RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Et sykt miljø

Foto: Scanpix
Mikkel Bjørge gikk lei av alpinkulturen som 21-åring.

Gjennom denne artikkelserien setter Nettavisen fokus på fire «supertalenter» som ikke har fått OL-drømmen oppfylt.

Les mer om bakgrunnen her

Juniorverdensmester i slalåm og medaljør i ungdoms-OL. Da er det lett å love bort gull og grønne skoger.

Det ble det også gjort i Mikkel Bjørges tilfelle. I 2010 har han en litt annerledes historie å fortelle:

- Man får ikke innsikt ut fra å lese resultatlistene. Det året jeg ble juniorverdensmester, hadde jeg en ganske dårlig sesong i europacupen. Jeg slet veldig med å få tak i det utstyret jeg skulle bruke og jeg slet med avtalene til leverandørene. At jeg fikk tak i de skiene jeg egentlig skulle hatt hele sesongen da, var helt tilfeldig. Deretter fikk jeg en lengre treningsperiode i Kvitfjell før junior-VM, men egentlig ville jeg ikke være med, forteller Mikkel Bjørge til Nettavisen.

Ville droppe junior-VM
En årsak var at utøverne plutselig måtte dekke nesten hele turen selv, en annen var de sviktende resultatene.

- Jeg ville ikke dra helt dit (Quebec, Canada) uten å prestere, men så snudde alt. Jeg var i veldig god form under slalåmrennet, og selv om ingen resultater er tilfeldig – ble det for mye kluss og for mye negativt for meg.

Les også: - Innså ikke hvor ille det var

Pallplasseringen under FIS-rennet på Hovden i 2007 ble dermed den siste for Mikkel Bjørge. Som 21-åring hadde han istedet funnet ut at livet inneholder mer enn idrett.

- Jeg hadde en god del andre ting jeg ville drive med. Jeg kom til et punkt hvor jeg fant ut at jeg hadde opplevd det meste innenfor idretten min. Dessuten var det konflikter og problemer internt i sammenheng med skiforbundet. Det fungerte ikke så bra i lengden.

Studerer kunst og design
- Hvor store ambisjoner hadde du?

- Så lenge jeg kan huske, var målet å komme lengst mulig. Mitt personlige ønske var å stå på pallen i verdenscupen. Samtidig blir målene litt påprakket hele veien. Det er et sykt miljø som er veldig opptatt av å vinne og være best hele tiden. Slik er det i de fleste miljøer, så det er ikke unikt for alpint – men det føles litt tomt når man er uten progresjon eller man sliter med noe annet. Kommer de gode resultatene hele tiden, går det fint. Det gjør det sjelden.

Les også: - En skakkjørt kropp

I dag er han student ved Einar Granum kunstfagskole i Oslo. I framtiden håper han å livnære seg innenfor film, animasjon, media eller design.

- Resten av livet står egentlig på pause når man er toppidrettsutøver. Det tar all tiden.

- Jeg hadde et stort behov for å komme meg ut på egen hånd og finner ut av forskjellige ting. Det fristet å studere og skaffe seg en jobb. Jeg er veldig interessert i design og har funnet min retning.

Håper på Jansrud
Bjørge forteller at han aldri har angret på avgjørelsen sin – selv om han nå er redusert til TV-seer når barndomskompisen Kjetil Jansrud kjemper om OL-medaljer de kommende ukene.

- Jeg hadde nok hatt en mulighet til å lykkes om jeg hadde fortsatt. Jeg gjorde det jo godt i store renn som ungdoms-OL og junior-VM.

- Men vi bommet kanskje litt med å utrope deg til «Norges nye superstjerne»?

- Ja, dere gjorde nok det. Det som var synd, var at de aller fleste utøverne i den gode 86-årgangen har gitt seg.

- Hva tror du Kjetil Jansrud får til i Vancouver?

- Det hadde vært sinnssykt bra om han slår til. Kjetil deler leiligheten med broren min (Mons Bjørge, red. anm.), så jeg har fortsatt mye kontakt med ham.

- Det er mye som skal klaffe for å ta gull, men jeg ser på Kjetil som en sterk kandidat i storslalåm.

Les mer om Kjetil Jansruds bakgrunn her: Slik ble han skistjerne

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere