- Et alvorlig tankekors

Foto: Anders Skjerdingstad (Nettavisen)

Inge Bråten reagerer kraftig på at to stortalenter takker nei til landslagsplass.

27.04.10 19:38

- Det bør være et alvorlig tankekors for Norges Skiforbund når oppegående og seriøst satsende gutter finner ut at de har bedre tilbud utenfor landslaget, kanskje både sportslig og økonomisk, sier Inge Bråten til Nettavisen.

Fredag ble de nye langrennslandslagene presentert. Samtidig gikk det ut en pressemelding om at to av de største talentene i norsk herrelangrenn, 1988-modellene Sjur Røthe og Ole-Marius Bach, takket nei til en plass på det nyetablerte U23-laget.

Røthe fortsetter i Team Manpower – Bach etter all sannsynlighet i Team Trøndelag.

- Ikke bedre tilbud
Overfor Nettavisen bekrefter begge at de ville ha takket ja om de var tilbudt plass på et elitelag, og de innrømmer at de er skuffet over at de ikke fikk et elitetilbud.

U23-laget fristet ikke nok – av flere årsaker.

- Jeg har hatt et kjempebra opplegg i Team Manpower og føler jeg valgte det trygge ved å fortsette i et opplegg og et miljø som har gitt meg framgang. Det sportslige tilbudet fra Skiforbundet var bra, men jeg får et minst like bra tilbud utenfor. Avgjørelsen var vanskelig, men jeg er sikker på at jeg valgte riktig, sier Røthe – bronsevinner fra 15-kilometeren under NM i Stokke i januar.

- Tilbudet var greit, men ikke bedre enn det teamene utenfor landslaget tilbyr. Jeg stolte på magefølelsen og sa nei, sier Bach – U23-verdensmester i sprint denne sesongen.

- Burde ikke forbundets tilbud ha vært bedre enn teamenes?

- Det er et godt spørsmål, men det velger jeg å ikke kommentere, sier Bach til Nettavisen.

Ingen stipender
Bach legger heller ikke skjul på at det økonomiske aspektet teller.

- Er man på elitelag får man gode stipender. Men på U23 er det ikke ei krone i stipend. Man tjener ikke mye på å være på team heller, men teamene jobber aktivt for å få inn penger til stipender, poengterer trønderen.

Inge Bråten, som var norsk suksesstrener på første halvdel av 1990-tallet og som senere har ledet både Sverige og Canada, har klare tanker om hvordan Skiforbundets rekruttsatsing kunne og burde ha vært gjort mer attraktiv.

- Grønn av misunnelse
- Løperne på rekruttlaget burde naturligvis fått økonomisk støtte. Jeg ser at skiforbundets folk står fram i media og snakker om at sponsorpengene renner inn og at langrenn har høyere inntekter enn noen gang. Sett med kanadiske øyne, kan man bli grønn av misunnelse over ressursene norsk langrenn har til rådighet.

- Og så tar de seg ikke råd til å betale de nest beste, sier Bråten.

Sportslig mener Bråten laget ville blitt mer attraktivt om man hadde droppet U23-betegnelsen.

- Et rekruttlag må være et utviklingslag, ikke et ungdomslag. Alder bør ikke spille noen rolle. Har man potensial til å nå toppen, kan man godt være på et sånt lag som 30-åring, mener mannen bak den norske OL-suksessene i Albertville og på Lillehammer.

- Ikke godt nok
Det siste poenget er identisk med Carl Henning Grans utspill i Nettavisen fredag. Den tidligere herrelandslagstreneren, som nå er ekspertkommentator i NRK, slaktet den nye U23-satsingen.

- Et rekruttlag må være for de nest beste, uavhengig av alder, sa Gran.

Les også: - Gjør dem en bjørnetjeneste

At to løpere sa nei, mener Gran forsterker poenget ytterligere.

- Det er ikke bra at løpere sier nei. Det er et signal om at tilbud de har fått ikke er godt nok. Det beste hadde vært et rekruttlag bestående av de nest beste løperne, som fikk operere tett sammen med de beste, konstaterer han.

Både Sjur Røthe og Ole-Marius Bach bekrefter at et slikt rekruttlag ville vært mer interessant enn et rent U23-lag.

- Det er ikke noe jeg har tenkt veldig mye over, men det ville blitt en ny vurdering. Jeg ser absolutt at det kan være behov for et slikt lag, sier Røthe.

- Det ville vært en bedre løsning enn et U23-lag. At laget ble veldig ungt, var en av årsakene til at jeg takket nei, bekrefter Bach.

- Vi har aldri vært superstrenge på at alle utøvere på rekruttlaget skal være 23 år eller yngre. Men det er en U23-satsing, svarer sportssjef Åge Skinstad når Nettavisen konfronterer ham med ønsket om en rekruttsatsing ute aldersgrense.

- Håpet de skulle si ja
Så var det da også en 24-åring med på listen da laget ble presentert fredag, nemlig Snorri Einarsson. Nettavisen kjenner til at det har vakt reaksjoner i ulike skimiljøer at en 24-åring har fått innpass i det som ble presentert som en U23-satsing, men Skinstad forsvarer uttaket.

- Vi trengte hans kvaliteter i laget, fastslår Skinstad.

Sportssjefen forsvarer også den unge profilen.

- Vi mener tiden var moden for å satse litt nytt. U23-laget består hovedsakelig av løpere som har gjort det meget godt i junior-VM de to siste årene, og alle som er tatt ut fortjener dette tilbudet, understreker Skinstad.

- Er du skuffet over at Røthe og Bach sa nei?

- Ikke skuffet. Jeg hadde naturligvis håpet de skulle si ja, men velger å se på det som positivt at vi har attraktive miljøer rundt om i landet. Jeg vil hevde at det opplegget vi har laget holder et høyere nivå enn noe rekruttlag i skiforbundet noen gang har hatt.

Prioriterer det sportslige
Når det gjelder det økonomiske, mener Skinstad forbundet har lagt til rette for at løperne kan skaffe seg inntekter.

- Vi har frigjort en reklameplass på 50 kvadratcentimeter på drakten som de kan bruke i alle renn unntatt verdenscup og eventuelt internasjonale mesterskap på seniornivå. Er det et sterkt ønske om stipend, må vi vurdere å inndra denne plassen og forsøke å selge den fra forbundet, poengterer sportssjefen.

Han understreker at store deler av markedsinntektene er knyttet direkte opp mot elitelagene, noe som blant annet gjør at de beste nå får økt sine årlige stipender fra 90.000 til 180.000 kroner.

- På rekruttsiden mener vi det er riktig å investere pengene i større trenerressurser, bedre støtteapparat og et solid sportslig opplegg, sier Åge Skinstad.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag