kan bli din. På Nettavisen Sport sine Facebook-sider har Ujah stilt et quizspørsmål til våre lesere, og svarer du riktig er du med i trekningen om ballen. Trykk her og se hvilket spørsmål Ujah stiller.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.