- Et ideelt utgangspunkt

Foto: (SCANPIX)

For en gangs skyld er ikke forventningene til Brann i Bergen skyhøye før sesongstart. Det liker trener Mons Ivar Mjelde svært godt.

03.04.06 14:57

BRANN STADION (TV 2 Nettavisen): Foran fjorårets sesong var Brann gullkandidat på alles lepper.

Oversikt over Branns treningskamper ligger her.

Rekordkjøpet av Martin Andresen og en strålende opplagt Paul Scharner i midtforsvaret fikk hele Bergen til å synge ut om gull for første gang siden 1963.

Men Brann ble tidlig utslått i cupen og endte på en skuffende sjetteplass i serien. Nok en gang måtte Brann-fansen konstatere en skuffende rød sesong.

- Utgangspunktet er ideelt
Foran årets sesong er imidlertid forventingene snudd på hodet. Rødtrøyene fra Bergen har skuffet stort i treningskampene og kun vunnet tre av 13 oppgjør.

Norske aviser og veddeselskaper spår at Mjelde blir den første treneren som får fyken. Men Mons Ivar Mjelde er ikke bekymret.

Snarere tvert i mot. Han spår et svært revansjesugent Brann-mannskap når serien starter 9. april.

- Med tanke på de forventingene som vanligvis er i Bergen er årets utgangspunkt ideelt for oss. Vi har imidlertid ikke endret vår målsetning. Brann skal være et topplag og vi har ambisjoner om bli blant de tre beste, sier han til TV 2 Nettavisen.

De svake resultatene i treningskampene bryr han seg lite om.

- Med tanke på skadesituasjonen var målsetningen vår først og fremst å få sentrale spillere skadefri i begynnelsen av sesongen. Vi kunne ikke akkurat kjøre dem beinhardt fra starten av, forklarer Mjelde.

Angrepsspill i toppklassen
I fjor leverte Brann angrepsfotball av den ypperste klasse. Blant annet ble Rosenborg og Lillestrøm utklasset med kalassifre (6-2 og 4-1) og sølvvinner Start rundspilt i to omganger på Brann Stadion.

- Vi hadde noen fantastiske kamper i fjor, rent angrepsmessig. Kampene mot Rosenborg og Start var helt strålende, mimrer Mjelde og trekker på smilebåndet.

Stiftet: 26. september 1908
Stadion: Brann Stadion
Meritter: Seriemester 1961/2 og 1963, Cupmester 1923, 1925, 1972, 1976, 1982, 2004, cupvinnercupen 1996/7
Trener: Mons Ivar Mjelde
Kaptein: Martin Andresen
Budsjett: 65,4 millioner
Spillerstallen: Klikk her

- Men foran årets sesong har vår største utfordring vært det defensive. Dette har vi fokusert på de siste ukene og jeg er overbevist om at dette sitter ved sesongstart.

Han er ikke i tvil om hva som blir den største utfordringen kommende sesong.

- Uten tvil å prestere like bra på hjemmebane som i bortekampene. Vi har en utrolig skuffende bortestatistikk. Vi har ikke klart å videreføre det vi har prestert på Brann Stadion borte. Hjemme har vi våre fantastiske fans, den 12. mann i ryggen. Det ligger kanskje på den mentale biten og det må vi ha fokus på å rette opp nå.

Takler kritikken
Mjelde har allerede før sesongstarten fått mye pepper i mediene. Men treneren står hele tiden med strak rygg, blir sjelden irritert på pressen og svarer på samtlige spørsmål han stilles.

- Det er alltid press på Brann. Men hva avisene skriver, bryr vi oss ikke om. Vi har alltid fokus på å prestere best mulig, mener han.

De begredelige resultatene i treningskampene har imidlertid fått konsekvenser for spillerne. Mjelde varsler at han denne sesongen kommer til å styre Brann med jernhånd.

Spillere ut:
Ragnvald Soma
Dylan Macallister
Paul Scharner

Spillere inn:
Petter Vaagan Moen
Janez Zavrl
Bjørn Dahl
Arnaud Monkam
Migen Memelli
Maynor Suazo

- Jeg har tatt opp med spillerne at jeg ikke vil akseptere at noen leverer 70 eller 80 prosent i verken kamper eller på trening. De må yte alt hele tiden. Uansett hvor god fotballspiller du er vil du falle gjennom om du ikke yter 100 prosent på det nivået vi driver, fastslår treneren.

Den tidligere Austria Wien-proffen svarer raskt på TV 2 Nettavisens spørsmål om hvem han kan kunne tenkt seg å se i Brann-trøye i andre norske Tippeliga-klubber.

- Patrice Bernier i Tromsø. Han er en spillertype som ville passet godt inn i Brann. Bernier er en klassespiller, skryter han.

- Alltid gi 100 prosent!
Han kommer med følgende lovnad til Brann-publikum om årets sesong:

- Jeg kan love Bergen og fotball-Norge at de skal se et heltent Brann-lag som i hver kamp gir sitt ytterste. Vi skal levere mål og en kjempeinnsats i hver kamp og være med i toppen, sier Mjelde.

Foran kommende sesong har Brann styrket stallen med relativt ukjente spillere. Petter Vaagan Moen er det dyreste innkjøpet. I tillegg har Janez Zavrl, Bjørn Dahl, Arnaud Monkam, Migen Memelli og Maynor Suazo ankommet Bergen.

- Det er utrolig vanskelig å finne gode spillere til rett pris. Kanskje har vi ikke vært gode nok på overgangsvinduet, men jeg mener de spillerne vi har hentet inn absolutt styrker stallen. Vi har ikke brukt de store summene på å hente blant annet Zavrl og Memelli, men disse er kvalitetsspillere som kommer til å overraske, spår Mjelde.

7. plass?
TV 2 Nettavisen tror imidlertid ikke Mjeldes lovnader holder helt inn til sesongavslutningen. Får Brann en skade på Martin Andresen og Bengt Sæternes står klubben plutselig igjen med en førstelleveren som ikke er i stand til å kjempe i toppen.

Med bakgrunn i prestasjonene i treningskampene tror TV 2 Nettavisne at Brann ikke blir bedre enn nummer sju i årets sesong. Likevel - holder førsteelleveren seg skadefri er Brann mer enn gode nok til å kjempe om medalje. Spørsmålet blir om Mons Ivar Mjelde har autoriteten og kunnskapene som skal til for å samle stjernene til ett lag.

- Som sagt, det er et ideelt utgangspunkt at folk har lave forventninger, sier Mjelde og smiler lurt.

Styrker: Angrepsspillet. Sæternes, Miller og Winters er alle spillere som avgjør kamper på egenhånd. I tillegg er nye Memelli en spennende offensiv spiller. Når Brann får flyt i angrepspillet den tidligere goalgetteren Mjelde har terpet inn, kan de hamle opp med hvem som helst.

Svakheter: Skadesituasjonen. Skader på sentrale spillere ødela for Brann i fjor. Det vil det også gjøre i år. Dessuten har Mjelde en jobb å gjøre med tanke på den defensive organiseringen frem mot sesongstart.

TV 2 Nettavisens førsteellever: Opdal – Dahl, Bjarnason, Sigurdsson, Hanstveit – Huseklepp, Andresen, Miller, Vaagan Moen – Winters (Memelli), Sæternes.

TV 2 Nettavisens tips: 7. plass
Plass i fjor: 6. plass

Hva tror du om vårt tips og om Branns sjanser i Tippeligaen? Diskuter fotball i Veggavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag