*Nettavisen* Sport.

- Et offer for egen suksess

Foto: ODD ANDERSEN (Scanpix/Afp)

Britene slakter motstandernes taktikk etter OL-nedturen.

29.07.12 13:06

Mark Cavendish skulle gi britene den perfekte starten på hjemmebane.

Verdensmesteren var storfavoritt til å vinne OL-gull, men slik gikk det ikke.

Et sterkt brudd gikk av gårde tidlig, og de fire britiske hjelperytterne brukte mye krefter for å holde bruddet på avstand.

Bruddet som gikk inn
Opp Box Hill, løypens tøffeste bakke, angrep favoritter runde etter runde. Hver gang klarte britene å kjøre dem inn, unntatt den siste gangen.

Da kom nemlig en svært stor gruppe seg av gårde. Sammen med det opprinnelige bruddet, dannet dette en gruppe som britene ikke klarte å hente inn.

Britene fikk også overraskende lite hjelp fra spurtnasjoner som Tyskland og Australia. Det gjorde at Alexandre Vinokourov kunne juble for OL-gull, mens Mark Cavendish måtte ta til takke med en skuffende 29.plass.

Australia får skylden
Etter rittet var 27-åringen mest opptatt av å skryte av eget lag, og legge skylden over på motstanderlagene.

- De andre lagene var fornøyde med at hvis ikke de vant, vant ikke vi heller, sa Cavendish etter målgang, ifølge BBC.

- Publikum var utrolige, men australierne kjørte negativt.

Også Johan Kaggestad var negative til Australias taktikk etter rittet.

- Australia var de store taperne, de burde kjørt med britene da det var fire mil igjen. Det var ingen mulighet for at O’Grady skulle ta medalje. De kjørte feigt!

Les mer:- Det var Guds lykke

- Kunne vært hentet
Noen som ikke kjørte feigt var britene. De tok kontroll fra start, og med kun Ian Stannard, Chris Froome, Bradley Wiggins, David Millar og Mark Cavendish på startstreken, ble det en lang dag i front for Cavs hjelpere.

Tilslutt måtte de også gi tapt for den store gruppen som hadde klart å komme seg av gårde over Box Hill.

- Vi gjorde alt vi kunne. Guttene satt i teltet og var fullstendig ferdig. Laget var utrolig, og jeg er stolt av dem. De gjorde alt de kunne der ute.

Mark Cavendishs trener, Rod Ellingsworth, la mye av skylden på de andre lagene. Han mener at lag med spurtere, som Tyskland og Australia, ikke gjorde den jobben de burde.

- Hvis det hadde vært åtte ryttere som ga full gass, ville bruddet blitt hentet, sa Ellingsworth, ifølge The Guardian.

- Planen var at andre lag med spurtere også ville være med å kjøre. Uten andre lag kom det aldri til å fungere. Jeg tror vi er et offer for vår egen suksess. De (britene) kjørte godt, stoppet aldri, og kjempet hele veien. De kunne ikke gjort noe annerledes.

Men selv om bruddet hadde blitt hentet, er det ikke sikkert at Cavendish ville vunnet. Briten slet nemlig med en sigepunktering på slutten av rittet, og spurtet med svært lite luft i forhjulet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.